Suomen ympäristö on köyhtynyt itsenäisyyden aikana: "Vertaansa vailla maailman mittakaavassa"

Suomen ympäristö on köyhtynyt kovasti itsenäisyyden satavuotisen taipaleen aikana, harmittelee ympäristömuutoksen professori Atte Korhola Helsingin yliopistosta. Professorin mukaan Suomessa on kunnostauduttu erityisesti monipuolisen metsäluonnon ja soiden tuhoamisessa.

Suomen alkuperäisestä maa-alasta noin kolmannes on ollut suota, josta yli puolet on kuivatettu ja ojitettu muun muassa viljelyllisistä ja metsätaloudellisista syistä.

- Suoluonnon hävittäminen 1960-1970-luvuilla on ollut lähes vertaansa vailla maailman mittakaavassa.

Korholan mukaan metsät ovat kärsineet soitakin enemmän. Tiettyjen puulajien suosiminen taloudellisista syistä on rokottanut metsien lajistoa ja monimuotoisuutta.

- Vanhojen metsien osuus on radikaalisti vähentynyt, ja niitä on enää pieninä laikkuina siellä täällä.

Sen sijaan vesistöjen tilanne on jopa parantunut, sillä happopäästöjä on saatu kuriin eikä raskasmetalleja päädy ympäristöön entiseen tapaan.

- Itämeren elpyminen kestää vielä kauan, koska rehevöityminen on edennyt pitkälle.

Korholan mukaan itsenäisyyden aikana vuoden keskilämpötila on noussut reilun asteen, mikä on enemmän kuin maapallolla keskimäärin.

- Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät voimakkaimmin pohjoisilla alueilla.

 

Suurikokoiset lajit voittajia

 

Vaikka ympäristön monimuotoisuus yleisesti on kärsinyt, joidenkin Suomessa tavattavien eläinlajien määrät ovat runsastuneet.

Luonnontieteellinen keskusmuseon akatemiatutkijan Aleksi Lehikoisen mukaan esimerkiksi isojen nisäkäs- ja lintulajien kuten karhun, suden, hirven, laulujoutsenen ja kurjen kannat ovat vahvistuneet.

Hän muistuttaa, että vielä noin sata vuotta sitten hirvi oli lähellä kuolla sukupuuttoon.

Myös joidenkin saaristossa tavattavien lintujen määrä on moninkertaistunut muutamassa vuosikymmenessä. Metsästyksen sääntely saaristossa sekä talvien leudontuminen ovat tarjonneet eläimille uutta elintilaa ja rauhaa.

- Esimerkiksi tukkasotkia talvehti 1980-luvulla korkeintaan satoja, kun niitä on nyt kymmeniätuhansia.

Merikotkan ja muuttohaukan kannat ovat puolestaan elpyneet suojelun ja ympäristömyrkkyjen vähenemisen tuloksena. Lisääntynyt talviruokintainto on puolestaan kasvattanut muun muassa viherpeippojen ja sinitiaisten kantoja.

Toisaalta metsäkanalintujen kuten metson ja teeren kannat ovat romahtaneet metsien yksipuolistumisen takia.

Maanviljelystä välillisesti hyötyneiden eläinlajien kannat ovat kärsineet, koska viljely on muuttunut teollisemmaksi.

- Monet vanhemmat ihmiset muistavat lapsuudestaan puhelinlangoilla istuneet satapäiset pääskyparvet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Myrskypuuskista koitui eniten vahinkoja Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä, pelastuslaitoksella satoja tehtäviä

Keskusta valitsee ehdokkaan valtiovarainministeriksi maanantaina

Oikeuskansleri: Hallituksen päätöksentekotavan takia suositukset ja määräykset menivät koronaepidemian alussa sekaisin

Lääketieteellinen tutkimus yhä kalliimpaa mutta valtion rahoitus on vain laskenut 2000-luvulla – "Katastrofi" ja "surkuhupaisaa", sanovat HUSin ja KYSin tutkimusjohtajat

Helleraja saattaa rikkoutua, kun viikonlopun sateinen sää muuttuu tavallista lämpimämmäksi – osa järvistä poikkeuksellisen lämpimiä

Kulmunin jatko puheenjohtajana jakaa mielipiteet – Sipilää kaivataan ministeriksi

Keskustan valtiovarainministeriehdokkaan valinta siirtyy huomiselta

Aikoinaan tutkinta tyssäsi, mutta nyt vihjeitä lammessa olevasta ruumiista on tullut – poliisi on jatkanut 14 vuotta sitten kadonneen miehen etsintää

Kulmuni tavoittelee syksyllä jatkokautta puoluejohdossa

Miksi Aarniota syytetään Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhasta? – Professori: Vastuu vertautuu opettajaan, jonka uintiretkellä hukkuu lapsi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.