Suomessa kolmanneksi vähiten korruptiota: sijoituksen heikentyminen "ei yllätä"

Suomessa on kolmanneksi vähiten korruptiota maailmassa, ilmenee korruptionvastaisen Transparency Internationalin vuosiraportista. Suomen sijoitus heikentyi edellisvuotisesta yhdellä sijalla.

Korruptioindeksi kertoo, että maailman vähiten korruptoitunut maa on nyt Tanska. Kakkoseksi rankattiin Uusi-Seelanti.

Alhaisen korruption maille on tyypillistä hallinnon avoimuus, laaja lehdistönvapaus sekä riippumattomat tuomioistuimet.

Transparency International Suomen puheenjohtaja Tommi Niinimäki sanoo, että Suomen sijoituksen putoaminen yhdellä ei yllätä häntä.

– Esimerkiksi virkarikosepäilyt ovat kasvaneet viime vuosien aikana (Suomessa) tasaisesti. Myös mediassa esillä olleet laajat korruptioon liittyvät skandaalit ovat varmasti vaikuttaneet sijoituksen tippumiseen, hän arvioi tiedotteessa.

Vuotuinen korruptiotutkimus tehdään asiantuntija-arvioiden perusteella ja siinä tarkastellaan vain julkista sektoria. Suomen osalta tilannekuva muodostui nyt seitsemän tutkimuksen perusteella.

 

Populismin nousu varoittava signaali

 

Transparency Internationalin puheenjohtaja Jose Ugazi varoittaa, että populististen liikkeiden nousu on varoittava signaali. Hänen mukaansa vain sananvapaus, poliittisen päätöksenteon läpinäkyvyys ja vahvat demokraattiset instituutiot takaavat kansalaisyhteiskunnan ja median kyvyn pitää valtaapitävät tilivelvollisina.

Transparency korostaa, että korruptiolla ja epätasa-arvolla on yhteys, ne ruokkivat toisiaan.

– Liian monessa maassa ihmiset menevät joka ilta nukkumaan nälkäisinä korruption vuoksi, Ugazi sanoo.

Korruptiolistan hänniltä löytyvät Pohjois-Korea, Etelä-Sudan sekä peränpitäjänä Somalia.

Transparencyn mukaan on tärkeä tuoda esiin, että nyt julkaistussa mittauksessa useampi maa menetti pisteitään edellisvuotiseen verrattuna kuin kohensi niitä. Korruptio siis lisääntyi useammassa maassa kuin väheni. Tästä voi järjestön mukaan tehdä johtopäätöksen: korruption kitkemisellä on kiire.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.