Professori huolissaan: "Suomessa koulutetaan jo liikaa lääkäreitä, erittäin kallista"

Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori ja Kuopion kaupunginvaltuutettu Olli-Pekka Ryynänen (kok.) laskee, että Suomessa on tulevaisuudessa yksi lääkäri sataa kansalaista kohti, mikä on hänen mielestään täysin liiallisesti mitoitettu.

– Koulutusmäärät on nostettu näin ylös, kun laskettiin, että lääkäreitä lähtee runsaasti eläkkeelle. Se mahdollisuus ei tullut mieleen, että eläkkeelle lähteneiden tilalle ei otetakaan ketään ja yksiköstä vain sammutetaan valot, Ryynänen kirjoittaa perjantain (29.1.) Savon Sanomissa ja tarkoittaa, että tulevaisuudessa vuosien kuluttua voi valmistua työttömiäkin lääkäreitä, kun virkoja on lopetettu.

Ryynänen tarkentaa Savon Sanomille, että yliopistotkaan eivät selviä nykypäivän koulutusmäärissä.

– Yliopisto ei esimerkiksi Kuopiossa kestä, kun ei ole opettajia, tiloja, eikä yliopistollisessa sairaalassa ole tarpeeksi valikoituja potilaita opetuksen tarpeisiin.

– Lisäksi tämä tulee erittäin kalliiksi, Ryynänen sanoo.

Professori vertaa Savon Sanomien artikkelissaan Suomen järjestelmää Amerikkalaiseen Kaiser Permanente -terveydenhuolto-organisaatioon, jossa on 18 000 lääkäriä. Suomessa työikäisiä lääkäreitä on noin 30 000. Kaiser on väestöltään vähän yli kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

– Jos Suomi olisi Kaiser, Suomessa olisi työssä noin 10 000 lääkäriä. Kaiserissa ei ole jonoja ja hoidon laatu on korkea, Ryynänen kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

20 000