Suomessa on kova pula hätäkeskuspäivystäjistä – heti olisi työtä tarjolla pätevälle

Suomessa on huutava pula hätäkeskuspäivystäjistä. Useat Suomen kuudesta hätäkeskuksesta palkkaisivat heti kelpoisuuden omaavia päivystäjiä, jos heitä vain olisi töihin.

– Tänä vuonna olisimme voineet myönnetyillä palkkarahoilla palkata yli 30 päivystäjää lisää, mutta työmarkkinoilla ei ollut kelpoisuuden omaavia hakijoita, hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitoksesta kertoo.

Hätäkeskuspäivystäjät koulutetaan Pelastusopistolla Kuopiossa. Koulutukseen tulee rahoitus sisäministeriöltä. Koulutuspaikkoja suunnittelemassa on ollut myös Hätäkeskuslaitos.

Laskennallisesti koulutuksesta olisi pitänyt tulla alalle 24 uutta päivystäjää joka vuosi, mutta se ei ole toteutunut käytännössä.

– Useimmilla kursseilla on opiskelijoita, jotka eivät valmistu eri syistä. Lisäksi kaikki valmistuneet eivät hakeudu töihin Hätäkeskuslaitokseen. Hävikki aiheuttaa meille haasteita.

Poistuma suurempi kuin valmistujien määrä

Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärä on 607 henkilöä, joista 36 prosenttia on yli 50-vuotiaita. Ainoastaan seitsemän prosenttia on alle 30-vuotiaita.

Väkeä jää eläkkeelle, mutta poistumia pitäisi paikata myös esimerkiksi sairauslomien aikaan ja äitiyslomien vuoksi. Henkilöstöstä 60 prosenttia on naisia. Kaikkiaan luonnollinen poistuma on noin viisi prosenttia vuodessa.

– Henkilöstön luonnollinen poistuma on koko ajan suurempi kuin kurssilta samalla ajanjaksolla valmistuvien määrä, Nieminen kertoo.

Pula päivystäjistä on huolestuttava, sillä liiallinen työkuorma kuormittaa henkilöstöä ja voi pahimmillaan pidentää hätäpuhelujen vastausaikoja. Toisaalta alalla olisi erinomaiset työllistymisnäkymät realistisesti ammattiin suhtautuvalle.

Hätäkeskuksia on kuusi eri puolilla Suomea: Kuopiossa, Keravalla, Turussa, Porissa, Vaasassa ja Oulussa.

– Rakenneuudistuksen yhteydessä hätäkeskuksista hävisi työvoimaa, kun osa työntekijöistä ei halunnut muuttaa työn mukana uudelle paikkakunnalle. Lisäksi työ on henkisesti kuormittavaa. Osalla ongelmaksi koituu myös vuorotyö. Se ei sovi kaikille.

Keravalla heti töitä tarjolla

Keskusten houkuttelevuudessa on tällä hetkellä eroja. Kuopion ja Oulun hätäkeskuksiin on saatu parhaiten työntekijöitä, sillä alan opiskelijat valmistuvat Kuopiosta. Oulussakin on kysyntää valtion työpaikoille, ja Porin hätäkeskukseen on hakeutunut työvoimaa muun muassa Pirkanmaalta.

Kovin pula päivystäjistä on ollut Keravalla ja Turussa.

– Keravan hätäkeskukseen voitaisiin palkata vaikka heti 15 päivystäjää, Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä sanoo.

Kuopiosta tuleville opiskelijoille Kerava ei jostain syystä ole tuttu tai noussut suosikiksi, vaikka keskuksella on avarat tilat ja erinomaiset kulkuyhteydet.

Seppä arvioi, että tulevat hätäkeskuspäivystäjät saavat viimeistään harjoittelujaksolla todenmukaisen kuvan työstä, joten pulma ei ole siinä.

– Vuorotyö ei vain sovi kaikille, vaan tuo esimerkiksi uniongelmia. Keravalla käyttöä olisi myös kaksikielisille päivystäjille.

Ministeriö päättää opiskelijapaikoista

Päivystäjäopiskelijoiden vuosittaista sisäänottomäärää nostettiin nyt 24:stä 32:een.

– Sekään ei kuitenkaan vielä meille riitä. Työntekijöiden saaminen on nyt hätäkeskustoiminnan akuuteimpia kysymyksiä, Nieminen sanoo.

Yhtä nopeaa ratkaisua ongelmaan ei ole. Hätäkeskuslaitos, Pelastusopisto ja ministeriö käyvät vielä keskusteluja kurssien aloituspaikkojen määristä, alueellisista kursseista ja koulutuksen sisällöstä.

Hätäkeskuksissa on turvauduttu myös poikkeukselliseen houkutteluun. Osa esimiehistä on soittanut henkilöille, joilla on alan pätevyys, mutta jotka ovat muulla työnantajalla. Heiltä on kysytty, haluaisitko tulla vielä töihin hätäkeskukseen.

Hätäkeskuspäivystäjä: Työ on antoisaa ongelmanratkaisua, mutta työvuorot pitkiä

Hätäpuheluun saatetaan pian vastata missä Suomen hätäkeskuksessa tahansa

Hätäpuhelut pystytään paikantamaan automaattisesti – toimii jo isossa osassa kännyköitä

Uusimmat

Kotimaa

Vesi- ja räntäsateet jatkuvat mutta ajokelin pitäisi pysyä hyvänä

SuPer ja Tehy vaativat: Hoitohenkilöstön palkkoja nostettava enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla

Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa vaarallisen aineen onnettomuus

"Stressi on yksi suurimmista keskustelunaiheista lukioissa" – Tutkijatkin pitävät lukua järkyttävänä

Suuri omakotitalo paloi pitkään Varpaisjärvellä – kolme kissaa kuoli

Touko Hujanen valittiin vuoden kuvajournalistiksi – "Tarinankertoja, joka kykenee yllättämään katsojan"

"Monilla naisilla on silikonit, mutta miksi niistä ei sitten puhuta"

Lippu salkoon Minna Canthin päivänä

Aiemmin hylätty krypta nousi jälleen harkintaan – "Näen jo silmissäni tuomiokirkon mäen uumenissa olevan arvokkaan tilan"

Perussuomalaisia lähellä olevalta ajatuspajalta arvio: Julkisen talouden näkökulmasta humanitäärinen maahanmuutto pitäisi lopettaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.