Suomessa toimii satoja uskonnollisia yhteisöjä

Suomessa on tutkimuksen mukaan lähes 300 erilaista uskonnollista yhteisöä. Niiden perustamisbuumi alkoi parikymmentä vuotta sitten, eikä tahti näytä hidastuvan.

Yhteisöjen määrää ovat kasvattaneet muun muassa maahanmuuttajien mukanaan tuomat uskonnot sekä karismaattinen kristillisyys. Uskonnollisen tarjonnan kasvu ei ole kuitenkaan lisännyt uskonnollista sitoutumista.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola esitteli uuden Uskonnot Suomessa -tutkimuksen tuloksia Helsingissä tänään.

Uskonnollisen kentän pirstoutuminen vaikuttaa myös luterilaiseen kansankirkkoon. Ketolan mukaan kirkon sisällä nousee esiin entistä enemmän erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä, minkä takia myös kirkon sisäiset ristiriidat tulevat näkyviin.

Joitakin vuosia sitten puhuttiin julkisuudessa paljon saatananpalvonnasta ja satanismista. Nyt satanismi nuorisokulttuurissa vaikuttavana virtauksena on Kimmo Ketolan mukaan kuitenkin hiipumassa.

- Satanismi oli 1990-luvun lopulla nuorisokulttuurin trendi, joka oli levinnyt hyvinkin voimakkaasti. Tällä hetkellä se näyttäisi kuitenkin olevan ohi, Ketola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.