Suomessa vanhetaan laitoksissa muita EU-maita useammin

Suomessa on enemmän vanhuksia hoitolaitoksissa kuin monissa muissa Euroopan maissa. Ikääntyneet odottavat hyvin usein myös itse elävänsä loppuelämänsä laitoksissa.

- Ruotsissa ihmiset pitävät luonnollisempana kuolla kotona, kun taas Suomessa on enemmän odotuksia viettää loput elämästään sairaaloissa, hoitotieteiden professorit Helena Leino-Kilpi ja Ingalill Rahm-Hallberg vertaavat.

Katalonian kansainvälisen yliopiston hoitotieteen professori Adela Zabalegul Yarnoz kertoo Espanjassa ikääntyvien jäävän mieluummin kotiinsa kuin menevän laitoksiin sairastamaan. Välimeren maissa yhteisöllisyys elää voimakkaana, ja perheen odotetaan pitävän omaisista enemmän huolta.

Turun yliopiston hoitotieteen professori Leino-Kilpi pitää valitettavana, että Suomessa ei tueta riittävästi perheen osallistumista vanhustenhoitoon.

Lundin yliopistossa opettava Rahm-Hallberg katsoo, että yhteiskunnallisessa keskustelussa ikääntyvät koetaan enemmän taakaksi kuin mahdollisuudeksi. Hän haluaisi painotuksen muuttuvan positiivisemmaksi.

Leino-Kilpi, Zabalegul Yarnoz ja Rahm-Hallberg osallistuivat Turun yliopiston hoitotieteen tutkijoiden kansainväliseen kesäkouluun kesä-heinäkuun vaihteessa.