Suomesta partiovene Kosille - merivartijat valmiita evakuoimaan merihädästä

Suomi on päättänyt lähettää Rajavartiolaitoksen partioveneen miehistöineen avuksi Kreikan ja Turkin vastaiselle merirajalle Egeanmerelle.

Rajavartiolaitos osallistuu partioveneellä EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin koordinoimaan operaatioon lokakuusta vuoden loppuun

Suomesta operaatioon osallistuu PV-08 -luokan partiovene miehistöineen pääosin Kosin saarelta käsin. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun iso partiovene osallistuu Frontexin yhteisrajavalvontaan ja ylipäätään operoi Itämeren ulkopuolella.

Aiemmin tänä vuonna Suomelta on ollut operaation apuna jo pienempi nopea vene neljän kuukauden ajan.

Isommassa PV-08 -luokan partioveneessä on paremmat valvonta- ja navigointilaitteet pienempien veneiden havaitsemiseen merellä. Lisäksi aluksella on paremmat meripelastusvalmiudet.

Suomen partioveneen kannelle voidaan tarvittaessa evakuoida lyhyeksi ajaksi mereltä jopa useita kymmeniä veden varaan joutuneita henkilöitä.

Egeanmerellä on ollut tarvetta massaevakuoinneille, koska merirajan yli EU-alueelle pyrkii jatkuvasti isoja määriä ihmisiä etenkin Lähi-idästä ja Afrikasta. Heidän käytössään on usein lähes kulkukelvottomia veneitä tai osa yrittää siirtymiä merellä myös uiden.

PV-08 -luokan partiovene lähtee Suomesta Hangon kautta Kreikkaan jo perjantaina. Vene siirtyy ensin Hangon merivartioasemalle, jonka jälkeen se lastataan laivaan kohti Välimerta.

Rajavartiolaitoksen mukaan operaatioon osallistumisesta saadaan lisähyötyä laitoksen oman merellisen toiminnan kehittämiseen sekä osoitetaan yhteisvastuuta kovan paineen alla oleville EU-jäsenmaille.

Rajavartiolaitoksen vene on operaation käytössä kaudella, joka ei ole Suomessa merivartiostojen painopistekautta vesillä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Lännen Median tiedot: Helsingissä viime viikolla tapahtunut henkirikos oli paloittelusurma

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ: Etäopetus soveltuu osin lukioihin, mutta perusopetukseen ei juurikaan –  koronakevään oppimisvajetta ei paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.