Suomi ei loukannut sananvapautta lehtikuvaajan tuomiolla

Suomi ei loukannut sananvapautta lehtikuvaajan niskoittelutuomiolla, katsoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). Ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 5-2.

Valokuvaaja sai käräjillä ja hovioikeudessa tuomion niskoittelusta, koska hän ei totellut poliisin käskyjä väkivaltaiseksi äityneen Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä syksyllä 2006.

EIT:n mukaan poliisilla oli oikeus yleisen turvallisuuden nimissä kehottaa mielenosoittajia poistumaan. Poliisi oli osoittanut lehdistölle alueen, jossa sen oli turvallista toimia. EIT katsoo kuvaajan ottaneen tietoisen riskin mahdollisesta pidättämisestä jäätyään mielenosoittajien joukkoon.

EIT myös katsoo, että paikalla oli runsaasti mediaa, mutta niskoittelutuomion saanut kuvaaja oli ainoa journalisti, joka on kokenut sananvapauttaan loukatun. Lisäksi lopputulokseen vaikutti sekin, että suomalaistuomioistuimet pitivät tekoa anteeksiannettavana eikä kuvaaja saanut rangaistusta.

EIT arvioi lisäksi, että suomalaistuomioistuimet olivat huomioineet ratkaisuissaan riittävästi myös sananvapauden näkökulman.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen luonnehtii EIT:n ratkaisua omituiseksi ja yllättäväksi.

Nieminen sanoo, että hän piti päivänselvänä, että Suomi saisi tuomion jutussa. Hän sanoo, että poliisin toimet vuoden 2006 Smash Asem -mielenosoituksessa olivat ylimitoitetut.

Nieminen ei usko, että ratkaisu heikentäisi toimittajien ja kuvaajien mahdollisuuksia työskennellä esimerkiksi mielenosoitustilanteissa.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen pitää EIT:n ratkaisua käsittämättömänä.

Ruokasen mukaan ratkaisu kyseenalaistaa median oikeuden selostaa vapaasti lukijoille tapahtumia. Hän arvioi, että päätös synnyttää kansainvälistä keskustelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.