Suomi ja Viro sopivat yhteisestä LNG-suunnitelmasta

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja Viron pääministeri Taavi Roivas ovat sopineet yhteisestä suunnitelmasta nesteytetyn maakaasun LNG:n tuontiterminaalien rakentamiseksi. Isompi terminaali on tulossa Suomeen ja pienempi Viroon.

Suunnitelmaan kuuluu myös kaasuputken rakentaminen Suomen ja Viron välille sekä yhteys Latvian maanalaisiin kaasuvarastoihin.

- Saimme selkeän päätöksen läpi, Stubb sanoi.

Roivaksen mukaan LNG-hankkeet toteutetaan niin nopeasti kuin se on teknisesti mahdollista.

Rahoitus on kuitenkin edelleen auki. Suomi ja Viro pyrkivät varmistamaan LNG-hankkeille merkittävän EU-rahoituksen, jonka taso vaikuttaa oleellisesti hankkeen kannattavuuteen.

Stubbin mukaan EU:n suunnittelema 300 miljardin euron investointirahasto antaa siihen hyvät puitteet. Suomi ja Viro odottavat, että EU rahoittaa 75 prosenttia kaasuputkesta.

On myönteistä, että Suomi ja Viro haluavat kehittää alueen kaasuinfrastruktuuria ja saavuttivat nyt yhteisymmärryksen LNG-terminaaleistaan, kaasuyhtiö Gasum kertoo.

Kaasuyhtiö Gasum valmistelee kahta vaihtoehtoista sijoituspaikkaa nesteytetyn maakaasun eli LNG:n terminaalille Etelä-Suomeen.

- Terminaalin paikaksi on suunnitteilla edelleen sekä Porvoon Tolkkinen että Inkoo, kertoi Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen STT:lle.

Lisäksi on tarkoitus rakentaa Suomen ja Viron kaasumarkkinat yhdistävä Balticconnector-yhdysputki. Valtioenemmistöinen Gasum kertoo odottavansa, että lopullinen tukipäätös kaasuputken rakentamiseksi saadaan EU:lta ensi keväänä.

Lammisen mukaan LNG-hankkeiden toteutuminen edellyttää, että niistä saadaan liiketaloudellisesti kannattavia.

Gasumin toimitusjohtaja näkee uudenaikaiselle kaasuinfrastruktuurille monipuolisia käyttötapoja.

- Se luo mahdollisuuden hiilineutraaliin tulevaisuuteen. Tätä samaa infrastruktuuria voidaan käyttää myös biokaasun jakelussa, Lamminen täydentää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.