Suomi keskeytti pikavauhdilla Venäjä-ohjelman valmistelun

Suomen hallitus keskeytti pikavauhdilla vajaa vuosi sitten Venäjä-toimintaohjelman valmistelun. Syynä oli kiristynyt tilanne Ukrainassa ja Venäjällä.

Toimintaohjelma luvattiin Jyrki Kataisen (kok.) hallitusohjelmassa päivittää vielä tämän vaalikauden aikana, mutta sitä tuskin enää tehdään tulevien kuukausien aikana. Päivitys oli lähes valmis, kunnes Ukrainan kriisi pisti päivitystyön hyllylle alkuvuodesta.

Hallituksen piirissä katsottiin, että tilanne Venäjällä ja Ukrainassa on niin muuttuva, että toimintaohjelman päivitystä ei ole järkevä tehdä.

- Ohjelma olisi vanhentunut saman tien, jos se ei olisi ottanut tätä ajankohtaista tilannetta huomioon. Sellaista ei olisi ollut mitään erityistä järkeä julkaista, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo.

Ukrainan kriisi alkoi mielenosoituksista Maidanin aukiolla viime marraskuun lopulla. Suomen ulkopoliittisen johdon piirissä tehtiin siis jo noin kuukauden-kahden sisään se johtopäätös, että Suomen ja Venäjän suhdetta päivittävää asiakirjaa ei ole syytä panna eteenpäin.

Venäjä-toimintaohjelma on lähes 40-sivuinen, yksityiskohtainen raportti siitä, miten Suomen ja Venäjän välisiä suhteita hoidetaan ja edistetään. Nyt voimassa oleva ohjelma on huhtikuulta 2009.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.