Suonenjoelle tulee vastaanottokeskus - lisää turvapaikanhakijoita

Vanhan Maamiehen vakinaistaminen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi varmistui perjantaina Suonenjoella.

Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja kertoo, että SPR ja yrittäjät pääsivät illalla sopimukseen.

– Toiminta vastaanottokeskuksena alkaa joulukuun alkupäivinä. Suonenjoelle tulee jonkin verran lisää turvapaikanhakijoita, Haataja sanoo.

Vanhan Maamiehen yksikössä on noin 280 asiakaspaikkaa. Hätämajoitusyksikön ja vastaanottokeskuksen toiminnasta vastaa SPR:n Savo-Karjalan piiri. SPR:llä oli joulukuun alkupäiviin kestävä sopimus hätämajoitusyksiköstä Vanhassa Maamiehessä. Vastaanottokeskukseksi muuttamisesta neuvoteltiin pitkään.

Turvapaikanhakijoista puolet on lapsia ja nuoria. Suonenjoen koulutoimi on valmistellut turvapaikkaa hakevien lasten opetuksen aloittamista jo joulukuun alussa, kun Vanhassa Maamiehessä sijaitseva hätämajoitus muuttuu vastaanottokeskukseksi.

Haataja selvittää, että lapset on rokotettu ja tarkastettu, joten koulunkäynti voi alkaa tänä vuonna tai vuodenvaihteessa.

– Suonenjoen kaupunki on tehnyt loistavaa työtä ja ollut joustava, hän kiittää.

Yrittäjä Kimmo Immonen kertoo, että nyt Vanhan Maamiehen keskuksessa on runsaat kaksisataa turvapaikanhakijaa.

Tiloja haetaan turvapaikanhakijoille Pohjois-Savossa. Keiteleelle avautuu joulukuussa kohde, jossa on sata asiakaspaikkaa.

– Sinne pyritään saamaan lapsiperheitä, Haataja kertoo.

Haapaniemen uutta hätämajoitusyksikköä Kuopiossa ei alustavasta suunnitelmasta poiketen avata vielä ensi maanantaina. Haapaniemellä sijaitsevaan Hostelli Hermanniin on aikomus majoittaa 76 turvapaikanhakijaa.

Haapaniemen yksikköön oli määrä tulla ensi maanantaina parikymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa Liperin Vaivion kurssikeskuksesta, jonka vuokrasopimus loppuu. Muiden pakolaisten suunniteltiin saapuvan Tornion järjestelykeskuksen kautta. Nyt heidät ohjataan Kiteelle, Paiholaan Kontiolahdelle ja Iisalmeen.

Kaisu Haataja vahvisti päivällä, että ensi maanantaina ei vielä tule asukkaita. Yrittäjän kanssa asiat ovat kunnossa, mutta omistajan kanssa jatketaan keskusteluja tilojen käytöstä.

– Jatkamme neuvotteluja kohteen kanssa. Yrittäjän kanssa on jo sopimus ja nyt varmistamme, että myös omistajan kanssa löydämme yhteisen sävelen. Katsotaan nyt millä aikataululla edetään, Haataja selvitti.

Pohjois-Savon vastaanottokeskusjohtaja Pekka Räsänen kertoi keskiviikkona, että Kuopion keskustaan ei ole tiedossa muuta paikkaa turvapaikanhakijoille.

Setlementti Puijolalla on pari hätämajoituspaikkaa: Levänen Kuopiossa ja Tarina Siilinjärvellä. Tarina voi myöhemmin muuttua vastaanottokeskukseksi.

Turvapaikanhakijoille on hakemusten käsittelyn ajaksi järjestettävä hätämajoituksen jälkeen vastaanottokeskustilat. Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, viranomaiset ja kolmas sektori ovat tarkastelleet vaihtoehtoja hätä- ja vastaanottokeskustilojen järjestämiseksi. Tilakulut maksaa valtio.