Supo: Suomesta lähtenyt vierastaistelija tehnyt itsemurhaiskun Irakissa

Tilanne terrorismiuhkien suhteen on vakavampi kuin koskaan, sanoo suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Supon tiedossa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole nimenomaan Suomea vastaan kohdistuvia iskusuunnitelmia.

Supo ei myöskään ole muuttanut viimeisintä uhka-arviotaan, jonka mukaan Suomi ei ole minkään terroristijärjestön ensisijainen kohdemaa. Vuodentakaisen uhka-arvion mukaan yksittäisten terroritekojen uhka on kohonnut myös Suomessa.

Pelttari kertoo, että Suomesta Irakin ja Syyrian konflikteihin lähteneiden vierastaistelijoiden määrä suhteessa muslimiväestöön on maailman suurin.

Supon tietojen mukaan Suomesta lähtenyt henkilö on myös tehnyt itsemurhaiskun konfliktialueella Irakissa. Hän oli Suomen kansalainen. Pelttari ei tarkentanut, milloin isku olisi tapahtunut, oliko tekijä mies vai nainen ja montako iskussa yhteensä kuoli.

 

Pelttari kertoo, että supon tietojen mukaan Suomesta konfliktialueille lähteneitä on myös noussut merkittäviin asemiin äärijärjestö Isisissä. Kyse on hänen mukaansa yksittäistapauksista.

Pelttari puhui terrorismin torjunnan kokonaiskuvasta tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi STT:lle pitävänsä parempana sitä, että terrorismitilanteesta puhutaan suoraan eikä asioita hyssytellä. Hän korosti, että viranomaiset tekevät hyvin paljon sen eteen, etteivät uhkat konkretisoidu minkäänlaiseksi väkivallaksi ja terroriteoiksi.

Tiedotustilaisuudessa Risikko kertoi toivovansa, että tiedustelulainsäädännön uudistaminen menee eduskunnassa eteenpäin. Vuoden lopussa päättyy esimerkiksi siviilitiedustelua pohtineen sisäministeriön asettaman työryhmän toimikausi. Suojelupoliisille kaavaillaan uusia valtuuksia ulkomaan- ja kotimaan siviilitiedusteluun.

 

Uutista täydennetty 22.11. kello 10:31.

Uusimmat

Kotimaa

Ex-oppilaiden mukaan Bjurström tiesi tanssikoulunsa opettajan lähentelystä, mutta puuttuminen kesti – Bjurström vastaa syytöksiin

Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen – poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Yliopistotutkija voi tienata puolet vähemmän kuin muut korkeakoulutetut – valtaosa nuorista tutkijoista huolissaan urastaan

Suomen Yrittäjien kampanja ei vaikuttanut Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärään mitenkään – Kassan omalla markkinoinnilla isompi merkitys kuin työmarkkinariidoilla

Ministeriön ylijohtaja tiukkana: "Sairaalayhtiöt voivat olla laittomia"

Virkarikoskäräjillä kuultavana Aarnion alaisena työskennellyt Petri Rainiala

Helsingin yliopisto loikkasi yliopistovertailussa, joka mittaa valmistuvien työllistymistä

Pahanlaatuisen aivokasvaimen geenihoitoon merkittävä apuraha

Meripelastusseuran hallitus kokoontui ylimääräiseen kokoukseen: entinen Kuopion matkailupomo vapautettu tehtävästään

Kirstunvartija Orpo moitti populistisista lupauksista: "Tulevaisuutta ei voi rakentaa velkarahalla"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.