"Susi kuuluu luontoon, mutta pidetään susikanta sopivana"

Susi oli viikonlopun ykköspuheenaihe Savon Sanomien verkossa. Susien houkuttelusta asutuksen lähelle kaatolupien saamiseksi sekä lauantaina alkaneesta suden kannanhoidollisesta metsästyksestä kertoneet jutut keräsivät sunnuntai-iltapäivään mennessä yli 20 000 lukijaa.

Myös Savon Sanomien Facebook-sivulla keskustelu kävi kuumana. Susijahti keräsi kommentteja puolesta ja vastaan useita kymmeniä lauantain ja sunnuntain aikana.

Maalla huolettaa lasten turvallisuus

Maalla asuvia huoletti kotieläinten ja lasten turvallisuus, kun susia liikkuu asutuksen läheisyydessä. Kommentoijat kertoivat tapauksista, joissa sudet ovat tappaneet metsästyskoiria ja liikkuneet lähellä pihapiiriä. Kannanhoidollista metsästystä pidettiinkin tarpeellisena, jotta ensimmäistäkään ihmisuhria ei tule.

"Kyllä joutaa susi kantaa harventaa. Liian paljon tuhoja tehneet joka puolella niin koirille kuin poroille ja muille kotieläimille. Meilläkin pyöriivät tässä aivan liian lähellä pihapiiriä ja välillä kuulee niide äänetkin. ei ole kiva kahta pientä lasta antaa olla pihalla leikkimässä."

Kati Tuovinen

"Tiedän monta hirviporukassa toimivaa koiramiestä, jotka ovat jo ilmoittaneet, että eivät laske koiraa hirvenhaukkuun ja lopettavat hirvenmetsästyken kokonaan, osa jää tauolle seuraamaan tilanteen kehitystä."

Ville Kuivalainen

Susipelkoa pidetään liioiteltuna

Keskustelussa huomautettiin suden olevan Suomessa uhanalainen ja niiden metsästystä pidettiin kestämättömänä. Susipelkoa pidettiin liioiteltuna, sillä suden ei tiedetä tappaneen ihmistä vuoden 1882 jälkeen. Keskustelijat huomauttivat autojen ja rattijuoppojen olevan sutta suurempi uhka niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

"En ymmärrä tällaista keskustelua, saatikka vihaa. Todellakin, samalla perusteella autokanta kuriin - ovat vaaraksi ihmisille, kotieläimille, mahdollisesti myös metsämiehille. Voi meitä ihmispoloisia."

Anneli Niemi

"Jos maassamme ei olisi salametsästäjien suojelemisen kulttuuria ja susivihaa, olisi mahdollista "hoitaa" kantaa metsästyksellä. Viime vuosikymmenenä sutta salametsästettiin niin, että kanta puoliintui."

Kati Ilomäki

"Luvanvaraista toimintaa kannatan toistaiseksi tässäkin asiassa. Yli 30 v. pääkaupunkiseudulla asuneena tiedän aika hyvin jo vuosien takaa niin öisen stadin vaarapaikat kuin ne arveluttavimmat lähiöt. Jotkut pelkäävät kovasti "mamuja" tuntematta heitä - ehkä minulla on sama asennevamma pihapiiriämme lähestyvien susien suhteen!"

Paula Hagelberg

Kannanhoito on normaalia

Osa keskustelijoista ihmetteli, miksi aiheesta nousi niin kuuma peruna. He vertasivat suden kannanhoidollista metsästystä hirvi- ja metsäkanalintukantojen hoitoon. Keskustelijat olivat erimielisiä myös siitä, mikä on sopiva susien määrä Suomessa.

"Metsästys on harrastus. Kyllä. Mutta se myös hyödyttää yhteiskuntaan valtavasti. Jos lopetetaan metsästys, niin eipä kohta ajella autolla Suomessa. Hirvikanta räjähtää käsiin. Entäs supien ja muiden luontoon kuulumattomien eläinten levittämät taudit ja eläinten aiheuttamat vahingot lintukannoille?"

Taneli Kastikainen

"Joo meillä on hirvien suhteen kestämätön ongelma, koska meillä ei ole sille luontaista uhkaa kuten susia."

Reino Lyytinen

"Suomen susikanta on samaa Venäjän 50000 suden kantaa. Susi vaan ei tunne EU:n eikä Venäjän rajaa! Voisimme aivan hyvin ampua jokaisen suden Suomesta ja se "tyhjiö" täyttyisi muutamassa vuodessa ennalleen!"

Tuomo Turunen

"Susi kuuluu luontoon. Mutta pidetään susikanta sopivana, 100-150. Tärkeintä on, että pidetään yllä suden ihmispelkoa. Tämä kannanhoito-operaatio menee aika hyvin kohdalleen."

Matti Lappalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Haavoittunut susi sai vain pintanaarmun

Luonnonsuojelijat: Susia ohjataan kohti asutusta kaatolupien saamiseksi

Poliisi: Susien houkuttelu on uusi ilmiö

Haavoittuneen suden jahti jatkuu sunnuntaina

Metsästäjät etsivät haavoittunutta sutta

Susijahti alkoi Sonkajärvellä – yksi lauma saarrettu