Susihysteriä valtasi paikkakunnan: "Juttuja liikkuu niin paljon, ettei perässä pysy"

Tissaria, Ulmasta ja Hyväristä alkaa naurattaa, kun tulee puhe paikkakunnan kuumimmasta keskustelun aiheesta viime päivinä.

– Suoraan sanottuna ihmiset ovat aika hysteerisiä. Juttuja liikkuu niin paljon, että ei tahdo perässä pysyä, Lasse Tissari sanoo.

Tissari on Pajusten Metsästyseuran sihteeri ja eräliikeyrittäjä. Kaupalla ei ole tällä viikolla muusta puhuttukaan kuin susilaumasta, joka on tullut Pielaveden metsiin.

Myös metsästyseuran hirviporukan johtaja ja Pielaveden riistanhoitoyhdistyksen hallituksen jäsen Raimo Hyvärinen on kuullut monet tarinat. Yhtä monta huhua on kantautunut myös Pienlampaan Metsästyseuran Juha Ulmasen korviin.

– Totuus on se, että ei ole mitään todisteita siitä, että Pielavedellä olisi yhtään enempää kuin se yksi pantasusi, Raimo Hyvärinen sanoo.

Huolta ei ole helpottanut ainakaan se, että sekä Yle että paikallislehti uutisoivat muutama päivä sitten, että dreevereiden ajokoe olisi peruttu alueella liikkuvan susilauman takia. Ajokokeen järjestäjä Risto Niiranen sanoo nyt, että kokeen peruuntuminen johtui yksinkertaisesti osallistujapulasta.

– Varmaan osalla oli pelko susista, mutta lämmin keli vaikutti myös. Ei haluttu laittaa koiria metsään niin lämpimällä kelillä, Niiranen sanoo.

Hän itsekin myöntää, että on kuullut vain huhuja useista susista. Joku on kertonut jollekin, että joku on nähnyt susia.

– Varmaa tosiaan ei ole kuin se, että on yksi susi. Mutta mistäs sitä tietää, ettei olisi kokonainen lauma.

Pantasusi on kulkenut Pielavesi–Lapinlahti-välillä keväästä lähtien. Sen liikkeitä voi seurata netissä suurpetoseurannan kautta. Kesän alussa naarassusi tallentui myös Juha Ulmasen riistakameraan ja siitä tuli muitakin havaintoja.

Samoihin aikoihin alueella liikkui toinenkin susi, joka on sittemmin kadonnut.

– Eihän täällä ollut ihmisillä mitään huolta susista ennen kuin pantasuden seuraaminen tuli helpoksi. Nyt jos ei ole muuta tekemistä, voi sitä seurata helposti kotisohvalta, Lasse Tissari sanoo.

– Ennen seurantamahdollisuutta susista ei juuri edes puhuttu, vaikka on täällä susia ollut ennenkin. Onhan yksittäisiä koiravahinkojakin ollut vuosien mittaan, Raimo Hyvärinen pohtii.

Huhujen voima on väkevä. Sen kertoo konkreettinen esimerkki, jonka Raimo Hyvärinen näyttää kännykästään. Kun susi tappoi beaglen Rautavaaralla, koiran jäännöksistä tuli kuvaviesti myös Hyväriselle.

– Kaksi päivää sen jälkeen sama kuva tuli uudestaan.

Saatesanoissa kerrotaan, että kuva on otettu Pielavedellä ja asialla on ollut alueella liikkuva pantasusi.

– Tätä hysteria teettää. Ja onhan se hienoa mennä aamulla huoltoasemalle kertomaan uusimmat huhut niin pääsee kahvipöydän ykköstykiksi, Hyvärinen hymähtää.

Lasse Tissari kertoo, että on yrittänyt oikoa huhuja netissä.

– Kaikista eniten juttuja tuntuu levittävän se porukka, joka ei edes käy metsässä.

Haastatteluhetkenkin aikana eräs asiakas tuo uutta tietoa susitilanteesta.

– No niin. Nyt susia on seitsemän, Tissari pyörittää päätään.

Vaikka nämä metsästäjät suhtautuvat rauhallisesti oman kylän susitilanteeseen, eivät he tahdo vähätellä susien aiheuttamia ongelmia muualla Ylä-Savossa. Koirakuolemat ovat fakta ja lähes arkipäivää ylemmissä kunnissa, joissa susilaumat ovat tosiasia.

– Minäkin käyn metsällä Sonkajärvellä ja kyllä siellä täytyy tosissaan miettiä, miten koiran laskee metsään, Lasse Tissari kertoo.

– Niin. Rautavaaraan ja Sonkajärveen nähden lähtötilanne on ihan erilainen. Vielä ei ole sieltä suunnalta ohjeita meille tullut, Raimo Hyvärinen jatkaa.

Miehet odottavat nyt talvea ja sitä että päästään jälkien laskentaan.

– Kyllä se vaatii sen lauman, että tosissamme huolestumme, Raimo Hyvärinen tuumaa.

–  Ja jos sessuja alkaa mennä, varmasti ajattelutapa muuttuu itseltäkin, Juha Ulmanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ongelmia syntyy, jos alueelle tulee urossusi