Aiotko voittaa tänään Lotossa? – Ennätyspotti poikii helposti lisämiljoonia: "Suuresta rahamäärästä pitäisi itsekin nauttia"

Lotossa lauantaina arvottava 14,1 miljoonan ennätyspotin ei tarvitse jäädä sukanvarteen lepäämään, vaan se on mahdollista saada tuottamaan maltillisellakin sijoittamisella hyvin. Usein tuoreella lottovoittajalla ei ole vielä kokemusta sijoittamisesta, jolloin liikkeelle tulisi lähteä elämäntilanteen kartoittamisesta.

– Kannattaa miettiä millaista rahavirtaa tarvitaan, jääkö pois työelämästä vai jatkaako työtä. Ensimmäisellä tapaamisella ei tehdä yhtään mitään sijoitusta, vaan kartoitetaan ja mietitään riskit, sijoitusjohtaja Marja-Riitta Jurvelin Nordean Savo-Karjalan Private Bankingista kertoo.

Jos sijoittaminen on uusi asia, kannattaa se aloittaa maltillisella riskiprofiililla ja siirtyä halutessaan vähitellen riskillisemmälle puolelle osaamisen ja kokemuksen kertyessä.

Oleellista sijoitusten tekemisessä olisi hajauttaminen. Jättipotin kaltainen iso summa kannattaisi sijoittaa paitsi useaan eri kohteeseen, myös ajallisesti vähän kerrallaan. Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden professori Mervi Niskasen mukaan riskejä saa pienennettyä sijoittamalla miljoonat muutaman vuoden ajanjakson aikana.

– Sekään ei ole hyvä vaihtoehto, että jäisi täysimääräisesti odottelemaan notkahdusta. Jos käy niin ettei sitä tulekaan, jatkavat hinnat vaan nousuaan, Niskanen neuvoo.

Miljoonapotilla voi elää vuosikaudet melko turvallista elämää, mutta jos rahojen ostovoiman haluaa säilyttää, pitäisi ne saada tuottamaan vuodessa yli 2,5 prosenttia.

– Pieni osakeriski olisi tuossa kohtaa paikallaan. Myös asiakkaiden omistamat kiinteistöt vaikuttavat siihen kuinka paljon joutuu riskiä ottamaan, sijoittamisen ja Säästöpankki Optian varallisuudenhoidon pankinjohtaja Ilkka Kytökorpi arvioi.

Kaikki eivät välttämättä halua sijoittaa kiinteistöihin, sillä esimerkiksi vuokralaisten löytäminen voi osoittautua vaivalloiseksi.

– Joillakin käy todella hyvä tuuri ja vuokralaiset löytyvät helposti, osalla taas on huono tuuri ja vuokralaiset eivät suostu maksamaan vuokraa, Kytökorpi toteaa.

Kauppatieteiden laitoksen varajohtaja, professori Saara Julkunen kertoo kiinteistömarkkinatilanteen olevan tällä hetkellä erikoinen.

– Asuntoja on myynnissä merkittävästi enemmän kuin yleensä, joten valinnanvaraa on. Kiinteistösijoittajat ja osakesijoittajat ovat nyt liikkeellä, Julkunen toteaa.

Osakesijoittamisen suhteen Julkunen suosittelee kuuntelemaan asiantuntijoita ja perehtymään tarkasti pankkien tarjoamiin osakesalkkuihin.

– Sellainen nyrkkisääntö on olemassa, että jos toimii yhtään bisneksessä, pitäisi sijoittaa siihen liiketoimintaan ja niihin toimialoihin joita ymmärtää. Silloin voi itse seurata omaa sijoitusta ja sen kehittymistä.

Asiantuntijoiden apua hyödyntäen sijoituskohteita avautuu enemmän kuin itsekseen nettiä selatessa. OP Privaten sijoitusjohtaja Juho Lapin mukaan ison varallisuuden kanssa kannattaa suunnata myös maailmanmarkkinoille Amerikkaan ja Eurooppaan.

– Salkun rakentamisen perusperiaate on, että jostain päin maailmaa saadaan tasapainotusta. Kun Yhdysvalloissa menee vähän huonommin, niin joltain muulta kasvupaikalta voi saada tuottoa paremmin, Lappi selittää.

Pohjois-Savon osakesäästäjien puheenjohtaja Petteri Koponen sanoo, että tässä markkinatilanteessa puolet rahoista kannattaa ottaa kassaan. Loput miljoonat voi sijoittaa pitkäaikaisesti sijoituskuoressa varainhoitoyhdistyksen kautta.

– Salkun tuotto voitaisiin silloin sijoittaa aina uudestaan verottomasti. Idea olisi, että seitsemän prosentin tuotolla sijoitettu omaisuus kaksinkertaistuisi kymmenessä vuodessa.

Koposen ehdottamassa mallissa kassaan jääneet lottomiljoonat voi käyttää tasaisesti kymmenen vuoden aikana niin, ettei oma varallisuus missään vaiheessa pienenisi.

– Suuresta rahamäärästä pitäisi itsekin nauttia, senhän takia lottoa tehdään. Sittenhän rikkaiden kuuluu myös vähän sijoittaa hyväntekeväisyyteen, kyllä noin isosta summasta jotakin joutaa myös avuntarpeeseen, Koponen lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.