Suurin osa perhesurmista naisten tekemiä

Naisten osuus perhesurman tekijänä on huomattavan suuri, jos verrataan siihen kuinka paljon naiset tekevät yleensä henkirikoksia.

– Perhesurmista kaksi kolmasosaa on naisten tekemiä, kun taas kaikista henkirikoksista he tekevät vain runsaat kymmenen prosenttia, sanoo Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Aihe nousi esiin, kun paljastui, että poliisi epäilee Rautavaaralla tapahtunutta bussin ja henkilöauton kolaria tahalliseksi. Törmäyksessä menehtyi vuonna 1981 syntynyt äiti ja hänen kolme lastaan, jotka ovat iältään 1-, 2- ja 6-vuotiaita.

Tapaus herätti keskustelua siitä, miten ja miksi nainen ja äiti pystyy tekemään tällaisen teon.

– Syy lienee siinä, että naisen elämässä erilaiset jännitteet syntyvät useammin perhepiirissä, pohtii Lauerma.

Hän korostaa, että puhuu perhesurmista nyt yleisellä tasolla, eikä ota kantaa yksittäiseen tapaukseen.

Monen taustalla masennus

Lauerman mukaan perhesurmien taustalla on yleensä kyse persoonallisuushäiriöisen ihmisen vakavasta masennustilasta, johon liittyy täydellinen näköalattomuus ja epätoivo.

– Henkilöllä on uskomus tai mielikuva, että omat lapset eivät tule toimeen tässä maailmassa tai on parempi, että he kuolevat. Narsistisella tavalla häiriintyneen ihmisen on puolestaan sietämätöntä ajatella, että muut perheenjäsenet jatkavat elämää itsestä riippumatta.

Masennuksen hoito tehonnut

Perhesurmien määrä on tippunut vuosikymmenten saatossa, vaikka media käsittelee yksittäisiä tapauksia isoilla otsikoilla ja laajasti.

– 1950-luvulla alle 14-vuotiaan lapsen todennäköisyys tulla tapetuksi oli kahdeksantoistakertainen verrattuna 2000-lukuun. Ja vielä 1990-luvulla riski oli kaksinkertainen, Lauerma havainnollistaa.

Hänen mukaansa masennuksen tehokkaampi hoito on laskenut riskiä. Lauerma haluaakin korostaa, että apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea.

– Jos ihmisellä on epätoivoisia ajatuksia, hänen pitäisi hakeutua hoitoon ja saada sitä, koska tutkimusten perusteella hoidoista on selvästi apua.

Se oli perhesurma