Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin – Itä-Suomessa on vielä korjattavaa, sähköverkon ongelmat hidastavat junaliikennettä

Sähköt ovat palautuneet suurelle osalle talouksista, joilta ne Päivö-myrskyn mellastaessa katkesivat. Sähkökatkokartan mukaan ennen yhtätoista torstaiaamuna sähköttä oli enää reilu 9  000 taloutta, kun myrsky pahimmillaan vei sähköt jopa sadaltatuhannelta taloudelta. Sähköjä kaipaillaan tällä hetkellä lähinnä itäisessä Suomessa.

Sähkökatkoksia esiintyi eniten Savon maakunnissa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Sähköyhtiöistä kiireisintä on ollut Savon Voimalla, jonka alueella oli enimmillään 40  000 asiakasta ilman sähköä.

–  Pahimmillaan tilanne oli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello yhdentoista ja yhden välillä. Nyt sähköttömien asiakkaiden määrä on saatu laskettua noin neljään ja puoleen tuhanteen, kertoo Savon Voiman markkinointipäällikkö Ari Holopainen STT:lle.

Holopaisen mukaan torstain aikana tarkoitus on korjata ensin keskijänniteverkko ja sen jälkeen kotitalouksiin sähköjakelun hoitava pienjänniteverkko. Päivö-myrsky tuhosi Energiateollisuuden tiedotteen mukaan sähköverkot paikoin täysin, mikä hidastaa verkon korjaamista ja sähköjen palauttamista.

Pohjois-Karjalan Sähkön alueella sähköttömänä oli torstaiaamuna puoli kymmenen aikaan vielä noin 4  300 asiakasta.

–  Uskomme, että suurimmalle osalle asiakkaista sähköt saadaan palautettua torstain aikana, mutta viimeisten pienjännitevikojen korjaaminen voi kestää viikonloppuun saakka, yhtiö arvelee tiedotteessaan.

Sähkökatkosten määrää voi seurata Energiateollisuuden sähkökatkokartasta.

 

Itä-Suomessa rataliikenteessä edelleen viiveitä

 

Myrsky teki tuhoja erityisesti Itä-Suomessa, jossa puuston kaatuminen aiheutti pelastuslaitoksille poikkeuksellisen paljon tehtäviä. Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle myrskystä aiheutui yhteensä 557 tehtävää.

Tehtävät olivat Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan pääosin teiden, rakennusten ja sähkölinjojen päälle kaatuneiden puiden siirtämistä.

Itä-Suomessa myrskyvauriot aiheuttavat torstain aikana junaliikenteelle edelleen nopeusrajoituksia ja näistä johtuvia myöhästymisiä juna-aikatauluissa. VR:n mukaan Kuopion ja Kajaanin väliset junayhteydet voivat olla noin 30–45 minuuttia myöhässä.

Ongelmat ovat Rataliikennekeskuksen mukaan tasoristeyksien varoituslaitteissa, joista osa ei tällä hetkellä toimi sähköverkon ongelmista johtuen.

Päivö-myrsky teki tuhojaan Suomessa tiistaista keskiviikkoaamuun. Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksella ei ole Suomen alueella voimassa varoituksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Oikeusoppinut: Poliittiset päättäjät eivät voi määrätä kaikille riskimaista tuleville pakollisia koronatestejä tai asettaa heitä pakolliseen karanteeniin

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – "Projektini on saada velkaantuminen hallintaan", sanoo valtiovarainministeri Vanhanen

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia

Pilvisyys voi haitata meteoriparven bongaamista ensi yönä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.