Suurlähetystö sai huomautuksen tupakan ja alkoholin välittämisestä

Ulkoasiainministeriö on antanut Suomen Tukholman-suurlähetystölle huomautuksen edustuston henkilökunnan tekemistä verovapaista hankinnoista.

Huomautus annettiin, koska verovapaisiin hankintoihin oikeutetut edustuston virkamiehet olivat välittäneet alkoholia ja tupakkaa sellaisille henkilökunnan jäsenille, joilla ei ole oikeutta verottomiin ostoihin.

Ulkoasiainministeriö teki selvityksen edustuston alkoholi- ja tupakkaostoista vuosilta 2013–2015 sen jälkeen, kun ruotsinkielisten lehtien uutistoimisto Svensk Presstjänst (SPT) uutisoi välitystoiminnasta lokakuussa 2016. SPT:n mukaan Ruotsin valtio menetti verovapaiden alkoholi- ja tupakkatuotteiden takia noin 20 000 euroa verorahoja.

Nyt tammikuussa valmistuneen selvityksen mukaan verovapaan alkoholin ja tupakan välittäminen on ollut suurlähetystön käytäntö vuosikausia. Verovapaisiin hankintoihin oikeutetut henkilöt olivat selvityksen kyselytietojen perusteella ottaneet vastaan muun henkilökunnan alkoholi- ja tupakkatilauksia. Välitystoiminta on kuitenkin ollut pienimuotoista.

Verovapaiden tuotteiden välittäminen päättyi tammikuussa 2015, jolloin silloinen Tukholman suurlähettiläs Jarmo Viinanen ilmoitti henkilökunnalle lopettavansa käytännön.

Selvityksen mukaan lopettamispäätös näkyy suoraan hankintamäärissä.

– Viinasen tekemää päätöstä on noudatettu ja, että verovapaisiin hankintoihin oikeutetut virkamiehet ovat sen jälkeen hankkineet verovapaita tuotteita ainoastaan omaan käyttöönsä, selvityksessä todetaan.

Alkoholi- ja tupakkatuotteiden hankinnat vähenivätkin merkittävästi vuonna 2015. Vuosina 2014 ja 2013 verovapaata alkoholia ostettiin vielä yli 5 000 litraa. Vuonna 2015 alkoholiostot olivat yhteensä enää noin 2 400 litraa.

Vuosina 2014 ja 2013 tupakkaa ostettiin verottomasti yli 30 000 kappaletta vuosittain. Vuonna 2015 tupakkaa hankittiin verovapaasti vain 8 200 kappaletta.

Ruotsista hankittujen verovapaiden alkoholi- ja tupakkatuotteiden määrä on ollut huomattavasti pienempi kuin ulkomailta, esimerkiksi Suomesta ja Tanskasta, ostettujen tuotteiden.

Virkamiesoikeuden näkökulmasta kyse on selvityksen mukaan virheellisestä käytännöstä.

– Suurlähettiläs Viinanen onkin tässä asiassa toiminut oikein lopetettuaan virheellisen käytännön nopeasti saatuaan sen tietoonsa, selvityksessä todetaan.

Selvityksessä huomautetaan lisäksi, ettei virkamiesten uskota hyötyneen toiminnasta rahallisesti. Haastattelujen perusteella "käytännöllä oli pyritty kohentamaan työilmapiiriä" ja sen motiivina pidettiin solidaarisuutta työtovereita kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.