Suurlähetystö sai huomautuksen tupakan ja alkoholin välittämisestä

Ulkoasiainministeriö on antanut Suomen Tukholman-suurlähetystölle huomautuksen edustuston henkilökunnan tekemistä verovapaista hankinnoista.

Huomautus annettiin, koska verovapaisiin hankintoihin oikeutetut edustuston virkamiehet olivat välittäneet alkoholia ja tupakkaa sellaisille henkilökunnan jäsenille, joilla ei ole oikeutta verottomiin ostoihin.

Ulkoasiainministeriö teki selvityksen edustuston alkoholi- ja tupakkaostoista vuosilta 2013–2015 sen jälkeen, kun ruotsinkielisten lehtien uutistoimisto Svensk Presstjänst (SPT) uutisoi välitystoiminnasta lokakuussa 2016. SPT:n mukaan Ruotsin valtio menetti verovapaiden alkoholi- ja tupakkatuotteiden takia noin 20 000 euroa verorahoja.

Nyt tammikuussa valmistuneen selvityksen mukaan verovapaan alkoholin ja tupakan välittäminen on ollut suurlähetystön käytäntö vuosikausia. Verovapaisiin hankintoihin oikeutetut henkilöt olivat selvityksen kyselytietojen perusteella ottaneet vastaan muun henkilökunnan alkoholi- ja tupakkatilauksia. Välitystoiminta on kuitenkin ollut pienimuotoista.

Verovapaiden tuotteiden välittäminen päättyi tammikuussa 2015, jolloin silloinen Tukholman suurlähettiläs Jarmo Viinanen ilmoitti henkilökunnalle lopettavansa käytännön.

Selvityksen mukaan lopettamispäätös näkyy suoraan hankintamäärissä.

– Viinasen tekemää päätöstä on noudatettu ja, että verovapaisiin hankintoihin oikeutetut virkamiehet ovat sen jälkeen hankkineet verovapaita tuotteita ainoastaan omaan käyttöönsä, selvityksessä todetaan.

Alkoholi- ja tupakkatuotteiden hankinnat vähenivätkin merkittävästi vuonna 2015. Vuosina 2014 ja 2013 verovapaata alkoholia ostettiin vielä yli 5 000 litraa. Vuonna 2015 alkoholiostot olivat yhteensä enää noin 2 400 litraa.

Vuosina 2014 ja 2013 tupakkaa ostettiin verottomasti yli 30 000 kappaletta vuosittain. Vuonna 2015 tupakkaa hankittiin verovapaasti vain 8 200 kappaletta.

Ruotsista hankittujen verovapaiden alkoholi- ja tupakkatuotteiden määrä on ollut huomattavasti pienempi kuin ulkomailta, esimerkiksi Suomesta ja Tanskasta, ostettujen tuotteiden.

Virkamiesoikeuden näkökulmasta kyse on selvityksen mukaan virheellisestä käytännöstä.

– Suurlähettiläs Viinanen onkin tässä asiassa toiminut oikein lopetettuaan virheellisen käytännön nopeasti saatuaan sen tietoonsa, selvityksessä todetaan.

Selvityksessä huomautetaan lisäksi, ettei virkamiesten uskota hyötyneen toiminnasta rahallisesti. Haastattelujen perusteella "käytännöllä oli pyritty kohentamaan työilmapiiriä" ja sen motiivina pidettiin solidaarisuutta työtovereita kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuntaliitossa ei suoraan lämmetä lakimuutoksiin kotihoidon pysäköintiongelmassa – "Tämä ei ole mikään maanlaajuinen ongelma"

HS: Noin 40 prosenttia kansanedustajien ja varallaolijoiden vaalirahoituksesta jää piiloon

Tampereella evakuoitu iso kerrostalo samassa rakennuksessa syttyneen päiväkotipalon vuoksi

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Jasper Pääkkönen junaili rahaa salassa pidettyihin patokauppoihin – Kauppojen odotetaan parantavan uhanalaisten kalojen tilannetta

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Arvostettu tutkija on poissa – Professori Aulikki Nissinen menehtyi kesämökillään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.