Suurlakko hiljentää tehtaita ja toimipisteitä vastalauseena irtisanomissääntöjen heikennyksille

Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät keskiviikkona vuorokauden mittaisen poliittisen lakon vastalauseena hallituksen hankkeelle heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Teollisuusliiton lakko koskee 150:tä toimipistettä liiton toimialoilla, ja sen piirissä on noin 22 000 työntekijää. Joukossa ovat muun muassa Meyerin telakka Turussa sekä useita UPM:n, Stora Enson, Metsä Fibren, SSAB:n, Outokummun, Nokian Renkaiden, Transtechin, Valmetin ja Wärtsilän tuotantolaitoksia.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakko koskee lähes sataa toimipaikkaa, joukossa muun muassa Amican, Fazer Food Servicesin, ISS Palvelujen, Lassila & Tikanojan sekä SOL Palvelujen toimipisteitä.

Pron mukaan työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä useissa laitoksissa. Listalla ovat mukana muun muassa Atria, Fazer Makeiset, Hartwall, Orion sekä metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden yrityksiä.

Sähköliiton jäseniä on mukana noin tuhat.

 

Suuret vahingot teollisuudelle

 

Teollisuuden työnantajaliitot vetosivat vuorostaan sekä ay-liikkeeseen että hallitukseen, jotta kiista pienten yritysten irtisanomissuojasta saataisiin ratkaistua ja pois päiväjärjestyksestä niin, että lakko voitaisiin välttää. Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus sanovat yhteisessä kannanotossaan, että tilanne on yrityksille kohtuuton.

Työnantajaliitot toteavat, että yritykset ovat asiassa ulkopuolisia, mutta ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi pattitilanteeksi muodostuneessa kiistassa.

– Selkkaus aiheuttaa vakavaa haittaa vientiteollisuuden tuotannolle ja asiakkaille sekä leikkaa hyvässä vauhdissa ollutta talouskasvua, liitot harmittelevat.

Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo, että vahingoista liiton jäsenyrityksille ei ole vielä arviota, mutta ne ovat mittavat.

– Isoja teollisuusyrityksiä suljetaan sen jälkeen kun niissä on ollut kaksi ja puoli viikkoa ylityökielto, joka lykkää huoltoseisokkeja ja aiheuttaa vaaratilanteita. Tämä on niin edesvastuutonta toimintaa ay-liikkeeltä, ettei sitä voi ymmärtää, Hollmén sanoi STT:lle.

Lakosta tulee tuotannon menetysten lisäksi haittaa asiakassuhteissa, kun toimitusvarmuus kärsii.

– Vahinkoa tehdään nyt itsellemme. Tästä pitää tulla nopeasti ulos ja keskustelun kautta.

 

Hallituksen väläyttämät myönnytykset eivät riitä

 

Lakko alkaa puoliltaöin keskiviikon vastaisena yönä ja päättyy 24 tuntia myöhemmin. Sen ulkopuolelle on rajattu hätätyöt ja työt, jotka ovat välttämättömiä turvallisuuden, hengen ja terveyden sekä ympäristön kannalta.

– Emme olisi halunneet mennä näin pitkälle, mutta Juha Sipilän (kesk.) johtaman porvarihallituksen kovapäisyys ei jättänyt meille valinnanvaraa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi liiton tiedotteessa.

Sipilän mukaan hallitus on valmis joustamaan siinä, minkä kokoisia yrityksiä irtisanomissuojan heikennys koskisi. Muutosesityksistä on tarkoitus kertoa ensi viikolla.

Aallon mukaan Sipilän esittämät mahdolliset lievennykset lakimuutokseen eivät riitä alkuunkaan siihen, että Teollisuusliitto muuttaisi suunnitelmiaan.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen edellytti, että kiistan osapuolet sopivat asiasta neuvotellen.

– Irtisanomisen helpottamisen sijaan Prolle sopii, että työehtosopimuksissa olevat paikallisen sopimisen mahdollisuudet avataan myös järjestäytymättömille yrityksille kilpailukykysopimuksessa sovitulla tavalla. Tämä tukee työllistämisen helpottamista pienillä työpaikoilla paremmin kuin irtisanomissuojan heikentäminen, Malinen sanoi tiedotteessa.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL) ilmoitti jo torstaina menevänsä lakkoon ensi keskiviikkona. Lakko koskee 15:tä elintarvikealan työpaikkaa ja vajaata neljännestä SEL:n jäsenistä, kaikkiaan yli 4 500:aa työntekijää.

Toimihenkilöliitto Erto ilmoitti sitä vastoin, ettei se ainakaan tässä vaiheessa lähde lakkoon mukaan. Erto julisti monen muun liiton tavoin koko jäsenistöä koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka päättyy puoliltaöin perjantai-iltana.