Suurpalot tutkitaan - pelastusjohtaja asiantuntijaksi tutkintaryhmään

Pohjois-Savon pelastusjohtaja Jukka Koponen on nimetty tutkimaan Porin ja Pomarkun suuria teollisuuspaloja.

Koponen nimettiin jäseneksi Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaryhmään, jota vetää johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta. Ryhmän muut jäsenet ovat Heikki Harri, Kari Ylönen ja Jari Alanen.

Koponen toimii pelastustoimen ja paloturvallisuuden asiantuntijana suurpalojen tutkinnassa. Hän osallistuu onnettomuustutkintatehtävään virkatyönsä ulkopuolella.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaryhmän jäsenyys on aitiopaikka selvittää tapausta, jossa tutkitaan kahta suurta, ajallisesti lähekkäin tapahtunutta teollisuuspaloa. Pomarkun palon 26. tammikuuta ja Porin palo 30. tammikuuta aiheuttivat miljoonavahingot.

Porissa pigmenttitehtaan palon sammutustöihin osallistui jopa noin 150 palo- ja sammutusmiestä. Savun takia asuinalueille jouduttiin antamaan myös vaaratiedote.

Pomarkun muovipaalien palossa puolestaan loukkaantui kolme vapaaehtoista sammutusmiestä.

Tapausten yhteistutkinnan arvioidaan kestävän ainakin noin puoli vuotta.

Turvallisuustutkinnassa selvitetään erityisesti tapahtumien kulkua paloissa, niiden syitä ja seurauksia sekä lisäksi myös muun muassa pelastuslaitosten resurssien käyttö kahdessa isossa teollisuuspalossa.

Ryhmä voi laatia suosituksia esimerkiksi ministeriöille ja viranomaisille yleisen turvallisuuden lisäämiseksi ja onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemiseksi.

Selvityksessä käydään läpi myös, miten onnettomuuksista aiheutuvia vahinkoja voisi torjua ja vähentää.

Koponen on toiminut turvallisuustutkintojen asiantuntijana vuodesta 2000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.