Suurvaltojen sotilaspomojen keskinäiset puheet jäivät salaisuudeksi

Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajien tapaamista seurattiin perjantaina tiukasti, mutta julkisuuteen siitä herui tietoja vain vähän. Niin Yhdysvallat kuin Venäjäkin julkaisivat niukkasanaiset tiedotteet tapaamisen päätyttyä.

Kenraalit Joseph Dunford Jr. ja Valeri Gerasimov tapasivat toisensa Königstedtin kartanossa Vantaalla. Osallistujamaiden viranomaisten mukaan keskustelujen teemoja olivat Syyria ja keinot välttää sotilaallisen yhteenoton riskiä, Euroopan ja muiden avainalueiden turvallisuustilanne ja maiden väliset sotilaalliset suhteet.

Yhdysvaltain tiedote korosti, että molemmat johtajat tunnistavat säännöllisen yhteydenpidon tärkeyden väärinkäsitysten välttämiseksi ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Venäjä puolestaan kertoi, että vuoropuhelua käytiin rakentavasti.

Tapaamiset eivät kerro sotilaallisen yhteistyön kasvusta maiden välillä. Yhdysvaltain puolustusministeriö tähdensi, että Venäjän toiminta Georgiassa ja Ukrainassa tekee sotilaallisesta yhteistyöstä mahdotonta.

 

Kyläilyllä Mäntyniemessä

 

Tapaamisen järjesti Suomen Puolustusvoimat Yhdysvaltain ja Venäjän aloitteesta. Suomalaisia sotilasedustajia ei keskusteluissa ollut mukana.

Täysin vaille vieraiden huomiota suomalaiset eivät jääneet. Dunford ja Gerasimov tapasivat vierailunsa aikana presidentti Sauli Niinistön ja Puolustusvoimien komentajan kenraali Jarmo Lindbergin. Lindberg ja Dunford tapasivat jo torstaina, ja muut tapaamiset järjestettiin perjantaina.

Niinistö otti vieraat erikseen vastaan virka-asunnollaan Mäntyniemessä.

– On tärkeää ja myönteistä, että tuon kaltainen vuoropuhelu toimii. Suomi tarjoaa mielellään puitteet tällaisille tapaamisille, presidentti totesi perjantaina illalla julkaistussa tiedotteessa.

Yhdysvaltain puolustushallinnon edustajan mukaan Dunford kiitteli Niinistöä Suomen osallisuudesta operaatioihin Afganistanissa ja Irakissa. Kenraalin mukaan suomalaissotilaiden toimet operaatioissa ovat auttaneet lisäämään vakautta ja vapautta Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä. Lisäksi hän sanoi Niinistölle arvostavansa Suomen ja Yhdysvaltojen välistä sotilasyhteistyötä.

Lindberg tapasi kenraali Dunfordin viimeksi lokakuussa 2017, kun Puolustusvoimien komentaja osallistui Yhdysvaltain asevoimien johtajan isännöimään terrorisminvastaiseen tapaamiseen Yhdysvalloissa.

 

Syyria syventää eripuraa

 

Suomen poliittinen johto on ollut vaitonainen syistä, joiden vuoksi sotilasjohtajat tapasivat juuri Suomessa.

– Kai suomalaiset osaavat järjestää, fasilitoida tällaisia kokouksia, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi suomalaistoimittajille Naton päämajassa Brysselissä.

Niinistö myös muistutti, että Suomella on pitkä perinne tapaamisten järjestämisestä jo kylmän sodan ajalta.

Syyrian konfliktiin ovat osallistuneet sekä Venäjän että Yhdysvaltain asevoimat, jotka tukevat sodan vastakkaisia osapuolia. Koordinaatiota Syyriassa Niinistön mukaan tarvitaan, jotta ei "synny mitään vakavampaa maailman mahtavien sotilasmahtien kesken".

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän asevoimien komentajien tapaamisen järjestäminen Suomessa oli osoitus siitä, että Suomella on molempien maiden luottamus.

– On hirveän hyvä, että jopa tällaisessa kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa Yhdysvallat ja Venäjä käyvät dialogia. Suomelle on luonteenomaista toimintaa olla järjestämässä ja edesauttamassa tällaisia keskusteluja, Soini sanoo.