Suvaitsevaisuus ei ole suomalaisille ykkösasia

Suomalaisten arvot näyttävät koventuneen. Suvaitsemattomuus kohdistuu kansainvälisyyteen, kaksikielisyyteen, monikulttuurisuuteen, erilaisuuteen ja maahanmuuttoon.

Vaikka yhteisöllisyys, huolenpito ja välittäminen ovat keskeisiä asioita, joita kotikunnalta kaivataan, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo eivät siihen näytä kuuluvan.

Asia tulee ilmi Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kuntakyselystä. Siinä kysyttiin internetin kautta lähes 12 000 suomalaiselta, minkälaisessa kunnassa he haluaisivat asua.

- Kun julkisuudessa keskustellaan leikkauksista, lisää se tunnetta niukkuudesta. Tämä nostaa osaltaan esille suvaitsemattomuutta. Suvaitsemattomuus on myös lisääntynyt edellisestä kyselystämme neljän vuoden takaa, arvioi tuloksia esitellyt STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.

Tärkeimmäksi nousivat odotetusti terveys- ja sosiaalipalvelut. Seuraavina ovat turvallisuus sekä nuorten- ja vanhustenpalvelut.

Kostiaisen mukaan yhteisöllisyydessä korostetaan huolenpitoa kansalaisista ja välittämistä, sivistyspalveluissa puolestaan kouluja ja kirjastopalveluita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.