Yllättävä tulos: Syö kananmunaa, voit välttyä tältä sairaudelta

Juuri julkaistun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kananmunien syönti voi vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset selvitettiin 2 332 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta. Tutkimuksen 19 vuoden seurannan aikana 432 miestä sairastui kakkostyypin diabetekseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että kananmunien syönti oli yhteydessä pienempään kakkostyypin diabeteksen riskiin sekä matalampaan veren glukoosipitoisuuteen. Tyypin 2 diabeteksen riski oli 37 prosenttia pienempi noin neljä kananmunaa viikossa syövillä miehillä verrattuna niihin, jotka söivät noin yhden kananmunan viikossa. Runsaammalla kananmunan syönnillä ei havaittu merkittävää lisähyötyä.

Kananmuna sisältää kolesterolin lisäksi monia terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan tai matala-asteiseen tulehdukseen ja sitä kautta vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Väestötutkimuksissa kanamunien syönnin ja kakkostyypin diabeteksen välistä yhteyttä on tutkittu vain vähän ja niissä tulokset ovat olleet vaihtelevia. Kananmunien syönti on ollut yhteydessä joko suurempaan riskiin tai sitten yhteyttä ei ole havaittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Mediat: Helvetin enkeleiden johtohahmo vangittiin – Tutkinnanjohtaja: "Laaja ja törkeä huumausainerikoskokonaisuus"

Hunajasato uhkaa jäädä pieneksi – mehiläiset ovat parveilleet tavallista enemmän

Kesällä Mikkeli on yksi Suomen vilkkaimmista traumapäivystyksistä – Yhteistyötä tehdään joka suuntaan

Ihosyöpäluomet ovat usein "melko mitättömän näköisiä” – julkkisten syövät ovat herätelleet suomalaisia luomitarkastuksiin

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50  000 nimeä – etenee eduskuntaan

Säässä on tapahtumassa iso muutos, joka hellii loppukesän lomailijoita

Viinipullo vetoa siitä, kuka menee Marsiin – suomalaiset avaruusgurut Esko Valtaoja ja Jari Mäkinen odottavat vuoteen 2030, kuinka vedon käy

Samppanjaa juova japanilaisturisti vilkuttaa Spaceship-rakettinsa ikkunasta Kuun kiertoradalla – näin visioi tutkija Jari Mäkinen

Apollo 11:n tietokone vastaa nykyaikaista leivänpaahdinta – Tällaisia asioita on parhaillaan meneillään avaruuden saralla

Kuukävely jätti unohtumattomat muistot: "Tuntui mielenkiintoiselta miettiä, että Kuussa todella on joku"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.