Yllättävä tulos: Syö kananmunaa, voit välttyä tältä sairaudelta

Juuri julkaistun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kananmunien syönti voi vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset selvitettiin 2 332 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta. Tutkimuksen 19 vuoden seurannan aikana 432 miestä sairastui kakkostyypin diabetekseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että kananmunien syönti oli yhteydessä pienempään kakkostyypin diabeteksen riskiin sekä matalampaan veren glukoosipitoisuuteen. Tyypin 2 diabeteksen riski oli 37 prosenttia pienempi noin neljä kananmunaa viikossa syövillä miehillä verrattuna niihin, jotka söivät noin yhden kananmunan viikossa. Runsaammalla kananmunan syönnillä ei havaittu merkittävää lisähyötyä.

Kananmuna sisältää kolesterolin lisäksi monia terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan tai matala-asteiseen tulehdukseen ja sitä kautta vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Väestötutkimuksissa kanamunien syönnin ja kakkostyypin diabeteksen välistä yhteyttä on tutkittu vain vähän ja niissä tulokset ovat olleet vaihtelevia. Kananmunien syönti on ollut yhteydessä joko suurempaan riskiin tai sitten yhteyttä ei ole havaittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.