Ruotsin kohuhuumetta myös Suomessa - havaintoja tehty ympäri maakuntia

Hankalia terveysoireita aiheuttava synteettinen kannabis on levinnyt kokeiluerinä jo ympäri Suomen.

Etenkin tuotenimillä spice, jwh, jvh0 ja jehova tunnettua synteettistä kannabista on tavattu tällä vuosikymmenellä ensin pääasiassa Etelä-Suomessa, mutta aineen kokeiluja on tullut nyt tietoon jo ympäri Suomea.

Poliisi on tavannut synteettistä kannabista myös esimerkiksi Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Ruotsissa kova häly vakavista myrkytyksistä

Synteettinen kannabis ei ole mikään yksi aine, vaan sitä on tavattu Euroopassa noin sataa erilaista aineyhdistelmää.

Spice-aineet nousivat loka–marraskuun vaihteessa laajalti julkisuuteen siksi, että Ruotsissa nuori aikuinen mies kuoli spicen yliannostukseen. Sen sijaan kasviperäisestä kannabiksesta ei voi saada kuolemaan johtavaa yliannostusta.

Giftinformationscentralenin eli Ruotsin myrkytystietokeskuksen mukaan kuolemantapauksen lisäksi on tullut ilmi, että viime vuonna jopa yli 220 ihmistä sai Ruotsissa myrkytysoireita synteettisestä kannabiksesta. Hoitoon hakeutumiseen johtaneita myrkytysoireita on tullut ilmi paljon myös tänä vuonna.

Oireet ovat olleet voimakasta pitkäkestoista ahdistuneisuutta, päälle jääneitä hallusinaatioita sekä sydän- ja lihaskipuja.

Spiceä tilataan Aasiasta

Kannabis on yleisimmin käytetty huume niin Suomessa kuin Ruotsissa. Synteettisen kannabiksen aiheuttamat voimakkaat ongelmat ovat vakava uhka, jos tavanomaisen kannabiksen käyttäjät kokeilevat myös keinotekoista rinnakkaisainetta.

Tähän mennessä Suomessa ei ole kuitenkaan tullut ilmi spiceen liittyviä yliannostuskuolemia. Sellaisia voi kuitenkin olla edessä.

Tullin mukaan pieniä spice-eriä yritetään tilata ulkomailta eri puolille Suomea jatkuvasti.

– Synteettistä kannabista on löytynyt Suomesta. Muuntohuumeiden määrä on ylipäätään koko ajan lisääntynyt, rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Tullista sanoo.

– Valtaosa näistä aineista tulee Suomeen nettikaupan kautta.

Huumekokeilijat tilaavat synteettistä kannabista usein pieninä kirjelähetyksinä. Ainetta valmistetaan etenkin Aasian maissa.

Tulli vaihtaa tietoja ennakoivasti

Aine voi olla vaaleaa jauhetta tai yleisimmin jotain kasvirouhetta, johon on imeytetty tai joka on päällystetty huumekemikaalilla, laboratoriossa valmistetulla kannabinoidilla.

Keinotekoisesti käsiteltyä kasvirouhetta poltetaan kuten kannabista. Kokemattoman on vaikea tunnistaa sitä ulkonäöltään tavallisesta kannabiksesta. Välttämättä käyttäjätkään eivät tiedä, mitä ainetta he käyttävät eikä heillä ainakaan ole tietoa aineen vahvuudesta.

Tullin mukaan uusien aineiden tunnistaminen ja luokittelu on vaikeaa viranomaisillekin.

– Kansainvälinen yhteistyö on siinä tärkeänä apuna. Kun jokin nousee ilmiöksi Ruotsissa, tiedämme, että pian se on Suomessakin.

– Saamme ulkomaiden viranomaisilta ennakkoon esimerkiksi kuvia ja videopätkiä, jotka helpottavat tunnistamaan lähetyksiä ja itse aineita.

 

Tausta: Vanhan ajan marihuana ei ole samaa kuin nykyajan kannabistuotteet

Vielä 1960–1970-luvulla kannabiskasvien huumepitoisuudet olivat matalia, mutta nykyiset lajikkeet on jalostettu huumepitoisemmiksi. Nykyinen kasvikannabis eli marihuana on siis huomattavasti vahvempi huume kuin mitä maailmassa käytettiin 1900-luvulla.

Uusi synteettinen kannabis on sitäkin vahvempaa: Vaikutus voi olla valmisteesta riippuen kymmeniä tai jopa satoja kertoja kasviperäistä kannabista rajumpaa.

Synteettistä kannabista on tehty laboratorioissa pitkään. Nykyisin valmistus on pääosin huumeeksi. Aineista on useita versioita, joissa on kemiallisia eroja.

Spicea ja jehovaa on tullut poliisin ja tullin tietoon jo vuosia, mutta Euroopan markkinoille on ilmeisesti viime vuonna tullut aiempaa terästetympää versiota.

Ruotsissa spicen aiheuttamissa myrkytyksissä oli iso nousu viime vuonna. Asian epäillään liittyvän aineiden koostumuksen muutoksiin. Tarkkaa tietoa on vaikea saada, sillä sairaaloissa ei ole keinoja tunnistaa potilaista kaikkia uusia muuntohuumeita.

Ilmiötä pelätään viiveellä Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vartija salakuljetti huumeita vangille

Poliisi käyttää peitetoimintaa ja valeostoja vuosittain

Korvaushoitolääkkeiden myynnistä tuomiot neljälle

Lääkkeestä tuli huumekuolemien pahin syy

Poliisi: Huumekaupassa kiinni yläportaisiin

Joka viidennelle 18-vuotiaalle tarjottu huumeita

Kannabis lisää väkivaltariskiä

Huumekauppiaita jää kiinni yhä enemmän

Huumepoliisi: Muuntohuumeista tullut iso bisnes

Velat sitovat syvälle rikollispiireihin

Uusimmat

Kotimaa

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiehiin kohdistuvan maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreät lakkauttaa puoluelehtensä – Vihreä Lanka tavoittaa vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä, puolue perustelee ratkaisua

Kansalainen huomasi tietoturva-aukon Eksoten järjestelmässä –  sama järjestelmä käytössä muuallakin julkishallinnon organisaatioissa

Ilmastoraportti räjäytti kiinnostuksen: maatilojen hiililaskennalle on nyt kysyntää

Kuopion seutu menetti asemiaan Joensuulle – kaupunkien välinen kilpailu kiristyy, ennustaa tuore selvitys

Sosiaalihuollon kantelu- ja valvontamäärissä ei tasaantumisen merkkejä

Hoitajamitoituksen toteutumiseen uskoo vain harva kansalainen – Ministeri Kiuru: Olen sitoutunut viemään uudistukseen maaliin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.