Syyttäjä nosti Aarniota vastaan petossyytteet

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt nostaa syytteet virasta pidätettyä rikosylikomisariota Jari Aarniota vastaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi keskiviikkona, että Aarniota koskeva syyteharkinta seurantalaiteyhtiö Trevoc Oy:hyn liittyen on valmistunut Multa kuin Trevocin osalta Aarnio-vyyhdin syyteharkinta on kesken. Syytteiden noston määräaika on kaikkiaan 31. joulukuuta.

Trevocin omistajajärjestelyt esillä

Syyttäjän mukaan Aarniota syytetään virka-aseman väärinkäyttämisestä, koska hänen epäillään osallistuneen esteellisenä hankintojen valmisteluun Helsingin poliisilaitoksessa, kun poliisi hankki seurantalaitteita Trevocilta.

Rikosepäily perustuu käsitykseen, että Aarnio on osallistunut Trevocin toimintaan yhtiön omistajatahona, rahoittajana tai sijoittajana. Aarnio on kiistänyt rikosväitteet.

Epäillyt lahjusrikokset liittyvät samaan yhtiöön. Syyttäjän mukaan Aarnion toimintaan Helsingin poliisilaitoksen hankinnoissa ovat vaikuttaneet hänen mahdollisesti saamansa edut yrityksen omistajana ja sijoittajana.

Petosepäily koskee sitä, että Aarnion epäillään salanneen poliisilta ja tullilta Trevocin omistus- ja rahoitusjärjestelyjä, vaikka seurantalaitteiden käyttöön liittyy erityisiä tietoturva- ja luotettavuusvaatimuksia.

Viranomaiset eivät tienneet, että Trevocin rahoituksen hankintaan osallistui syyttäjän mukaan myös useista rikoksista tuomittu United Brotherhood -ryhmän johtohahmo.

Syyttäjän mukaan viranomaiset ovat nyt joutuneet asteittain luopumaan Trevon tuotteiden käytöstä.

Kaupparekisteri ja sivutoimilupa

Aarnion lisäksi kahdeksan muuta henkilöä saavat samassa vyyhdissä syytteitä osallisuudesta tai avunannosta Aarnion rikoksiin, osallisuudesta tai avunannosta törkeään lahjuksen antamiseen tai lievemmillään rekisterimerkintärikoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Heistä yksi on Suojelupoliisin alipäällystöön kuuluva poliisimies.

Rekisterimerkintärikos tarkoittaa vyyhdissä epäilyä, etteivät asiaan liittyvien yhtiöiden kaupparekisterimerkinnät ole antaneet oikeaa kuvaa yhtiön järjestelyistä.

Virkavelvollisuuden rikkomisen epäily liittyy siihen, olisiko suojelupoliisin poliisin tarvinnut hakea sivutoimilupaa toimiakseen Trevocissa.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjä teki yhdestä henkilöstä päätöksen syyttämättä jättämisestä. Vaikka häntä epäiltiin törkeästä petoksesta, syyttäjän mukaan hänen ei katsottu tienneen omien toimiensa edistäneen rikosta.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolustus Ylelle: Aarnio kiistää olleensa "Pasilan mies"

Jari Aarnio pysyy vangittuna

Huumepoliisien epäilyn syynä tutkimaton rikosjuttu

Syyttäjät hakevat lisää aikaa Aarnio-jutun syyteharkintaan

Epäilyt todisteiden vääristelystä laajentuneet Jari Aarnion alaisiin

Aarnio vangittiin myös todistusaineiston vääristelemisestä

Hovioikeus: Huumepoliisin työhuoneen kotietsintä perusteltu

Hovioikeus: Aarnio pysyy tutkintavankeudessa

Epäily: Aarnio auttoi tietovuodolla huumejutun puolustusta

Tutkinnanjohto: Aarniota epäillään 26 rikoksesta

Uusimmat

Kotimaa

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus etenee

Andersson kehui perussuomalaisia Suomi-Areenassa – "Jäsenistö muutti hallituksen kokoonpanon"

Kokoomuksen Porin-varavaltuutettu soitti hätäkeskukseen ja uhkasi polttaa Huhtasaaren talon – sai syytteen vain perättömästä vaarailmoituksesta, ei laittomasta uhkauksesta

Kolmevuotias lapsi hukkui jokeen Lahdessa

Miehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisonsa Kuusamossa – nainen löydettiin myöhemmin kuolleena

Tuhansien ihmisten huijaamista yrittäneitä miehiä ei pysäyttänyt edes rikostuomio –  kaksikko kauppasi katteettomia palveluita ja lähetteli perusteettomia perintäkirjeitä

Tänään voi seurata Kuun punertavaksi muuttavaa osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illaksi selkenevässä Etelä-Suomessa

Suomalainen vehnänviljelijä sai huomiota Ursula von der Leyenin puheessa – Nämä kolme kysymystä suomalaismepit kysyivät komission puheenjohtajaehdokkaalta

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.