Syyttäjä nosti Aarniota vastaan petossyytteet

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt nostaa syytteet virasta pidätettyä rikosylikomisariota Jari Aarniota vastaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi keskiviikkona, että Aarniota koskeva syyteharkinta seurantalaiteyhtiö Trevoc Oy:hyn liittyen on valmistunut Multa kuin Trevocin osalta Aarnio-vyyhdin syyteharkinta on kesken. Syytteiden noston määräaika on kaikkiaan 31. joulukuuta.

Trevocin omistajajärjestelyt esillä

Syyttäjän mukaan Aarniota syytetään virka-aseman väärinkäyttämisestä, koska hänen epäillään osallistuneen esteellisenä hankintojen valmisteluun Helsingin poliisilaitoksessa, kun poliisi hankki seurantalaitteita Trevocilta.

Rikosepäily perustuu käsitykseen, että Aarnio on osallistunut Trevocin toimintaan yhtiön omistajatahona, rahoittajana tai sijoittajana. Aarnio on kiistänyt rikosväitteet.

Epäillyt lahjusrikokset liittyvät samaan yhtiöön. Syyttäjän mukaan Aarnion toimintaan Helsingin poliisilaitoksen hankinnoissa ovat vaikuttaneet hänen mahdollisesti saamansa edut yrityksen omistajana ja sijoittajana.

Petosepäily koskee sitä, että Aarnion epäillään salanneen poliisilta ja tullilta Trevocin omistus- ja rahoitusjärjestelyjä, vaikka seurantalaitteiden käyttöön liittyy erityisiä tietoturva- ja luotettavuusvaatimuksia.

Viranomaiset eivät tienneet, että Trevocin rahoituksen hankintaan osallistui syyttäjän mukaan myös useista rikoksista tuomittu United Brotherhood -ryhmän johtohahmo.

Syyttäjän mukaan viranomaiset ovat nyt joutuneet asteittain luopumaan Trevon tuotteiden käytöstä.

Kaupparekisteri ja sivutoimilupa

Aarnion lisäksi kahdeksan muuta henkilöä saavat samassa vyyhdissä syytteitä osallisuudesta tai avunannosta Aarnion rikoksiin, osallisuudesta tai avunannosta törkeään lahjuksen antamiseen tai lievemmillään rekisterimerkintärikoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Heistä yksi on Suojelupoliisin alipäällystöön kuuluva poliisimies.

Rekisterimerkintärikos tarkoittaa vyyhdissä epäilyä, etteivät asiaan liittyvien yhtiöiden kaupparekisterimerkinnät ole antaneet oikeaa kuvaa yhtiön järjestelyistä.

Virkavelvollisuuden rikkomisen epäily liittyy siihen, olisiko suojelupoliisin poliisin tarvinnut hakea sivutoimilupaa toimiakseen Trevocissa.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjä teki yhdestä henkilöstä päätöksen syyttämättä jättämisestä. Vaikka häntä epäiltiin törkeästä petoksesta, syyttäjän mukaan hänen ei katsottu tienneen omien toimiensa edistäneen rikosta.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolustus Ylelle: Aarnio kiistää olleensa "Pasilan mies"

Jari Aarnio pysyy vangittuna

Huumepoliisien epäilyn syynä tutkimaton rikosjuttu

Syyttäjät hakevat lisää aikaa Aarnio-jutun syyteharkintaan

Epäilyt todisteiden vääristelystä laajentuneet Jari Aarnion alaisiin

Aarnio vangittiin myös todistusaineiston vääristelemisestä

Hovioikeus: Huumepoliisin työhuoneen kotietsintä perusteltu

Hovioikeus: Aarnio pysyy tutkintavankeudessa

Epäily: Aarnio auttoi tietovuodolla huumejutun puolustusta

Tutkinnanjohto: Aarniota epäillään 26 rikoksesta

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi keskeytti palautukset Irakiin – sisäministeri Ohisalo Suomen palauttaman irakilaisen kuolemasta STT:lle: Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen

Näkökulma: Ilmastopäätöksissä samat pohdinnat Suomessa ja EU:ssa – miten huomioidaan eri alueet ja työllisyys?

Anderssonille jatkopesti vasemmistoliiton johdossa, puoluesihteeri meni vaihtoon – Koikkalaisen toivotaan kuulevan kenttää paremmin

Kokoomuksen Orpo suomii hallituksen EU-ehdotusta – budjetissa prosentin kymmenyksetkin tärkeitä

Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö valittiin vuoden reserviläiseksi

Rinne jyrähtää työmarkkinakeskusjärjestöille uusimman eläkeidean tyrmäämisestä

Nordean kortit ja verkkopankki pois pelistä osan sunnuntaista – asiakkaita kehotetaan varaamaan käteistä

Liittojen tukitoimet laajenemassa postilakossa – Ministeri Paatero: "Tilanne nähdään vakavana"

Kuka vastaa, jos robotti tekee virheen? – Oikeuskansleri Pöysti kiirehtii pelisääntöjä tekoälyn käyttöön

USU-gallup: Valtaosa kansasta suopeana hoitajien palkankorotusvaatimuksille – Lähes 70 prosenttia kansasta uskoo, että sairaanhoitajat ansaitsisivat suuremmat palkankorotukset

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.