Syyttäjä nosti jo kolmannen syytteen vihapuheesta tänä syksynä

Valtakunnansyyttäjä on nostanut jo kolmannen syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Pohjois-Savon alueella.

Kyse on poikkeuksellisesta tilanteesta.

Aktiivisena nettikirjoittelijana tiedetty nainen saa syytteen nettikirjoituksistaan, joista iso osa on jo poistettu nettisivustoilta.

Nainen kirjoitti aktiivisesti ja voimakkain sanakääntein maahanmuuttoasioista, perussuomalaisista sekä muutamista poliitikoista.

Syyttäjän syyteharkinnan mukaan naisen kirjoitukset täyttivät rikoksen tunnusmerkit. Syyte kokonaisuudessa tulee julkiseksi vasta, kun oikeudenkäynti alkaa.

Kiihottamisella kansanryhmää vastaan tarkoitetaan yleisölle levitettyä viestiä tai muuta tietoa, jossa uhataan tai solvataan jotain ryhmää etnisyyden, ihonvärin, uskonnon, seksuaalisuuden tai muun vastaavan tekijän vuoksi.

Pohjois-Savon käräjäoikeus käsittelee syytettä lokakuussa.

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä jo aiemmin tänä syksynä syyttäjä on nostanut kaksi syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toinen jo julki tulleista syytteistä koskee siilinjärveläismiestä, toinen kuopiolaismiestä.

Kaikki tapaukset ovat keskenään samantyyppisiä eli koskevat erilaisia panettelevia nettikirjoituksia.

Suomessa luodaan parhaillaan oikeuskäytäntöä, missä vihapuheen rajat menevät. Vihapuhetta ei ole määritelty suoraan laissa, vaan siihen liittyviä rikosepäilyjä tutkitaan esimerkiksi rikosnimikkeillä kunnianloukkaus tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rikosilmoitukset kansanryhmää vastaan kiihottamisesta viisinkertaistuneet

Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - siilinjärveläismies oikeuteen nettiviesteistään