Syyttäjä tyytyy Kiihtelysvaaran kirkonpolttotuomioon – liki kolmen miljoonan euron korvaukset ja lähes kolme vuotta vankeutta

Joensuun Kiihtelysvaaran historiallisen kirkon polttanut mies tuomittiin tiistaina kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Syyttäjä ja tuomitun avustaja pohtivat vielä mahdollisia jatkotoimia tuomiosta, joka tuli istunnon päätteeksi törkeästä vahingonteosta.

Syyttäjä Osmo Manninen kertoo kuitenkin olevansa tyytyväinen tuomioon. Syyttäjä esitti yli kahden vuoden rangaistusta ja täsmensi loppulausunnossa, että tuomio voisi olla lähempänä kolmea vuotta. Lisäksi tuomittu Aki Petri Pöllänen joutuu maksamaan liki kolmen miljoonan euron korvaukset. Näin ollen syyttäjän vaatimukset tulivat täytetyiksi.

– Käräjäoikeus katsoi, että aiempien kirkonpolttojuttuja koskevien ratkaisujen nojalla peruslähtökohta tämäntyyppisissä jutuissa olisi kolme vuotta vankeutta. Siitä tehtiin sitten muutaman kuukauden vähennys myötävaikuttamisen nojalla, koska hän suhtautui tähän esitutkintaan ja asian selvittämiseen varsin yhteistyökykyisesti, Manninen sanoi tuomiosta.

Syyttäjä pitää myös korvaussummaa aiheellisena ja tuntuvana. Hän uskoo mittavien korvausten ja tuntuvan vankeusrangaistuksen myös ehkäisevän vastaavia tekoja.

Pystyy tuskin maksamaan korvauksia

Pölläsen avustaja, varatuomari Jaakko Koponen kertoo, että hänen päämiehensä sulattelee tuomiota ensi viikon alkupuolelle.

– Keskustellaan, että mitä tehdään.

Koposen mukaan Pöllänen katuu tekoaan.

– Hän on katunut tekoaan alusta asti ja on pahoillaan, että näin on tullut tehtyä. Se oli hänen mukaansa tällainen päähänpisto. Hän on isän kanssa asustellut ja isä oli kuollut kuukausi ennen tapahtumaa, ja tyttökaveri jätti. Kaikki ikään kuin kaatui päälle, Koponen kertoo päämiehensä mietteistä.

Kuopion vankilaan passitettu, teon jo esitutkinnassa tunnustanut Pöllänen otti avustajansa mukaan tuomion vastaan tyynesti. Avustajan mukaan hän tuskin pystyy maksamaan liki kolmen miljoonan korvauksia.

– Hän osasi odottaa, että voi mennä joka tapauksessa ehdottoman vankeuden puolelle, olimme tästä jo keskustelleet. Eivät taida korvaukset realisoitua. Tuo on aika suuri määrä, vaikka olisi kovapalkkaisessakin työssä, Koponen sanoo.

Vuonna 1770 valmistunut kirkko paloi kivijalkaan viime syyskuussa.