Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Syyttäjät vaativat leppävirtalaiselle Seija Kortekallio-Lammelle tuomiota mukana olosta 240 hasiskilon maahantuonnin järjestelyihin vuonna 2011.

Syyttäjien mukaan kyse oli 480 000 euron arvoisten hasisten tuonnista Hollannista Suomeen, kuljetuksesta Suomessa ja levityksestä katukauppaan.

Kortekallio-Lampea ei ole tuomittu näistä syytteistä aiemmin. Hänet tuomittiin viime joulukuussa kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä huumausainerikoksesta seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Helsingin hovioikeuteen toimittamassaan valituksessa syyttäjät vaativat Kortekallio-Lammen tuomitsemista myös kahden muun ison hasiserän järjestelyistä. Syyttäjät vaativat samalla myös Kortekallio-Lammen vankeusrangaistuksen ankaroittamista.

Hovioikeus julkisti aineistoa

Hovioikeus julkisti Jari Aarnion huume- ja virkarikosvyyhteen liittyviä valituksia perusteluineen perjantaina virka-ajan jälkeen. Julki annettiin 11 valitusta tai vastavalitusta.

Oikeus antoi julki myös Aarnion ja hänen rikoskumppaninaan tuomitun Mari Romanon valituksista alkusivut, mutta itse aineistot ovat edelleen salaisia ja hovioikeuden käsiteltävänä.

Romanon uusi avustaja oikeudessa on vaatinut Romanon valituksen täydellistä salaamista. Siinä on samoja osia kuin Aarnion aineistosta, joten siksi niiden salassapitoperusteet käydään läpi tässä vaiheessa.

Vedotaan uuteen KKO:n linjaukseen

Julki tulleista valituksista ilmenee, että Kortekallio-Lampi vaatii tuomionsa hylkäämistä ensisijaisesti kokonaan tai ainakin sen huomattavaa alentamista.

Kortekallio-Lammen asianajaja vetoaa myös uuteen, korkeimman oikeuden tänä keväänä antamaan linjaratkaisuun, jonka mukaan huumerikostuomioissa on otettava huomioon tuomittavan henkilön rooli organisaatiossa eli etenkin huumekuriireille kuuluu alempi tuomio kuin henkilölle, jolla on ollut tietoisuus tai vaikutusmahdollisuuksia huumerikoksen järjestelyihin.

Asianajaja toteaa valituksessa, että KKO:n linjauksen tulisi päteä nyt sellaisenaan Kortekallio-Lammen tuomion mittaamiseen.

Valituksen mukaan Kortekallio-Lammen rangaistusta vaaditaan alennettavaksi, jos hänet tuomitaan hovioikeudessakin törkeästä huumerikoksesta.

Valituksessa esitetään Kortekallio-Lammelle kuitenkin korkeintaan kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta yhdestä hasiskilosta, kun syyttäjien vaatimukset koskevat kaikkiaan satoja kiloja.

Myös Turun miehelle vaaditaan tuomiota

Kortekallio-Lampi tuomittiin käräjäoikeudessa osallisuudesta hasistynnyreiden maahantuonnin järjesteluihin Jari Aarnion kanssa sekä hasiksen levityksestä Suomessa.

Näyttönä asiasta käräjäoikeus piti hänen viestejään Aarnion ja Romanon kanssa, kuulusteluissa myönnettyä kirjeen vientiä Suomesta Hollantiin ja Hollannin matkoja ajankohtina, joilla oikeus katsoi olleen yhteys ainakin yhden huumetynnyrin järjestelyihin.

Aarnio ja Kortekallio-Lampi myös tapasivat huoltoasemilla tai autoissa Helsingissä, Kuopiossa ja Nilsiän Tahkolla.

Syyttäjät vaativat tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta myös turkulaiselle miehelle, jonka syytettiin ostaneen Kortekallio-Lammelta hasista vuonna 2010. Mies vapautettiin käräjäoikeudessa syytteestä näytön puutteen vuoksi.

Mies oli aikoinaan samaa tuttavapiiriä kuin Kortekallio-Lammen edesmennyt veli, huumeparoni Miika Kortekallio. Turkulaismies kiistää syytteen huumeiden ostamisesta Kortekallio-Lammelta.

Lisäksi syyttäjät vaativat Aarniolle tuomiota yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta lisää hänen syyksi jo luettujen tekojen lisäksi.

Hovioikeus antaa Aarnion valituksen julki myöhemmin. Hovioikeuden käsittely asiasta järjestetään tämänhetkisen tiedon mukaan ensi syksynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio väitti keränneensä tietoja poliitikoista

Aarnion hasiksia päätyi Kuopioon tiedettyä isompi määrä

Aarnio ja rikoskumppanit sopivat hasiskaupoista valtion maksamilla puhelimilla

Huumepoliisi, maalla asuva rouva ja jengipomo olivat uskomaton yhdistelmä

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Oikeus: Leppävirran naiselle pitkä vankeustuomio hasiskaupoista