36 oppilaan kyläkoululla valoisa tulevaisuus – "Täällä kun suunsa avaa, ei nurkasta kuulu heti mutinoita"

– Parasta täällä on yhteiset tapahtumat, sanoo kuutosluokkalainen Ada Ruotsalainen.

– Parasta on kaverit, jatkaa nelosilla oleva Heta Kärkkäinen.

– Parasta on hyvät opettajat, tuumaa kakkosluokkalainen Hanna Tikkanen.

– Parasta on matikka, tietää kakkosta käyvä Riku Pääkkönen.

Lapinlahden Martikkalan koulussa tuntuu olevan yhtä monta "parasta" kuin on oppilastakin.

Tällä hetkellä koulussa on 36 oppilasta ja ennuste on hyvä. Pelkästään ”varman päälle” laskettujen tilastojen mukaan oppilasmäärä ylittää maagisen 40 oppilaan rajan lukuvuoden 2017 alussa.

Silloin Lapinlahden kunta palkkaa koululle kolmannen opettajan. Päätös asiasta on jo tehty.

 

Ei Martikkalankaan tilanne ole aina ollut helppo, mutta tällä hetkellä tulevaisuus näyttää hyvältä. Viimeksi koulu oli lakkautusuhan alla 2010-luvun alussa.

– Minun aikanani lakkautus on ollut esillä kolme kertaa, rehtori Raija Pasanen kertoo.

Pienimmillään oppilasmäärä oli 27 vuonna 2014. Pienetkin muutokset ovat sen jälkeen olleet merkityksellisiä, kun kunta on tehnyt kouluverkkolaskelmiaan.

Martikkalan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Heli Aamuvuoren lapsista kolme on tällä hetkellä Martikkalan koulussa. Ennen seudulle muuttoa perheen vanhimmat lapset ehtivät käydä koulunsa isommissa opinahjoissa.

– On ihanaa, että opettaja saattaa soittaa kotiin ja sanoa, että nyt oli läksyt vähän huonosti tehty, kahtokeepa sitä kertotaulua, Aamuvuori sanoo.

Hän kiittelee koulun ja koko kylän hyvää virettä. Yhdessä tekeminen on aitoa.

– Täällä kun suunsa avaa, ei nurkasta kuulu heti mutinoita, vaan ehdotukset otetaan vastaan.

Myös rehtori Pasanen pitää kyläläisten aktiivista otetta pääpointtina, miksi Martikkala porskuttaa. Uusia asukkaita on saatu, ja viimeksi viikonloppuna Heli Aamuvuori vastasi kyselyyn, olisiko Martikkalassa vuokrata omakotitaloa lapsiperheelle.

Vanhempainyhdistyksen toiminta ei jää hyvän tahdon asteella. Viimeksi porukka on sponsoroinut koululle älytaulua. Yhdistys maksaa myös joka kevät kaksipäiväisen koko koulun kevätretken ja huolehtii koulun jääkiekkokaukalon jäädytyksestä.

Suora rahallinen tuki on yksi keino pitää omien lapsukaisten koulu elinvoimaisena. Siinä mielessä Martikkalan koulu on malliesimerkki sarjassaan.

Itä-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastajan Kari Lehtolan kokemuksen mukaan monet pienet koulut ovat esimerkiksi oppimistekniikassa etujoukoissa kiitos aktiivisten vanhempainyhdistysten.

Lehtola painottaa kylien ihmisten vaikutusvoimaa alueensa asioihin. Koulun elinvoimaa voi tukea esimerkiksi tekemällä niistä monitoimikeskuksia.

– Onneksi on semmoisia kyliä, jotka ottavat itse veturin roolia, eivätkä vain odota passiivisena käsi ojossa.

Koululaiset itse ovat tyytyväisiä oloonsa. Tieto kolmannesta opettajasta otetaan ilolla vastaan, sillä joskus koko luokan tunneilla Raija ja Pekka -opeilla on liikaa tekemistä.

– Täällä kaikki tuntevat toisensa nimeltä. Kaikkia autetaan ja asioista jutellaan yhdessä, sanoo kuutosluokkalainen Ada Ruotsalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uutissuomalainen: Keskustan johtajaksi havitteleva Kaikkonen ei aloittaisi ministerirulettia heti

Kaikkosen eväät keskustan nousuun: Ajatus koko Suomesta, kapulakielen välttäminen, byrokratian vähentäminen ja ihmisten kuunteleminen

Kaikkonen tekisi ministeriruletin vasta EU-puheenjohtajakauden jälkeen: "Ei ole tarvetta äkkiliikkeisiin"

Potkupyöriä myydään nyt enemmän kuin apupyöriä – lapsi oppii pyöräilyn paremmin potkimalla kuin polkemalla

Hallitus aikoo tarttua vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapauttamiseen – Ratkaisuna saattaa olla vaarallisuusarvio, mutta sitä parjataan epävarmaksi

Iltalehti: Kansanedustaja Hussein al-Taee ilmoittanut epäselviä tietoja koulutuksestaan – Al-Taeen mukaan Lindedin-profiilin tiedot ovat olleet vajavaiset ja osin epätarkat

Rajavartiolaitoksen kamera kuvasi rajun taistelun: Karhu on juuri iskenyt hampaansa hirven kaulaan

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Professori ei usko täysin itsestään kulkevien ajoneuvojen tulemiseen - "Liian vaikea tehtävä Suomenkin vaativissa olosuhteissa"

Seksismistä syytetty Sofia Belórfin asianajaja vertasi IL:ssä sanavalintojaan Jeesuksen vertauksiin – "Kuulijat ovat niin yksinkertaisia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.