36 oppilaan kyläkoululla valoisa tulevaisuus – "Täällä kun suunsa avaa, ei nurkasta kuulu heti mutinoita"

– Parasta täällä on yhteiset tapahtumat, sanoo kuutosluokkalainen Ada Ruotsalainen.

– Parasta on kaverit, jatkaa nelosilla oleva Heta Kärkkäinen.

– Parasta on hyvät opettajat, tuumaa kakkosluokkalainen Hanna Tikkanen.

– Parasta on matikka, tietää kakkosta käyvä Riku Pääkkönen.

Lapinlahden Martikkalan koulussa tuntuu olevan yhtä monta "parasta" kuin on oppilastakin.

Tällä hetkellä koulussa on 36 oppilasta ja ennuste on hyvä. Pelkästään ”varman päälle” laskettujen tilastojen mukaan oppilasmäärä ylittää maagisen 40 oppilaan rajan lukuvuoden 2017 alussa.

Silloin Lapinlahden kunta palkkaa koululle kolmannen opettajan. Päätös asiasta on jo tehty.

 

Ei Martikkalankaan tilanne ole aina ollut helppo, mutta tällä hetkellä tulevaisuus näyttää hyvältä. Viimeksi koulu oli lakkautusuhan alla 2010-luvun alussa.

– Minun aikanani lakkautus on ollut esillä kolme kertaa, rehtori Raija Pasanen kertoo.

Pienimmillään oppilasmäärä oli 27 vuonna 2014. Pienetkin muutokset ovat sen jälkeen olleet merkityksellisiä, kun kunta on tehnyt kouluverkkolaskelmiaan.

Martikkalan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Heli Aamuvuoren lapsista kolme on tällä hetkellä Martikkalan koulussa. Ennen seudulle muuttoa perheen vanhimmat lapset ehtivät käydä koulunsa isommissa opinahjoissa.

– On ihanaa, että opettaja saattaa soittaa kotiin ja sanoa, että nyt oli läksyt vähän huonosti tehty, kahtokeepa sitä kertotaulua, Aamuvuori sanoo.

Hän kiittelee koulun ja koko kylän hyvää virettä. Yhdessä tekeminen on aitoa.

– Täällä kun suunsa avaa, ei nurkasta kuulu heti mutinoita, vaan ehdotukset otetaan vastaan.

Myös rehtori Pasanen pitää kyläläisten aktiivista otetta pääpointtina, miksi Martikkala porskuttaa. Uusia asukkaita on saatu, ja viimeksi viikonloppuna Heli Aamuvuori vastasi kyselyyn, olisiko Martikkalassa vuokrata omakotitaloa lapsiperheelle.

Vanhempainyhdistyksen toiminta ei jää hyvän tahdon asteella. Viimeksi porukka on sponsoroinut koululle älytaulua. Yhdistys maksaa myös joka kevät kaksipäiväisen koko koulun kevätretken ja huolehtii koulun jääkiekkokaukalon jäädytyksestä.

Suora rahallinen tuki on yksi keino pitää omien lapsukaisten koulu elinvoimaisena. Siinä mielessä Martikkalan koulu on malliesimerkki sarjassaan.

Itä-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastajan Kari Lehtolan kokemuksen mukaan monet pienet koulut ovat esimerkiksi oppimistekniikassa etujoukoissa kiitos aktiivisten vanhempainyhdistysten.

Lehtola painottaa kylien ihmisten vaikutusvoimaa alueensa asioihin. Koulun elinvoimaa voi tukea esimerkiksi tekemällä niistä monitoimikeskuksia.

– Onneksi on semmoisia kyliä, jotka ottavat itse veturin roolia, eivätkä vain odota passiivisena käsi ojossa.

Koululaiset itse ovat tyytyväisiä oloonsa. Tieto kolmannesta opettajasta otetaan ilolla vastaan, sillä joskus koko luokan tunneilla Raija ja Pekka -opeilla on liikaa tekemistä.

– Täällä kaikki tuntevat toisensa nimeltä. Kaikkia autetaan ja asioista jutellaan yhdessä, sanoo kuutosluokkalainen Ada Ruotsalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ministerityöryhmä haluaa suitsia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa – valmistelee torjuntaohjelmaa

Pohjois-Lappiin on satanut yhtä paljon lunta kuin koko viime talvena enimmillään

Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti Kiinan ryhmämatkakiellon vuoksi

Poliisi tutkii Turun synagogan töhrimistä, kaipaa yhteydenottoja

Hallitus etsii vielä täyttä yhteisymmärrystä työllisyystoimiensa laskemiseen – vasemmistoliitto ei hyväksy valtiovarainministeriötä ylituomariksi

Vanhemmat tuomittiin viisivuotiaan lapsen törkeästä pahoinpitelystä: Lapsi nukkui kädet sidottuina, söi lattialla ja häntä vietiin viileään suihkuun

Vaarallisimpien sähkölaitteiden määrä väheni markkinoilla – verkkokauppa EU:n ulkopuolelta ei valvonnan piirissä

"Tämä harrastus vie mennessään" – Ensin olivat pienet esineet, sitten tuli tarve talolle

Mainetutkimus: Julkiselta sektorilta kaivataan uudistumiskykyä – turvallisuusviranomaisia arvostetaan

Uuden osakesäästötilin avannut Tomi Runsala, 31, kannustaa säästämään – "Teksti-tv:stä osakekursseja seurannut pappani antoi minulle esimerkkiä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.