Tällainen oli poliisin 24 tuntia vilkkaimpana pikkujouluyönä - 30 nuoren bileet keskeytettiin

Poliisin mukaan perjantain ja lauantain välinen yö oli Savossa erittäin vilkas.

- Tehtävämäärältään ilta ja yö oli vilkas - aivan samaa tasoa kuin kesäviikonloppu, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Suomessa vietetään vuoden vilkkainta pikkujouluviikonloppua. Eniten pikkujouluja järjestetään joulukuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Koska ravintolat pullistelivat väkeä, se näkyi myös poliisin tehtävissä, sillä hälytyksiä tuli sekä selvittämään tappeluita ravintoloissa että taksijonoissa.

Kuopion torillakin oli yöllä rähinää.

- Väkeä oli liikkeellä paljon ja erilaisia nujakan alkuja oli runsaasti, etenkin Kuopiossa.

Poliisin tietoon ei tullut kuitenkaan alueelta isoja väkivaltarikoksia, vaan sekä järjestyksenvalvojat että poliisit saivat hillityä nujakoita.

- Mitenkäs tämän nätisti sanoisi... Pikkujouluaikaan on ylilyöntien vaara, kun liikkeellä on paljon porukkaa, joka käy harvoin kaupungilla. Liikkeellä on paljon normaaleja työssäkäyviä ihmisiä, jotka sitten jostain syystä humalassa tappelevat esimerkiksi taksijonossa, Koistinen sanoo.

- Poliisi on aina ihmetyttänyt tuo ilmiö, mikä ihmisiin näissä tilanteissa menee. Paras olisi vain malttaa mielensä.

 

Itä-Suomen poliisilaitos järjesti vilkkaana yönä tiedotustempauksen, jossa se jakoi 24 tunnin ajan tietoja tehtävistään avoimessa Twitter-pikaviestipalvelussa.

Twitterissä julkaistiin lyhyitä tietoja poliisin tehtävistä perjantaista kello 15:stä lauantaihin kello 15:een.

Läheskään kaikkia tehtäviä poliisi ei kuitenkaan tviitannut viestivirtaan, vaan välillä tehtävistä julkaistiin lyhyt tieto noin 20 minuutin välein, välillä tiheämminkin.

Koistisen mukaan poliisilla oli yöllä tehtäviä paljon kiireemmin, ja tehtäviä oli välillä jonotuksellakin jopa parikymmentä kerralla odottamassa, että joku partioista vapautuisi ottamaan tehtävän hoidettavakseen.

Pahoinpitelyihin ja häiriökäyttäytymiseen liittyvistä hälytystehtävistä suurin osa oli Kuopion seudulta. Koistisen mukaan se on normaali tilanne, sillä Kuopiossa on eniten asukkaita sekä maakunnan isoimmat baarikeskittymät.

Erilaisia ilmoituksia kuitenkin oli yksittäin myös pitkin maakuntaa Pielavettä ja Tuusniemeä myöten.

 

 

Ylä-Savossa poliisi sai ilmoituksen jopa 30 nuoren bileistä, joissa ei ollut ketään aikuisia paikalla. Nuoret olivat päihtyneitä ja poliisi tyhjensi talon.

Vastaava hälytystehtävä oli myös Joensuussa.

Koistisen mukaan isoja nuorten bileitä tulee poliisin tietoon nykyään enää harvoin.

- Suurin osa nuorista viettää aikaa somessa niin paljon, että poliisin puuttumista bileisiin tarvitaan enää harvoin.

Pahoinpitelyjen ja metelikeikkojen lisäksi poliisia työllistivät perjantain ja lauantain välillä etenkin rattijuopot setkä muut liikenteeseen liittyvät tehtävät. Niitä oli todella paljon.

- Rattijuoppoja oli paljon. Lisäksi liikennetehtävien määrä on yleensäkin aika iso, sillä partioiden omatoimisesti havaitsemista tehtävistä monet liittyvät liikenteeseen, Koistinen kertoo.

 

Perjantai-iltana ajokeli Savossa oli lisäksi erittäin huono, joten erilaisia ulosajoja oli paljon myös muista syistä kuin humalan takia.

Lisäksi poliisille tulee pikkujouluaikaan paljon ilmoituksia katoamisista. Ne ovat vaikeita tehtäviä, jos aikuinen ihminen ei vastaa puhelimeen tunteihin, omaiset ovat huolissaan, mutta henkilöstä ei ole mitään tietoa, että hänellä olisi jotain hätää tai toisaalta tietoa ei ole edes siitä, mistä henkilöä voisi etsiä.

 

Lisäksi poliisille tulee nykyään mitä erilaisempia ilmoituksia kiipeilevistä miehistä, aseistautuneista miehistä, pulassa olevista joutsenista, karanneista eläimistä ja oudoista ovien koputtelijoista niin, että tehtävät osoittautuivat lopulta aiheettomiksi.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi joutui juoksemaan alamäkeen karanneen partioauton kiinni - video

Poliisi aloitti Twitter-rallin: "Vieras ulosti ilmoittajan asuntoon. Poliisi pyydetty paikalle"

Uusimmat

Kotimaa

Jouluperinteistä pidetään sitkeästi kiinni, mutta moni myös pakenee niitä ulkomaille

Tänään vietetään Jean Sibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivää

Tänään selviävät SDP:n puoluevaltuuston valitsema pääministeriehdokas ja puolueen muiden ministeriehdokkaiden nimet

MTV Uutiset kertoo, ettei Rinne jatkaisi ministerinä – IS:n mukaan Rinteestä puuhataan varapuhemiestä

PS:n Halla-aho: Uusien vaalien järjestäminen olisi tässä tilanteessa erittäin perusteltua – puhemies Matti Vanhanen on pitänyt keskustelua uusista vaaleista ylimitoitettuna

Jenni Haukion ja jalkapallomaajoukkueen kapteenin Tim Sparvin kumppanin Jitka Novackovan puvut nousivat katsojien suosikeiksi Linnan juhlissa

Tullikoira Aino on yksi vuoden virkakoirista – paljasti vuodessa yli 1  200 kiloa elintarvikkeita

Elina Lappalainen Hannakaisa Heikkiselle: Linnan juhlista pois jääminen oli julkisuustemppu

Kaatuneen hallituksen kaikki puolueet halukkaita jatkoon samalla hallitusohjelmalla – vanhan opposition puolueet eivät hyväksy ohjelmaa

Tarjoilujen määrän arviointi onnistui Linnan juhlissa – syötävää riitti loppuun asti, mutta pois heitettävää ei juuri jäänyt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.