Tämä on ainoa estettävissä oleva lapsettomuuden syy

Klamydia on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista. Suojaamattoman seksin välityksellä tarttuvasta infektiosta ikävän tekee se, että moni kantaa ja levittää tautia tietämättään, kirjoittaa Karjalainen.

Lokakuussa päivitetyn Duodecimin terveyskirjaston artikkelin mukaan ainakin 90 prosenttia naisten klamydiatulehduksista on oireettomia, ja miehilläkin oireita on vain puolella tartunnan saaneista.

Aikaisemmin oireettomia naisia on arveltu olevan noin 70 prosenttia taudinkantajista.

Oireettomuudesta huolimatta tartunta ei ole vaaraton: naisilla se voi johtaa hoitamattomana sisäsynnyttimien tulehdukseen (PID), jossa tulehdus leviää munajohtimiin ja munasarjoihin saakka. Se voi alentaa hedelmällisyyttä niin naisilla kuin miehilläkin.

Hedelmättömyyteen klamydia voi johtaa erityisesti silloin, kun tartunta uusiutuu useita kertoja.

– Hoitamaton infektio voi vaurioittaa munatorvia sekä aiheuttaa kohdun ulkoisia raskauksia, lääkäri Juha Richter kertoo.

Klamydiainfektio on ainoa estettävissä oleva lapsettomuuden syy, jatkaa THL:n erityisasiantuntija Heljä-Marja Surcel.

– Krooninen infektio ei välttämättä tee kokonaan hedelmättömäksi, mutta se voi vahingoittaa munatorvia tai heikentää sperman laatua siten, että raskaaksi tuleminen on vaikeampaa, hän sanoo.

Juha Richterin lisäksi myös monet naistentautien lääkärit kannattaisivat klamydiaseulontatutkimuksia Suomeen.

– Esimerkiksi Saksassa klamydian seulontatutkimukset tarjotaan kaikille alle 25-vuotiaille naisille, jotta nämä välttyisivät hedelmättömyydeltä. Suomessakin nuoret naiset voisivat päästä seulontoihin juuri siksi, että naisilla klamydia on usein oireeton, Richter perustelee.

Lähteenä käytetty lisäksi Duodecim-terveyskirjaston artikkeleita sekä THL:n raporttia tartuntatautien esiintyvyydestä. Kirjoittajista Katja Reijonen työskentelee Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksessa.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.