Tämä on katastrofi

Kuopiolainen puutarhuri Sami Heimonen sanoo, että hänellä on takanaan elämänsä rankin viikko.

Tasan viikko sitten Heimonen huomasi kukkien lehdissä pieniä ruskeita laikkuja. Sitten ongelma alkoi yleistyä ja laajentua. Kukat alkoivat kuolla käsiin.

- Homma räjähti silmille helteillä, kun kasvit alkoivat imeä ravinteita itseensä. Kukat näyttivät päivä päivältä pahemmilta.

Heimonen etsi katastrofin syitä puutarhan omasta toiminnasta. Niitä ei löytynyt.

- Sitten kuulin, että toisellakin puutarhalla oli ollut samanlaista ongelmaa.

Yhteiset tutkimukset ja Heimosen kasteluvesinäytteistä teettämä analyysi johtivat siihen päätelmään, että vika on ollut lannoitteessa.

Perjantaina lannoitteet valmistanut Kekkilä kertoi, että kyseiseen erään oli inhimillisen erehdyksen myötä mennyt kymmenkertainen määrä booria.

Se oli monelle kukalle tappava annos. Nyt Heimosen takana on iso kasvihuoneellinen myyntikelvottomaksi menneitä kukkia. Samanlaisia kasvihuoneita on puutarhalla kaikkiaan kymmenen.

- Tämä on katastrofi, Heimonen sanoo.

- Lannoitetta on mennyt ympäri Suomea. Tiedämme asiakkaat, joille kyseistä lannoitetta on toimitettu ja aluemyyntipäällikkömme ovat olleet heihin yhteydessä, Kekkilän liiketoimintajohtaja Terhi Rajala kertoo.

Parempi kuva lannoite-erän aiheuttamista tuhoista saadaan tämän viikon aikana. Varmaa kuitenkin on, että kaikkiaan kukkakuolemat lasketaan sadoissa tuhansissa.

Kekkilästä ei haluttu sunnuntai-iltana arvioida ammattiviljelijöille maksettavien korvauksien suuruutta. Yhtiö on aiemmin ottavansa tapahtuneesta vastuun ja neuvottelevansa ammattiviljelijöiden kanssa korvaavista toimenpiteistä tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähteneellä surullinen kohtalo Somerolla

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.