Tämä on katastrofi

Kuopiolainen puutarhuri Sami Heimonen sanoo, että hänellä on takanaan elämänsä rankin viikko.

Tasan viikko sitten Heimonen huomasi kukkien lehdissä pieniä ruskeita laikkuja. Sitten ongelma alkoi yleistyä ja laajentua. Kukat alkoivat kuolla käsiin.

- Homma räjähti silmille helteillä, kun kasvit alkoivat imeä ravinteita itseensä. Kukat näyttivät päivä päivältä pahemmilta.

Heimonen etsi katastrofin syitä puutarhan omasta toiminnasta. Niitä ei löytynyt.

- Sitten kuulin, että toisellakin puutarhalla oli ollut samanlaista ongelmaa.

Yhteiset tutkimukset ja Heimosen kasteluvesinäytteistä teettämä analyysi johtivat siihen päätelmään, että vika on ollut lannoitteessa.

Perjantaina lannoitteet valmistanut Kekkilä kertoi, että kyseiseen erään oli inhimillisen erehdyksen myötä mennyt kymmenkertainen määrä booria.

Se oli monelle kukalle tappava annos. Nyt Heimosen takana on iso kasvihuoneellinen myyntikelvottomaksi menneitä kukkia. Samanlaisia kasvihuoneita on puutarhalla kaikkiaan kymmenen.

- Tämä on katastrofi, Heimonen sanoo.

- Lannoitetta on mennyt ympäri Suomea. Tiedämme asiakkaat, joille kyseistä lannoitetta on toimitettu ja aluemyyntipäällikkömme ovat olleet heihin yhteydessä, Kekkilän liiketoimintajohtaja Terhi Rajala kertoo.

Parempi kuva lannoite-erän aiheuttamista tuhoista saadaan tämän viikon aikana. Varmaa kuitenkin on, että kaikkiaan kukkakuolemat lasketaan sadoissa tuhansissa.

Kekkilästä ei haluttu sunnuntai-iltana arvioida ammattiviljelijöille maksettavien korvauksien suuruutta. Yhtiö on aiemmin ottavansa tapahtuneesta vastuun ja neuvottelevansa ammattiviljelijöiden kanssa korvaavista toimenpiteistä tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.