Tämän takia ihmiset julkaisevat ruokakuviaan somessa

Arjen ruokakokemusten näkyvyys on kasvanut. Sähköisesti tapahtuu hurjasti pieniä mikropäivityksiä esimerkiksi lounaalla käymisestä ”söin sitä, maistoinpa tätä” -tavalla.

Sosiaalisen median ruokapostauksissa testataan nyt, millaiset ruokaan liittyvät asiat saavat eniten tykkäyksiä.

–Ennen katsottiin hienoja juttuja vain massamediasta, kuten tv:stä sekä sanoma- ja aikakauslehdistä. Sosiaalisen median kehittyminen on helpottanut arjen ruokailojen jakamista kavereiden kesken, tiivistää arki-tutkimusryhmän johtaja Kari-Hans Kommonen Aalto Yliopiston Media Lab -yksiköstä.

Ansaitsee huomionsa

Ruoka on tärkeä osa elämää, ja postaukset kertovat Kommosen mukaan myös ihmisten tavasta elää.

–Ruokapostaamisella on mahdollisuus tuoda esille asioita, jotka omasta mielestä ansaitsevat huomiota tai arvoa. Niinpä ne osaltaan kertovat omaa tarinaansa ihmisten toiveista, onnistumisista, iloista, arvoista ja elämänkatsomuksesta, lisää Kommonen.

Blogeissa ovat juuri nyt esillä kurpitsa ja porsaanliha. Kokeile kotona, miltä maistuisi ylikypsä, revitty possunliha.

 

Revitty, ylikypsä possu

(6 annosta)

1 kg possun kassleria tai lapaa

5 dl kuivaa omenasiideriä

1 iso sipuli hienonnettuna

Mausteseos:

1 rkl paprikajauhetta

1 tl pomeranssinkuorta

1 rkl valkosipulijauhetta

1 rkl sipulirouhetta

1 rkl mustapippuria rouhittuna

2 tl juustokuminaa jauhettuna

1 rkl chilijauhetta

3 rkl fariinisokeria

2 tl suolaa

2 laakerinlehteä

Lisäksi:

2 dl makeaa chilikastiketta

2 rkl soijakastiketta

2 rkl punaviinietikkaa

1 iso keltasipuli hienonnettuna

suolaa maun mukaan

2 dl basilikaa tai persiljaa hienonnettuna

 

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pistä liha pataan, sekoita maustesekoituksen ainekset keskenään ja hiero se lihan pintaan.

2. Ripottele pataan vielä hienonnettu sipuli ja kaada päälle 4 dl omenasiideriä.

3. Laita possu uuniin ja paista possuun ensin pinta noin 45 minuuttia. Lisää sen jälkeen loput omenasiideristä, laita kansi padan päälle ja alenna lämpötilaa 150 asteeseen. Jatka paistamista noin 4–5 tuntia, jotta lihasta tulee ylikypsää. Käännä kerran paistamisen aikana.

4. Nosta liha pois padasta ja riivi liha irti luista kulhoon.

5. Hienonna joukkoon keltasipuli, lisää makea chilikastike, soija, punaviinietikka, muutama kauhallinen paistinlientä ja hienonnettua basilikaa tai persiljaa.

6. Tarkista maku ja tarjoa chorizo-kurpitsan sekä raikkaan salaatin kanssa.

 

Lue lisää suosikkiresepteistä sekä chorizo-kurpitsan resepti torstain Savon Sanomista.

Nämä ovat netin suosituimmat ruokaohjeet juuri nyt