Tänään alkava SDP:n puoluekokous huipentuu lauantain puheenjohtajavalintaan

SDP:n tänään Lahdessa alkavan puoluekokouksen mielenkiintoisin anti keskittyy henkilövalintoihin. Lauantaina puolue valitsee puheenjohtajan kolmen ehdokkaan joukosta.

Erikoistutkija Mari K. Niemi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta kuvailee puheenjohtajakamppailua "varovaiseksi tepasteluksi johtajakysymyksen äärellä".

- Puolueessa on kampanjassa otettu opiksi Antti Rinteen ja Jutta Urpilaisen kampanjasta, joka oli polarisoiva, kipeä ja traumaattinen vaali puolueelle, Niemi arvioi.

Rinne selätti Urpilaisen puheenjohtajavaalissa vuonna 2014. Nyt Rinteen vastaehdokkaina ovat kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen, jotka Niemen mukaan sanovat vievänsä puoluetta dynaamisempaan, eteenpäin katsovampaan ja kansainvälisempään suuntaan. Koska keskustelusta ei haluta luoda ikävää kuvaa, Rinnettä ei juuri kritisoida suoraan.

- Haastajat haluavat esittää Rinteen johtajana, joka ei ihan ymmärrä nykymenoa, modernia työtä, kansainvälisyyttä eikä ole suorapuheinen suhteessa rasismiin, Niemi arvioi.

Niemi sanoo, että noin kuukauden täysillä kestäneen puheenjohtajakisan aikana haastajat eivät ole yksilöineet, mikä iso ongelma Rinteen johtajuudessa ja vaihtoehdossa on. Harakka on korostanut, että ei koe Rinnettä vastustajakseen eikä ole syrjäyttämässä ketään.

- Jännä ettei olla sen vertaa rehellisiä, että sanottaisiin ”sun linja on väärä ja et saa tarpeeksi tilanteesta irti, joten haluaisin yrittää saanko enemmän tilanteesta irti”, Niemi sanoo.

Linjaeroja ehdokkaiden väliltä pitää etsiä tarkasti, jotta jotain löytyisi. Niemen mukaan Tuppurainen on toistanut asettuvansa populismin nousua vastaan.

- Vaikka Rinne on torjunut rasismin, onko hänen ajattelussaan enemmän ajatusta, että perussuomalaisista tuleville ei suljeta ovia? Niemi pohtii.

Niemen mukaan Rinteen haastaminen näin pian kertoo tyytymättömyydestä, vaikka Rinteen gallup-luvut ovat näyttäneet ihan hyviltä. Ylen ja Helsingin Sanomien tuoreimmissa mielipidetiedusteluissa SDP on suosituin puolue. Ylen mittauksen mukaan SDP:tä äänestäisi 20,4 ja Helsingin Sanomien mittauksen mukaan 21,7 prosenttia äänioikeutetuista.

SDP valitsee lauantaina myös uuden puoluesihteerin. Nykyinen puoluesihteeri Reijo Paananen ei pyri jatkokaudelle.

Puoluesihteeriksi pyrkivät lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, Palvelualojen ammattiliiton yhteiskuntasuhteiden päällikkö Hanna Kuntsi, Miltton Brusselsin johtava asiantuntija Antton Rönnholm ja Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017

Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Osa yrityksistä soittaa yhä taustamusiikkia luvatta – ravintolat ovat tunnollisimpia maksajia

Eteläiseen ja itäiseen Suomeen annettu rankkasade- sekä tuulivaroitukset

Yöllä uudelleen syttyneestä senioritalosta nousee enää lähinnä vesihöyryä – pelastuspäällikkö palon mahdollisesta leviämisestä: "En uskalla luvata mitään"

Jyväskylässä senioritalon tulipalo saatu hallintaan – palossa ei henkilövahinkoja

Iäkäs ihminen kuoli sairauskohtaukseen Alahärmän Powerparkin kartingradalla kesken ajon

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.