Tänään voi seurata Kuun punertavaksi muuttavaa osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illaksi selkenevässä Etelä-Suomessa

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä nähdään osittainen kuunpimennys.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että syvimmän pimennyksen hetkellä yli puolet Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa. Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 23. Pimennys päättyy kello kolmelta yöllä.

Kuu on pimennyksen aikaan matalalla koko maassa. Aivan pohjoisimmassa Suomessa pimennys jää horisontin taakse näkymättömiin.

Parhaiten pimennys näkyy Etelä-Suomessa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä matalammalla Kuu näkyy ja sitä lyhyemmän aikaa se näkyy taivaalla. Utsjoella pimennystä ei voi nähdä.

Selkeä sää mahdollistaa seuraamisen etelässä

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jota voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Yläreunastaan pimentynyt Kuu on väriltään punertava, ja ilmakehässä olevat epäpuhtaudet saattavat punertaa Kuuta vielä entisestään.

Selkeällä säällä kuunpimennys näkyy parhaiten, kertoo Ursan planetaari Santeri Manninen.

–  Kuun muoto ja punertava sävy näkyy ohuenkin utuverhon läpi, mutta yksityiskohdat katoavat jos pilviverho on paksu, Manninen sanoo.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman ennustaa maan etelä- ja länsiosiin selkeää säätä. Maan etelä-osat selkenevät iltaa kohti.

Bergmanin mukaan kello 23 aikaan kuuta voi vielä peittää Itä-Uudellamaalla pieni harsopeite, Länsi-Uudellamaalla peite voi olla alkuillasta jopa peittävä.

–  Mahdollisuudet kuunpimennyksen näkemiseen ovat kuitenkin pääkaupunkiseudulla hyvät, hän arvioi.

Seuraava osittainen kuunpimennys näkyy Suomessa 19.11.2021 ja täydellinen kuunpimennys 7.9.2025.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uutisanalyysi: Punamulta riitelee ja kipunoi, mutta hallituksen astiakaappi ei ole helissyt vielä kertaakaan

Kolme nuorta miestä vangittiin Lohjan epäillystä murhasta – nuorin vasta 18-vuotias, yksi vangituista kuristi sosiaalityöntekijää 16-vuotiaana

Analyysi: Vihreiden lähtö ei ollut vielä lähelläkään – "Ilmasto on uusi ydinvoima"

Pääministeri Marin ei kommentoi yksittäisten hallituspuolueiden ilmastokantoja – HS: Vihreät käveli ulos hallituksen palaverista ilmastokokouksen alla erimielisyyksien vuoksi

Komissaari Urpilaisen viesti EU-maille: Muistakaa uudet menokohteet – "Ymmärrän, että maatalous ja koheesio ovat tärkeitä, mutta..."

Kärnä STT:lle viestikohusta: En ole syyllistynyt minkään tyyppisiin rikoksiin enkä ole häirinnyt ketään

VR: Veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa junaliikenteeseen

MT: Antti Häkkänen huolissaan Finnpulp-hankkeen kaatumisesta

Osa sisäilmasta sairastuneista hyötyi terapiasta

Budjettisopu vaikuttaa karkaavan EU-johtajilta viikonlopun huippukokouksessa – pääministeri Marin muistuttaa, että sovun löytämiseksi kaikkien on joustettava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.