Viihdekartanon yrittäjä: Tänne mahtuu pakolaisia

Kuopiolainen yrittäjä Urho Vainikainen tarjoaa omistamaansa Hotelli Viihdekartanoa turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Vainikainen on ilmoittanut SPR:n Savo-Karjalan piirille, että tilat ovat käytettävissä. Hän aikoo olla yhteydessä myös maahanmuuttovirastoon, jos vain pääsee ruuhkasta läpi.

Maahanmuuttovirasto saa päivittäin useita erilaisia tarjouksia tiloista turvapaikanhakijoille, kertoo viraston tiedottaja Kaisa Härkisaari. Tilanne elää koko ajan. Virasto käy ehdotuksia läpi niin nopeasti kuin ehtii.

– Osa niistä on sellaisia, että tilat eivät jostakin syystä sovi käyttöön. Ehkä rakennuksen käyttötarkoitus on muu, esimerkiksi toimisto, tai sitten rakennuksessa ei ole vaikkapa riittäviä keittiötiloja tai rakennus onkin odotettua huonommassa kunnossa. Osa ehdotuksista siis myös jää vain ehdotuksiksi, Härkisaari selvittää.

Virasto on edelleen kiinnostunut mahdollisimman suurista tiloista, joihin mahtuisi 200–300 ihmistä, jotta tarpeeseen voitaisiin tehokkaasti vastata.

Vainikaisen Viihdekartano sijaitsee Kuopion Jynkässä. Hotellissa on noin 80 vuodepaikkaa, mutta omistajan mukaan ne voitaisiin helposti kaksinkertaistaa.

Viihdekartanossa tilaa kaikkiaan lähes 3 000 neliömetriä. Niistä 1 300 neliömetriä sijaitsee alakerrassa, jossa aikoinaan toimi tanssiravintola ja nuorisopubi. Nykyisin alakerta on varastokäytössä.

Vainikaisen mielestä hotelli sopisi monilta osin hienosti turvapaikanhakijoille. Huoneissa on omat kylpyhuoneet, on eri kokoisia huoneita ja lisäksi huoneita remontoitiin viime vuonna. Sijaintikin olisi mitä parhain, lähellä keskustaa, mutta kuitenkin rauhallisessa paikassa. Ihan vieressä ei ole naapureita, joita toiminta voisi närästää.

Valtio maksaa vuokraajalle korvausta tiloista, mutta tämä ei ole Vainikaisen mukaan ainoa syy miksi hän lähtee hotelliaan tarjoamaan.

– Minulla on ollut paljon ulkomaalaisia töissä ilman ongelmia. Tunnen sympatiaa. Kyllä apua tarvitsevia ihmisiä pitäisi auttaa. Nyt kun meidän vuoro on auttaa, ollaan kädet pystyssä, hän puuskahtaa.

Kiinteistön omistajaa ei hirvitä mahdollinen vastustajien liikehdintä.

– Siihen puuttumista varten meillä on virkavalta.

Vainikainen arvelee, että turvapaikanhakijat ovat asukkaina sellaisia, että huolta ei ole. Virkavallan kanssa asiointi nimittäin vaarantaisi heiltä turvapaikan saannin.

Vainikainen osti rakennuksen 2000-luvun alussa, kun edellinen yrittäjä ajautui konkurssiin. Vainikainen jatkoi ravintolatoimintaa muutaman vuoden, kunnes keskittyi vain majoitustoimintaan.

Hän on pitkän linjan yrittäjä, joka aikaisemmin pyörittänyt muun muassa Snellun Grilliä ja Tony’s Pubia Kuopiossa. Seuraavaksi hän aikoo remontoida omistamansa ravintolakiinteistöt Maaningalla ja Keiteleellä. Molemmissa on tarkoitus avata ravintola.

Nilsiän Tahkolla toimiva hotelli-ravintola Ukko on tarjonnut tiloja Pohjois-Savon elykeskukselle, mutta vain lyhytaikaiseen majoitukseen ja sesonkiaikojen ulkopuolella. Syksyllä tilaa olisi kuukaudeksi ennen marraskuun puoltaväliä ja keväällä toukokuussa.

Ukko olisi tarjota lyhytaikaista hätämajoitustilaa 48 hengelle 15 huoneessa. Ruokahuolto onnistuisi samassa yhteydessä olevissa ravintolatiloissa.

– Vaikea pakolaistilanne sai ajattelemaan. Voimme tehdä pienen kädenojennuksen, toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen kertoo.

Hänen mukaansa Tahkon yrittäjien keskuudessa asia puhuttaa ja auttamisen ilmapiiri on leviämässä.

Kansalaiset ovat tarjonneet maahanmuuttovirastolle turvapaikanhakijoiden majoittamiseen erilaisia tyhjillään olevia kiinteistöjä, kuten vanhoja kyläkouluja, tyhjäksi jäänyttä palvelutaloa, lomakyliä, entisiä kansanopistotiloja tai ammattiopistoja.

– Myös ihan yksityiset henkilöt ovat halunneet vinkata kotiseudullaan olevista tyhjistä kiinteistöistä, tiedottaja Kaisa Härkisaari kertoo.

Suomeen on myös syntynyt Refugees Welcome -kansalaisliike, joka organisoi turvapaikanhakijoiden kotimajoitusta. Ohjeet majoittamisesta löytyvät osoitteesta http://refugees-welcome.fi/

Jokaisen turvapaikanhakijan pitää olla vastaanottokeskuksen kirjoilla, vaikka hän asuisi kotimajoituksessa.

Suomen Punaisen Ristin järjestöjohtaja Marita Salo sanoo, että tilakysymys on todellinen pullonkaula. SPR:n piirit urakoivat kartoitustyössä ja paine on kova.

– On hienoa, että ne, joilla on tarjota potentiaalinen tila, tarjoavat.

SPR:llä on nyt 24 vastaanottoyksikköä.

– Vaikka nyt etsitään isoja tiloja, meillä aukeaa sadan henkilönkin keskuksia. Kyllä erilaisia vaihtoehtoja ja yhdistelmiä käydään läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

Pisteytysfarssille piste: Oikeustieteellisiin otetaan 46 opiskelijaa aiottua enemmän – Itä-Suomen yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa vähiten

Paloturvallisuus on asiantuntijan mukaan Suomessa pääosin kunnossa, mutta valvonta on vaikeaa – tulipalon leviäminen voi olla kiinni pienistäkin virheistä rakentamisessa

Seinäjoen koruvarkaudesta epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni – yrittäjän mukaan liikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, poliisi ei kommentoi tekotapaa

Koronavirus: Suomi avasi rajansa maihin, joissa riehuu jo taudin toinen aalto

Matkustusrajoitusten purkaminen ei näkynyt vielä Helsinki-Vantaalla – "Ei mitään dramaattista muutosta"

Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista

Uusia tietoja Varkauden murhatutkinnasta: voimakas väkivalta päähän ja ylävartaloon aiheutti uhrin kuoleman – poliisi pyytää havaintoja vihreästä Audista

Viranomaiset jäljittävät vaatimusten vastaisia suojaimia, osassa ohjeet kiinankielisiä

Haaviston mukaan rikosepäily ei ole vaikuttanut ulkoministerin tehtävien hoitamiseen – "En ole jättänyt mitään tehtävää hoitamatta tämän prosessin aikana"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.