Tärkeimmät uutiset aamuun: Sipilä Berliiniin, Haatainen pyrkii presidenttiehdokkaaksi...

Sipilä Berliiniin pohjustamaan EU-huippukokousta

 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) matkustaa tänään Berliiniin tapaamaan Saksan liittokansleria Angela Merkeliä.

Sipilän ja Merkelin odotetaan keskustelevan muun muassa EU:n puolustusyhteistyöstä, josta odotetaan päätöksiä huomenna huippukokouksessa.

Hallitusta on patisteltu viime aikoina aktivoitumaan EU-politiikassaan.

Suomen on toivottu olevan aktiivinen, kun Ranska alkaa esittää omia ehdotuksiaan unionin kehittämisestä vastavalitun presidentin Emmanuel Macronin johdolla. Uudistustahdin odotetaan nopeutuvan, kun vielä Saksakin saa käytyä liittopäivävaalinsa syyskuussa.

 

 

Lännen Media: Tuula Haatainen pyrkii SDP:n presidenttiehdokkaaksi

 

Kansanedustaja Tuula Haatainen pyrkii SDP:n presidenttiehdokkaaksi, uutisoi Lännen Media.

Opetusministerinä vuosina 2003–2005 ja sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2005–2007 toiminut Haatainen on ensimmäinen SDP:n edustaja, joka on ilmoittanut lähtevänsä mukaan presidenttikisaan.

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta järjestää puolestaan tänään tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoo tulevaisuudensuunnitelmistaan.

 

 

Uutissuomalainen: Perussuomalaisten tukisäätiöllä ei ole kiinnostusta tukea Halla-ahon perussuomalaisia

 

Perussuomalaisten tukisäätiön puheenjohtaja Raimo Vistbacka sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei tukisäätiöllä ole kiinnostusta tukea Jussi Halla-ahon perussuomalaisia puolueen jakautumisen jälkeen. Vistbacka kertoo harkinneensa erilaisia vaihtoehtoja, jotta säätiö pystyisi jatkamaan yhteistyötään kahtiajakautuneen puolueen kanssa. Vistbackaa kuitenkin ärsytti perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren eduskunnassa pitämä puhe, jota Vistbacka kuvailee törkeäksi.

Jos säätiön hallitus päättäisi siirtyä tukemaan perusteilla olevaa Sininen tulevaisuus -puoluetta, olisi säätiön sääntöjä muutettava.

 

 

Rikosten määrä väheni viime vuonna hienoisesti

 

Rikosten määrä Suomessa väheni viime vuonna kaksi prosenttia edellisvuodesta. Liikennerikkomusten määrä puolestaan kasvoi neljällä prosentilla, selviää Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin vuosikatsauksesta.

Rikoksia tuli vuonna 2016 poliisin, Tullin ja rajavartioston tietoon noin 488 000 ja liikennerikkomuksia 335 000.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten kokonaismäärä on vähentynyt 1990-luvun alusta lähtien.

 

 

Tänään on vuoden pisin päivä

 

Tänään on kesäpäivänseisaus, eli päivä on nyt pisimmillään. H-hetki on kello 7.24.

Kesäpäivänseisaus tarkoittaa sitä, että pohjoisella pallonpuoliskolla aurinko paistaa kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan.

Kesäpäivänseisauksen jälkeen yöt alkavat jälleen pidentyä, joten tästä päivästä alkaen valoisa aika lyhenee.

 

 

EVA-analyysi: Suomen kannattaa tukea yhteisvastuuta euroalueen rahoitusvakaudesta

 

Suomen kannattaa tukea ehdollista yhteisvastuuta euroalueen rahoitusvakaudesta. Näin arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä tänään julkaistavassa analyysissaan.

Vihriälän mielestä laajoissa eurokriisin kaltaisissa valtioiden ja pankkien katastrofitilanteissa yhteisvastuuta ei voida eikä ole syytä kokonaan välttää. Euroalueen maiden välisten suhdannetasausjärjestelmien hyödyt olisivat pieniä riskeihin verrattuna, Vihriälä arvioi.

Vihriälän mukaan Suomen jäsenmaiden omaa talousvastuuta korostava peruslinja on perustaltaan järkevä, mutta vaatii säätöä uudessa tilanteessa.

 

 

CNN: Republikaanien Handel voitti Georgiassa kongressin täytevaaleissa

 

Republikaanien Karen Handel on voittanut Yhdysvaltojen Georgiassa kongressin täytevaaleissa, kertoo CNN. Kongressin täytevaalia pidetään tärkeänä mittarina presidentti Donald Trumpin ja republikaanien suosiolle.

Handelia oli vastassa demokraattien poliittisesti vielä kokematon, 30-vuotias Jon Ossoff. 55-vuotiaalla Handelilla on takanaan korkea asema osavaltion virkakoneistossa.

Vaalikampanjoihin kaadettiin ennätysmäärä rahaa, kymmeniä miljoonia euroja.

Mielipidemittausten perusteella kumpi tahansa olisi voinut voittaa.

 

 

Bloomberg: Yhdysvaltain oikeusministeri Sessions palkkasi itselleen asianajajan

 

Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on palkannut itselleen henkilökohtaisen asianajajan samaan aikaan, kun erikoissyyttäjän tutkinta Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin on paisunut, kertoo Bloomberg. Sessions palkkasi tehtävään pitkäaikaisen ystävänsä Charles Cooperin, joka on Cooper & Kirk -asianajotoimiston puheenjohtaja Washingtonissa.

Cooper vahvistaa, että hänet palkattiin Sessionsin asianajajaksi muutamaa päivää ennen kuin Sessions antoi todistuksensa senaatin tiedustelukomitealle. Tiedustelukomitealla on meneillään oma Venäjä-tutkinta.

 

 

Syyttäjä: Brysselin räjähdystä pidetään terroritekona

 

Belgian syyttäjänviraston tiedottajan mukaan Brysselin päärautatieaseman räjähdystä pidetään terroritekona. Tiedottaja kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa Brysselissä.

Poliisit ampuivat myöhään eilen miestä sen jälkeen, kun asemalla oli tapahtunut pieni räjähdys. Tiedottajan mukaan ei ole varmaa, onko mies kuollut vai ei.

Viranomaisten mukaan tilanne on hallinnassa, eikä muita uhreja ole.

Tiedottaja kieltäytyy kommentoimasta silminnäkijöiden väitteitä siitä, että mies olisi ylistänyt Allahia. (Lähde: AFP)

 

 

Ainakin 40 ihmistä kuoli Keski-Afrikan tasavallan yhteenotoissa

 

Ainakin 40 ihmistä on kuollut yhteenotoissa Keski-Afrikan tasavallassa tiistaina, kertovat ensiapu- ja turvallisuuslähteet. Lähteiden mukaan väkivaltaisuuksia oli kristittyjen anti-balaka-joukot ja muslimienemmistöisen entisten Seleka-joukkojen välillä.

Levottomuudet alkoivat vain päivä sen jälkeen, kun alueelle oli sovittu tulitauko. (Lähde: AFP)