Tässä vinkkejä lemmikinomistajan lomasuunnitteluun

Lomakaudella reissataan. Mutta reissataanko lemmikin kanssa vai ilman? Lemmikinomistajan lomasuunnitteluun kuuluu aina myös eläimen hyvinvoinnista huolehtiminen. Onnellisimmillaan eläin on eläessään normaalia arkea rutiineineen tuttujen ihmisten keskellä.

Moni pikkulemmikki, kissa tai koira kulkeekin omistajiensa matkassa mökkeilemässä, kyläilemässä, karavaanikierroksella tai patikkalomalla. Jotkut suunnittelevat jopa ulkomaanmatkansa eläinystäviä ajatellen.

Innokkaimmat viettävät lomansa lemmikkiharrastuksen ehdoilla, vaikkapa näyttelykehissä tai kilpailuissa. Eläinmyönteisiä majoituspaikkoja löytyy hotelleista mökkeihin niin kotimaasta kuin kauempaakin, mutta lemmikkien yöpymismahdollisuus tulee tarkistaa jo varausvaiheessa.

Yksin ei pärjää Jos lomailu ei mahdollista eläimestä huolehtimista, sille on viisainta hankkia hoitopaikka loman ajaksi.

Eläinlajista riippuen hoitopaikka tarvitaan jo lyhyillekin lomille. Koira ei pärjää yksin normaalia työpäivää pidempää aikaa, ja vaikkapa kissat, kanit ja jyrsijät tarvitsevat seuraa ja hoitoa päivittäin. Edes ruokinta-automaatit eivät vapauta vastuusta.

Esimerkiksi koirista ja kissoista vain harvat viihtyvät vieraassa paikassa kuin kotonaan, ja saattavat vaatia jopa normaalia enemmän huomiota reissun päällä.

Eläimen pitäminen yksin majoituspaikassa ei ole hyväksi eläimelle eikä majoituspaikalle. Joillekin jo matkustaminen aiheuttaa stressiä.

Joka paikkaan eläin ei ole edes tervetullut. On kohteliasta varautua lemmikin hoitoon viemiseen myös ystävien luona kyläillessä.

Varaukset ajoissa Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Hoitopaikan varaukseen kannattaa ryhtyä heti, kun se on mahdollista. Yleensä eläimenhoitoon tulee varata pikkuisen loman verran eurojakin.

Onnellinen on se lemmikki, jolla on tuttu ja lajille tyypillisen hoidon osaava ihminen hoitovalmiudessa.

4H-yhdistyksen dogsitterit ja eläinhoitajat ovat hyvä apu niiden lemmikkien kohdalla, jotka voidaan antaa nuoren hoidettavaksi.

4H-yhdistys kouluttaa nuoria eläinten hoitoon, joten perustiedot ja -taidot ovat heillä hyppysissä. Samalla nuoret voivat ansaita hieman taskurahaa.

Lomakaudella lemmikkihoitoloissa riittää ruuhkaa, joten paikka on varattava varhain, etenkin jos haluaa päästä valitsemaan hoitolaa. Hoitoloissa olosuhteet eivät useinkaan ole kodinomaiset, mutta eläimen perustarpeista huolehditaan. Suosituksia ja kokemuksia eri paikoista kannattaa kysellä tuttavilta sekä varmistaa hoitolan palvelut, puitteet ja hinnat etukäteen.

Aktiivisimmissa yhdistyksissä toimii hoitorinkejä, joissa apua saavat niin tutut kuin vähän tuntemattomammatkin puolin ja toisin. Esimerkiksi vaativammassa lintuharrastuksessa hoitoringistä on hyviä kokemuksia.

Vertaisapu on mahdollisuus. Sopikaa harrastuspiirissä tutuksi tulleiden ihmisten kesken toistenne auttamisesta loma-aikana. Siitä on iloa puolin ja toisin.

Kaverin lemmikkiin tutustuminen voi antaa harrastukseen uusia näkökulmia. Hoidokki voi piristää omaa ja perheen kesää ilman lomareissuakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vasemmistopuolueet eläkeputken poistoa tai ansiosidonnaisen porrastusta vastaan – puolueet myös valmiita tinkimään työllisyystoimien aikataulusta: "Asia ei ole kuukaudesta tai kahdesta kiinni"

Asiantuntija: Maskisuosituksella tavoiteltu hyöty saavutetaan vain, jos kaikki noudattavat sitä

Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja

THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20

STM:n Varhila MTV:lle: Oireettomien laajamittainen koronatestaus ilman riskiperusteisuutta tehotonta

Karjalan lennoston sotilasvalatilaisuus järjestetään tänään ilman yleisöä – katso tallenne valatilaisuudesta täältä

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.