Tässäpä vuoden vihannekset: lanttu ja nauris

Lanttu ja nauris on valittu Vuoden Vihannekseksi vuonna 2011. Valinnan perusteluna on se, että molemmat vihannekset ovat kuuluneet suomalaiseen perusruokavalioon jo pitkän ajan.

Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta.

Nauris maistunut kauan

Naurista syötiin Suomessa jo ennen ajanlaskun alkua. Lanttu on syntynyt keskiajalla nauriin ja kaalin risteydyttyä Pohjolassa, ehkä Suomessa. Sitä on viljelty jo ennen ensimmäisiä kirjallisia tietoja 1600-luvulta.

Suomessa viljellään lanttua noin 360 hehtaarilla. Viljelyala on pysynyt melko vakaana 2000-luvulla. Lantun sato on noin 14 miljoona kiloa, josta 5,8 miljoonaa kiloa varastoidaan ja 5,5 miljoonaa kiloa menee suoraan elintarviketeollisuuteen. Suurimmat viljelyalat ovat Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Hämeessä.

Naurista viljeltiin vuonna 2009 noin 90 hehtaarin alalla. Satoa kertyi 620 tonnia, josta noin 30 prosenttia varastoitiin. Pinta-aloissa ja tuotantomäärissä on ollut suuria vuosittaisia vaihteluita. Eniten naurista kasvatetaan Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.