Tästä on kyse Aarnio-tutkinnassa - viiden vuoden vyyhdistä pian ratkaisu oikeudesta

Noin 39 000 sivua esitutkinta-aineistoa. Päävyyhdissä 13 syytettyä ja kymmeniä syytteitä. Tämä vyyhti lähti leviämään käsiin lähes päivälleen viisi vuotta sitten.

Joulukuussa 2011 Hollannin poliisi ilmoitti Suomen poliisille pysäyttäneensä Hollannissa kyllästysainetynnyrin, joka oli lähdössä rekalla Suomeen. Tynnyristä oli löytynyt 140 kiloa hasista.

Ilmoitus tuli Keskusrikospoliisille, joka sopi, että tynnyriin vaihdetaan valehuumepaketit ja kiinnitetään paikannuslaite.

KRP aloitti asiasta rikostutkinnan. Kuljetusliikkeen asiakirjoista selvisi, että vastaavia lähetyksiä oli tullut Suomeen jo aiemmin. Ensin puulaatikoita, joiden sisällöksi oli merkitty koneita. Niiden todellinen sisältö jäi avoimeksi. Sen jälkeen Suomeen oli lähetetty isoja metallitynnyreitä.

KRP:ssä käynnistyi tutkinta laajasta hasiksen salakuljetuksesta Suomeen. Muutama KRP:n tutkijoista ilmoitti asiasta Jari Aarniolle, koska Aarnio yleensä tiesi paljon ja toimi kontaktina Helsingin poliisin huumetutkintaryhmiin.

Voimakas persoona jakoi mielipiteet

Rikosylikomisario Aarnio työskenteli Helsingin huumepoliisin päällikkönä. Hänestä liikkui monenlaisia juttuja - osa ihailevia, osa arvostelevia. Aarnio oli voimakas persoona, jonka ympärillä aina sattui ja tapahtui.

Kilpailuasetelman vuoksi osa KRP:n esimiehistä ei olisi halunnut tutkijoidensa jakavan tietoja Aarniolle, mutta silti monet tekivät niin, koska Helsingin huumepoliisilla oli Suomessa paras tieto ison tason huumekauppiaista.

Iso juttumäärä Helsingin poliisissa ei johtunut Aarniosta, vaan muutamasta aktiivisesta, osaavasta tutkintaryhmästä. Osa työntekijöistä oli toki Aarnion vankkumattomia kannattajia – he jopa ihailivat äijätyyliä, jossa vihellettiin menemään eikä vikisty. Osa työntekijöistä kuitenkin myös karttoi Aarniota – huumepoliiseilla oli tiedossa hiljainen ohje, että niin kauan pärjäät huumepoliisissa, kun pysyt erossa Aarniosta etkä mene hänen tielleen.

Hasistynnyreiden vastaanottajat alkoivat paljastua

Vuonna 2012 tarkoitus oli selvittää, kuka hasistynnyrit oli tilannut Suomeen, ketkä ottivat ne vastaan ja kuka oli järjestänyt huumeille levityskanavan.

KRP löysi tynnyreiden vastaanottajaksi nimettyjen keksittyjen firmojen takaa osoitteita, nimiä ja prepaid-kännykkänumeroita, jotka viittasivat muutamaan United Brotherhood -rikollisjärjestön eli UB:n jäseneen tai heidän kaveripiiriinsä.

KRP on organisaationa hyvin palaverikeskeinen. Niinpä tätäkin asiaa alettiin palaveroida. Aarnio ja hänen alaisiaan oli paikalla osassa tynnyrijutun palavereista. Niissä Helsingin huumepoliisi ilmoitti haluavansa tutkia huumeiden jakeluportaan, jos KRP tutkii huumeiden lähettäjän ja vastaanottajan.

Joku poliisista varoitti huumemiehiä

Poliisin salaiset pakkokeinot kuten telekuuntelu, televalvonta, tekninen tarkkailu ja muu tarkkailu alkoivat tuottaa tietoa rikostutkijoiden käyttöön.

Poliisit ottivat kiinni viimeisen tynnyrin vastaanottajan. Hänen puheistaan KRP alkoi epäillä, että joku poliisista oli varoittanut huumeorganisaatiota ottamasta vastaan valehuumeilla pakattua tynnyriä. Mies oli tutkintavankeudessa, kun hänelle oli vielä vankilaankin välitetty viesti poliisin sisäisistä tiedoista jutun tutkinnasta.

Lisäksi sattumalta KRP:n tarkkailijat huomasivat UB:n rikollispomoa seuratessaan, että tämä tapasi salaa autossa Aarnion. Poliisit eivät saaneet keskenään selvitettyä, mistä asiassa oli kyse.

Jokin jutussa alkoi haista. Mikään tutkintayhteistyössä ei toiminut. KRP:ssä alettiin jo keväällä 2012 epäillä, että tynnyrihasismiehet liittyivät Helsingin huumepoliisiin jollain tapaa. Epäily oli, että jutussa oli mukana Aarnion tai hänen alaistensa tietolähteitä, joita Aarnio apureineen yritti taas suojella rikostutkinnalta.

Pasilan mies viestitteli poliisin vanhoille tutuille

Puhelintietojen tutkinnassa löytyi myös kännykkänumeroita, joista tietyt prepaidit paikantuivat toistuvasti Pasilaan. Tätä puhelinten käyttäjää ei tunnistettu, joten häntä alettiin kutsua "Pasilan mieheksi".

Pasilan mies oli yhteydessä muun muassa tunnettuun huumerikolliseen Raine Sievälään, joka otettiin kiinni, vangittiin ja sittemmin tuomittiin tynnyrihuumeista pitkään vankeustuomioon. Tuomio on lainvoimainen.

Lisäksi tuomioita tuli muun muassa tynnyrin vastaanottajalle sekä aiempia eriä vastaanottaneille UB-jengiläisille.

Pasilan miehen prepaid-puhelimet olivat lisäksi yhteydessä myös UB:n rikollispomoon ja kahteen naiseen jo tuolloin. Toinen nainen oli helsinkiläinen, jota alettiin kutsua Malmin naiseksi, ja toinen iäkkäämpi rouva Leppävirralta.

Molemmilla naisilla oli taustallaan tiivis yhteys edesmenneeseen, suuren luokan huumekauppiaaseen Miika Kortekallioon.

KRP jätti naisten tutkinnan kesken. Myös UB:n rikollispomon tutkinta keskeytettiin alkuunsa vuoden 2012 aikana. KRP lopetti telekuuntelut eikä tarkkailujakaan jatkettu. Myöhemmin asiakirjoista selvisi, että KRP lopetti omat tutkintansa ja siirsi asian esimiesportaaseen hallinnolliseen selvitykseen juuri siksi, että KRP:ssä oli luultu törmätyn Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaan.

Iso poliisin riita yritettiin hyssytellä

KRP oli ihmetellyt Pasilan miehen puhelinten paikantumista Pasilan poliisiaseman eli Helsingin poliisilaitoksen pääpoliisiasemalle, jonka lähialueelle Aarniokin oli muuttanut asumaan.

Asiasta tuli KRP:n ja Helsingin huumepoliisin välillä riitaa. Aarnio selitti ensin esimiehelleen ja sitten myös KRP:lle, että kyse oli poliisin työkäytössä olleista tietolähdepuhelimista.

Puhelimet liittyivät Aarnion mukaan poliisin tiedonhankintaan tai tietolähteiden suojaamiseen. Esitutkinnan ja oikeusprosessin aikana selitykset tästä kuitenkin vaihtelivat. Aarnio ei ole kuitenkaan vieläkään avannut, mihin asiaan tietolähdetietoa saatiin; mikä oli se juttu tai hyöty, jota poliisi sai.

Aarnio toi palavereissa esille myös uuden laitteen, seurantalaiteyhtiö Trevocilta hankitun anonymisaattorin, jonka idea oli sotkea puhelintietojen selvittämistä ja anonymisoida siis puhelinten tunnistetiedot teleliikenteessä.

Aarnion esimies, apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio uskoi kummallisen tarinan. Hän esitteli KRP:n vastuuhenkilöiden kanssa tämän selityksen myös Poliisihallitukselle.

Käytännössä KRP jätti törkeät huumerikokset osin tutkimatta törmättyään väitteeseen, että kyse oli Helsingin poliisin tietolähteistä. Asia siirrettiin Poliisihallitukseen poliisijohtaja Robin Lardotin selvitettäväksi poliisin sisällä niin, ettei tapauksesta tulisi julkisia kohuja.

Silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero nimesi kakkosmiehensä Lardotin hoitamaan asian loppuun Aapion kanssa. Myös Paaterolle pidettiin info asiasta KRP:ssä, eli hän tiesi jo vuonna 2012 Aarnioon liittyvistä epäselvyyksistä.

Poliisijohto tiesi epäselvyyksistä, muttei uskonut

Asian selvittäminen ei kuitenkaan edennyt Poliisihallituksessa. Samoin oli käynyt edellisen tutkintavyyhdin aikaan, kun Aarnion toimista oli noussut epäilyjä jo vuonna 2007. Paatero nimitti tutkinnan päätyttyä poliisijohtaja Tomi Vuoren selvittämään huumepoliisin ongelmat.

Vuori ja Paatero tulivat silloin tulokseen, ettei mitään uusia toimia tarvittu. Niinpä samat kysymykset, mutta entistä laajempina ja sekavampina olivat esillä taas vuonna 2012.

Poliisihallituksen palaverit jatkuivat eikä asia edennyt sen pidemmälle. Aarnio sai rauhassa lähteä Espanjaan lomalle. Lardot valittiin sittemmin KRP:n päälliköksi ja Aapio Helsingin poliisilaitoksen päälliköksi.

Tutkinta alkoi poliisijohdolta salaa uudestaan

KRP:n tutkintaryhmässä kuitenkin hermostuttiin. Tynnyrijutusta oli tuomittu tynnyreiden vastaanottajia, mutta auki oli jäänyt ihmeellisiä väitteitä – ja selvittämättä oli jäänyt salakuljetusten järjestäjä.

Aarnion toimista alkoi kiertää erilaisia puheita. Niitä oli aktiivisesti välitetty myös sisäministeriön poliisiosastolle, jossa muutama KRP-taustainen virkamies alkoi setviä asioita.

Vuoden 2013 alkupuolella myös medialle lähetettiin nimettömät kirjeet Aarnioon liittyvistä väitteistä, viitattiin yhteyksiin rikollispomon kanssa ja ongelmien selvittelyn tylpistymiseen poliisijohdossa.

Saman vuoden alussa Aarnion vuosia tuntenut helsinkiläinen prostituoitu oli rikostaustaisen välittäjän kautta yhteydessä eri tahoihin. Median lisäksi hän ilmoittautui sisäministeriöön ja kertoi siellä väitteitä Aarnion seksikäynneistä luonaan virka-aikana.

Prosituoitu myös väitti Aarnion jättäneen hänen tekemiään rikosilmoituksia tutkimatta ja vieneen häneltä isot summat rahaa.

Sisäministeriön poliisiosaston kaksi virkamiestä tapasivat naista useamman kerran, kunnes tekivät osasta tapaamisista muistion sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.) ja kansliapäällikkö Päivi Nergille. Ministeriön muistio välitettiin myös valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Näiden henkilöiden tieten asia lähti nyt etenemään.

Uusi tutkintaryhmä lähti tavoittamaan Aarniota

Kevään 2013 aikana kokonaisuus eteni isolla höyryllä. Aarniota tutkittiin salaa: Apulaisvaltakunnansyyttäjän Jorma Kalskeen johdolla syyttäjät sopivat KRP:n kanssa suoraan tutkintajärjestelyistä. Tutkinnasta ei informoitu Poliisihallitusta eikä Helsingin poliisilaitosta tietovuotojen pelon takia.

Tutkinta alkoi jo keväällä-alkukesästä, vaikka tutkinnanjohtajaksi valitut kihlakunnansyyttäjät Jukka Haavisto ja Krista Soukola antoivat julkisuudessa myöhemmin ymmärtää tutkinnan alkaneen vasta syksyllä.

Monilla erikoisilla toimilla haluttiin turvata esitutkintaa ja päästä käsiksi epäiltyihin rikoksiin.

Syksyllä asia tuli julki eli siitä kerrottiin Aarniolle itselleen. Samana päivänä Helsingin Sanomat julkaisi laajan kertomuksen prostituoidun väitteistä sekä sitten myös poliisin tietolähteiden käytöstä, jonka lehti väitti olevan ongelma koko Helsingin huumepoliisissa, ei vain Aarniolla ja hänen apureillaan.

Aarniota alkoi kuulustella sivullisesta poliisiyksiköstä valittu naiskuulustelija. Kuulustelujen aiheena olivat virallisesti prostituoidun kertomukset. KRP laittoi salaa Aarnion kännykät kuunteluun.

Lopulta prostituoidun puheet jäivät tutkintakokonaisuuden pienimmäksi osaksi ja tutkinnanjohtaja Haavisto teki lopettamispäätöksiä monista naisen kertomien perusteella aloitetuista tutkinnoista.

Koska nainen oli myös vaarallisena pidetyn UB:n rikollispomon lähituttu, hänet otettiin todistajansuojeluun ja hänelle tarjottiin hoitoa mielenterveys- ja päihdeongelmiin.

Samalla kuitenkin varsinainen oikea iso tutkintaryhmä sai prostituoidun kertomusten perusteella oikeudet päästä käsiksi Aarnion eri tietoihin. Näin tutkinta laajeni räjähdysmäisesti: Aarnion kännykät, sähköpostit, paikantumistiedot, pankkitilit, huvilatyömaa ja autotallit.

Alkupuheet taka-alalle, uudet vakavat epäilyt

Aarniota alettiin kuulustella yhteyksistä seurantalaiteyhtiö Trevociin, jotta tutkinnassa saatiin selvitettyä alkuperäisessä huumejutussa esille tulleen anonymisaattori-hämäyslaitteen toimintaa. Lisäksi Trevocin perustajilla oli ollut aiemmin riitaa KRP:n kanssa.

Aarnion epäiltiin esteellisenä olleen yhtä aikaa omistajasuhteessa yhtiöön sekä osaltaan päättämässä Helsingin poliisin laitehankinnoista yhtiöltä.

Kun tutkintaryhmä pääsi käsiksi Aarnion puhelimiin ja sähköposteihin, se oli ratkaisevaa: häntä alettiin epäillä törkeistä huumausainerikoksista. Loppuvuodesta 2013 se varmistui: Aarniota epäiltiin juuri Pasilan mieheksi, isoksi huumekauppiaaksi.

Tutkinta kesti koko vuoden 2014. Sen vuoden lopulla käräjäoikeudessa käsiteltiin Trevoc-yrityksen lahjus- ja petoshaara ja kesästä 2015 alkaen huumausaine- ja virkarikoksia.

Aarnion syytettiin olleen esteellisenä mukana Trevocin toiminnassa ja käyneen virka-ajallaan prostituoidun luona. Lisäksi hänen syytettiin yhdessä UB:n rikollispomon sekä kahden naisen kanssa järjestäneen hasista Suomeen 2011-2012.

Kuulustelija mokasi, syyttäjät paikkasivat

Tutkinnan etenemistä vaikeutti se, että yksi KRP:n pääkuulustelijoista antoi Aarnion rikostoveriksi epäillylle Malmin naiselle kuulustelujen välissä huomattavan summan rahaa, ravintolatarjoiluja ja matkalippuja saadakseen päihdetaustaisen naisen edes tulemaan kuulusteluihin ja pitääkseen häneen suhteita yllä esimiesten toiveiden mukaisesti.

Malmin naisen omat toimet jäivät osin tutkimatta, kun hänen pääkuulustelijansa tiiviisti viestitteli naiselle koko oikeusprosessin ajan ja vakuutteli, miten hän uskoo naisen syyttömyyteen. KRP tarjosi naiselle myös todistajansuojelua, vaikka tämän piti olla pääepäilty.

Asiasta nousi kesken oikeuskäsittelyn iso haloo ja pääkuulustelija tuomittiin käräjäoikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Esimiesten toimia asiassa ei tutkittu.

Ongelmista huolimatta Aarnioon kohdistuneet epäilyt täsmentyivät, kun vyyhdin pääsyyttäjät Jarmo Hirvonen ja Mikko Männikkö vaativat KRP:ltä useita lisätutkintoja. Niillä vietiin pohjaa pois Aarnion väitteiltä poliisin tietolähdetoiminnasta.

Niin kutsutun Pasilan miehen puhelintiedot liittyivät monelta osin tynnyrihuumeista tuomittuun Raine Sievälään sekä myös muihin tynnyrijutun epäiltyihin.

Aarnion mukaan nämä yhteyshenkilöpuhelimet olivat muidenkin poliisien käytössä.

Syyttäjän mukaan puhelimet olivat vain Aarniolla ja osoittavat hänen pyörittäneen rikollista toimintaa. Tätä todistettiin oikeudessa mittavalla lisätutkinta-aineistolla, jolla muiden nimettyjen poliisien osoitettiin olleen muualla kuin missä puhelimia oli käytetty.

Tutkinnassa esitettiin näyttönä erilaisia puhelintietoja jopa tuhansia sivuja.

Syyte lavastuksesta

Poliisin luottamuksen kannalta todella vakava syyte oli myös Aarniolle ja hänen kahdelle alaiselleen tullut syyte sivullisen miehen lavastamisesta Pasilan mieheksi.

Aarnion syytettiin lavastaneen UB-jengin kanssa riitaantuneen miehen Pasilan mieheksi. Aarnion syytettiin toimineen asiassa yhdessä UB:n pomon ja kahden apulaisensa kanssa.

Mies vapautui vääristä epäilyistä tutkinnan aikana ja nyt hän vaatii Suomen oloissa poikkeuksellisen suuria korvauksia syytetyiltä ja Suomen valtiolta. Lisäksi poliisi on järjestänyt miehen turvaan.

Paljon sivuhaaroja

Aarnion syytetään myös pyytäneen alaiseltaan toistuvasti erilaisia tietoja poliisin rekistereistä, vaikka hänellä ei ollut niihin työkäyttöä. Aarnio seurasi apurinsa kanssa käytännössä koko ajan muiden poliisiyksiköiden huume- ja jengirikostutkintoja vuosien ajan.

Hän hankki itselleen tietoja muun muassa Kuopion huumepoliisin tekemistä töistä, esitutkinnoista.

Aarnion mukaan tämä oli normaalia. Syyttäjän mukaan Aarnion ja hänen alaisensa osalta kyse oli lainvastaisesta toiminnasta väärään käyttöön.

Näyttönä syytteistä on puhelintietojen lisäksi Aarnion ja muiden poliisien välisiä viestejä sekä Aarnion epäselvät raha-asiat. Syyttäjien mukaan hänellä oli lähes puoli miljoonaa euroa epäselvää käteistä rahaa. Käteistä rahaa oli käytetty huvilan rakennushankkeeseen ja lisäksi seteleitä löytyi maastokätköstä.

Oikeudenkäynnissä Aarnio kertoi saaneensa isoja summia käteistä rahaa konsultointipalkkiona eräältä edesmenneeltä epämääräiseltä liikemieheltä. Syyttäjät pitävät väitettä epäuskottavana.

Aarnion lisäksi päävyyhdissä syytettyinä oli hänen kolme apuriaan Helsingin poliisista. Aarnio ja kaikki muut syytetyt kiistävät syytteet.

Oikeudenkäynti asiassa kesti kesästä 2015 kevääseen 2016. Yksi yksittäinen viimeinen istuntopäivä oli vielä viime kesäkuussa.

Helsingin käräjäoikeus antaa asiasta tuomionsa torstaina aamupäivällä. Tuomio perusteluineen on toistatuhatta sivuja pitkä.

Aarnio sai jo Trevoc-haarasta kolmen vuoden vankeustuomion hovioikeudesta. Hän on hakenut siitä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Huume- ja virkarikossyytteiden pääjutussa syyttäjät vaativat Aarniolle käytännössä vielä 10 vuotta lisää vankeutta Trevoc-tuomion päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Aarnio-tuomioiden pohjana on 3000 todistetta ja 155 kuultavaa

Aarnio-vyyhdistä valitettiin - Tuomitut vaativat keskeyttämään korvausten maksamisen

Helsingin poliisin johdolle ei syytteitä huumepoliisi-puheista

Valtakunnansyyttäjä: Suomessa tarve erilliselle poliisirikosten käsittely-yksikölle

Epäiltyä kestinneen rikostutkijan toimet olivat työkavereiden tiedossa

Hovioikeus hyväksyi Trevoc-jutussa kaikki syyttäjien vaatimukset - Näin perusteli

Hovioikeus: Jari Aarniolle kolme vuotta vankeutta Trevoc-lahjusvyyhdistä

KRP:n rikostutkijalle sakkoja esteellisistä kuulusteluista

Aarnio-vyyhti: Vielä yksi huumerikossyyte esillä oikeudessa

Aarnio-vyyhdin syytetyt: Yhteydenpito oli tietojen vaihtoa