Tästä tonttikaupasta ei saa agenttitarinaa – Venäläispariskunta kokee tulleensa huijatuksi

Svetlana ja hänen miehensä eivät halua kuvaan. Jätetään nimetkin pois, pariskunta pyytää.

– Meidät tunnistettaisiin, kylpylässäkin tietäisivät. Koko juttu hävettää, nainen sanoo.

Venäjällä, Pitkärannassa asuva yrittäjäpariskunta on käynyt ostos- ja lomamatkoilla Suomessa vuodesta 1998. Keväällä 2008 he päättivät hankkia pysyvän tukikohdan ainaisen hotellimajoituksen sijaan. Silmään osui ilmoitus Kuopion keskustassa sijaitsevasta huoneistosta.

Onnistuneet kaupat jatkuivat yhteydenpidolla välittäjään, joka vaikutti erityisen ystävälliseltä mieheltä.

Venäläiset kertoivat kiinnostuksestaan hankkia Kuopion läheltä myös rantatontti, jonne voisi rakentaa huvilan. Ajatuksissa oli viettää siellä kesälomaviikkoja ja pitkiä viikonloppuja.

 

Välittäjä kertoi kohteesta, joka sijaitsi Siilinjärvellä lähellä Jännevirtaa. Hän ei kertonut, että kiinteistön omisti hänen veljensä, joka oli ostanut rantapaikan vastikään 79?000 eurolla.

– Välittäjä sanoi, että paikka on mahtava. Että jos suinkin vain on rahaa, niin ostakaa. Ja jos ette tarvitse, aina voitte myydä eteenpäin.

Vanha mökki ja piharakennukset olivat sivuseikkoja venäläiselle, koska he halusivat rakentaa rannan tuntumaan hulppean nykyaikaisen huvilan. Venäläisten mukaan välittäjä tuki ajatusta.

– Hän sanoi, että kaiken voi purkaa ja rakentaa uuden tilalle. Hänellä oli Siilinjärven kunnassa töissä ystävä, joka järjestäisi kaiken.

Rakentamaan oli tarkoitus ryhtyä seuraavana kesänä. Mahdolliset rajoitteet eivät tulleet venäläisten mukaan välittäjän puheissa esiin.

– Ei hän puhunut siitä mitään. Ei se käynyt meilläkään mielessä. Näimme, että viereisen maatilan rantaan oli rakennettu uusi sauna. Ajattelimme, että mekin saamme luvan.

 

Läheinen lentokenttä ei ollut ongelma. Horneteista ei ollut puhetta.

– Hän sanoi, että vain muutama lentokone lentää, eivätkä ne häiritse. Hän vaikutti tuntevan alueen hyvin.

Linnuntietä kiitoradan päähän on 1,5 kilometriä.

– Myyn vain hyville ystäville, hän sanoi ja jatkoi: Naapuritkin halusivat ostaa, mutta en myynyt. He eivät ole ystävällisiä, älkää olko missään tekemisissä heidän kanssaan.

Pariskunta palasi kotiinsa Karjalaan ja pohti kauppaa.

– Mietimme jo, että emme halua sitä paikkaa. Mutta hän soitteli illasta toiseen: Ostakaa, se on tosi hyvä paikka. Hän myi väkisin ja minä menin lankaan.

Kauppahinta oli 120?000 euroa.

 

Kesällä 2009 venäläiset joutuivat siirtämään rakentamista toisen hankkeen takia. Pian sen jälkeen alkoi hahmottua, että asiat eivät etene toivotusti. Välittäjästä tuli epävirallinen asiamies, jonka pääviesti oli, että lupa-asiat viivästyvät.

Tontilta kaadettiin puita ja sinne ajettiin sorakuormia. Pariskunta kysyi, että milloin rakentaminen voisi alkaa.

– Hän vastasi, että kaavoitus on meneillään. Voi mennä vuosi tai enemmän.

Sama toistui seuraavana vuonna. Toisinaan suomalaismieheen olivat yhteydessä venäläisten tuttavat Kuopion seudulla.

– Aina hän sanoi, ettei lupaa voida vielä myöntää. Pitää vain odottaa.

 

Vuonna 2011 pariskunta päätti hankkiutua eroon kiinteistöstä. Viivyttely jatkui. Välittäjä kirjoitti, että hän ei ole antanut kenenkään ostaa tilaa, koska sen hinta nousee kaavan valmistuttua.

– Haluan, että sinä ja miehesi saatte voittoa, viestissä luki.

Yhteydenpito katkesi lopullisesti elokuussa 2013. Svetlana ilmoitti haluavansa rahansa takaisin.

– Haluaisitko myydä kesämökin? suomalaismies kysyi kaiken jälkeen.

 

Välittäjään on ollut tämän jälkeen yhteydessä vain venäläisten avuksi tullut kuopiolaisnainen. Hän soitti ja tivasi lupa-asiaa vielä kerran.

– Välittäjä vastasi, että siihen vaikuttaa Jännevirran silta. Sanoin, että älä puhu joutavia. Se on lentokentän melu, joka vaikuttaa.

Välittäjän viimeinen ehdotus liittyi avustajan mukaan nykyisen mökin kunnostamiseen.

– Hän sanoi, että näillä venäläisillä on rahaa. Laitetaan 50 000 euroa ja kunnostetaan talo.

 

Nyt pariskunnan haaveena on päästä eroon rantapaikasta ja välttää tappiot siltä osin kuin mahdollista. Paikka oli viime kesän myynnissä toisella välittäjällä, mutta kiinnostuneita oli vain yksi. Sekin tyssäsi mahdollisen ostajan tiedusteltua kunnasta rakentamisen rajoitteista.

– Ajattelin, että suomalaiset eivät valehtele, että heihin voi luottaa. Venäjällä en tällaista olisi ikinä tehnytkään, venäläismies sanoo revohkasta.

– Kuka meitä voisi auttaa? Onko tässä mitään mahdollisuuksia? mies kysyy ja pohtii kaupan purkamista tai oikeustoimia.

 

Venäläisten maanomistus Suomessa lähellä tärkeitä kohteita nousi puheenaiheeksi jälleen kerran tänä syksynä. Iltalehden kartoituksessa punainen tähti merkkasi venäläispariskunnan epäonnen tonttia Rissalan kupeessa.

– Varmasti tämä tarina kiinnostaisi enemmän, jos olisin joku agentti. Olen vain tavallinen liikenainen, joka tuli petetyksi, Svetlana sanoo.

– On minulla sama syntymäpäivä Putinin kanssa, hän mainitsee yhteydestään Venäjän hallintoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Välittäjä: Ei ollut epäselvyyksiä

Rakentamisen rajoitukset jo pitkään