Tätä nuoret slangisanoillaan tarkoittavat

Nuoret muodostavat paljon omia sanoja, oikeastaan aivan oman kielensä. Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Minna Harmanen kertoo, että kun nuoret keskustelevat keskenään niin, ettei sisällöstä ota mitään selvää, kyse on tyypillisestä nuorten ilmiöstä. Nuoret keksivät sanoja niille asioille ja ilmiöille, jotka heitä kiinnostavat ja joita heillä on tarve nimetä.

–Vanhemmat eivät ole välttämättä kiinnostuneita samoista asioista, joten he eivät tarvitse sanojakaan. Tämän vuoksi vanhempien on vaikea pysyä nuoren kanssa samalla aaltopituudella, Harmanen tiivistää.

Nuoret luopuvat sanojen käytöstä, kun kuulevat sen vanhempansa suusta.

–Kyse on eron tekemisestä edelliseen sukupolveen. Kun sana on juurtunut osaksi slangia, se alkaa valjeta vanhemmillekin. Sana ei olekaan enää nuoren oma juttu ja sen käyttö vähenee.

Selityksiä nuorten slangisanoille

1. ES-jonne

Energiajuomia käyttävä, yleensä murrosiän alkupuolella kompastelevan henkilöryhmän muodostama ilmiö. Tunnistat ES-jonnen liian isosta lippiksestä ja kassillisesta Euro Shopper -energiajuomia.

2. Pärinät

Ihmisellä pärisee silloin, kun hän on hyvin energinen ja vilkas. Aikaisemmin sanalla oli suora yhteys energiajuomien vaikutuksiin, mutta nykyään sitä käytetään kuvaamaan yliväsymyksestä tai muusta vastaavasta johtuvaa energisyyttä.

3. Servaaminen

Kun ihminen saa toisen hiljaiseksi sarkastisella kommentillaan, sitä kutsutaan servaamiseksi. Servatulle henkilölle saatetaan vielä lopuksi sanoa ”served”. Servaaja on voittanut väittelyn.

4. Ebin

Lyhyempi tapa sanoa ”epic win”, mikä tarkoittaa ylivoimaista voittoa. Samaa asiaa tarkoittaa myös se, kun jokin on eeppistä, eli kun jokin tuntuu ylivoimaisesti parhaalta. Tätä ilmaisua käytetään paljon pelimaailmassa, mutta välillä se eksyy aivan rutiininomaiseen välituntikeskusteluunkin. Ebin-sanasta huokuu leuhkuus, mutta sopivissa määrin. Sanaa käytetään myös kehuna kaverin suorituksesta.

5. Lanit

Tulee sanoista Local Area Network. Tietokoneet yhdistetään samaan lähiverkkoon, jonka jälkeen samalla palvelimella on mahdollista esimerkiksi pelata kaveriporukalla. Lanit on tuttu sana myös Justimusfilms-nimisen yhtyeen samannimisen hittibiisin kautta.

6. Nettimeemi

Internetin syövereissä seilaavia kuvia, joissa on erilaisia vitsejä ja sutkauksia. Ne ovat ilmiöitä, jotka liikkuvat käyttäjältä toiselle luoden internetin oman huumorin. Esimerkiksi ”Grumpy Cat” (vihainen kissa, joka inhoaa kaikkea) on suosittu nettimeemi ja siitä on satoja erinäköisiä muunnelmia.

7. Spämmiä

Laittaa mihin tahansa sosiaalisen median välineeseen tiheään tahtiin kommentteja. Facebook, You Tube ja tekstiviestit ovat hyviä spämmimiskeinoja. Spämmin tarkoitus on joko herättää kohteen huomio tai ärsyttää kohdetta. Jotkut ovat spämmijöitä luonnostaan. He kirjoittavat someen aina lyhyitä kommentteja tai vastauksia ajattelematta sen kummemmin. Yleensä spämmiminen on kuitenkin tietoista toimintaa.

8. Ragettaminen

Kun henkilö on ärsyyntynyt tai vihainen jostain, kyseessä on ragettaminen, eli raivokohtaus. Sana tulee englanninkielisestä sanasta ”rage”, joka tarkoittaa raivoa. Tähän sanaan törmää usein myös kotioloissa, kun nuori tokaisee vanhemmilleen että ”älä rage”.

9. Ernu

Tulee sanoista erilainen nuori. Tätä ilmaisua käytetään, kun joku tietoisesti tai vahingossa erottuu massasta. Nuori voi itse tokaista huumorimielessä olevansa täysi ernu. Sana koetaan positiiviseksi, kukapa ei haluaisi olla poikkeus sääntöön.

10. Syrnu

Samalla tavoin kuin ernu, syrnukin muodostuu kahdesta sanasta. Tällä kertaa kyseessä on sosiaalisuudesta ja yhteiskunnasta välittämätön syrjäytynyt nuori. Tähänkin sanaan tormää enemmän huumorimielessä. Eivät nuoret itsekään aina pysy uusimpien trendien mukana. Silloin ollaan syrnuja.

11. Swag

Kun nuori tuntee itsensä erityisen itsevarmaksi, rennoksi ja seksikkääksi, hänellä on ”swägiä”. Swag on kehu  tyylille tai ulkonäölle. Swag tarkoittaa myös ylitsevuotavaa itsevarmuutta. Yleensä sanaan törmää vaatteiden printtikuvioissa ja rap-artistien sanoituksissa.

12. 5/5

Kun kaikki menee tai on mennyt nappiin, kyseessä on ”viis kautta viis” -tilanne. Vitsi, tapahtuma tai vaikka illallishetki voi olla 5/5, eli täydellinen. Tästä saa kätevästi erilaisia muunnoksia aikaan. Esimerkiksi 6/5 tarkoittaa parempaa kuin täydellinen, ja -5/5-tilanteessa mikään ei onnistu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.