Täydellinen pimennys tummentaa Kuun punertavaksi perjantai-iltana

Perjantai-iltana Suomessa voidaan nähdä täydellinen kuunpimennys. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että täydellisen pimennyksen vaihe on tämän vuosisadan toiseksi pisin.

Täydellinen vaihe alkaa illalla kello 22.30 ja se kestää tunnin ja 43 minuuttia. Pimennys näkyy sään salliessa koko maassa.
Täydellisen kuunpimennyksen syvin hetki koetaan 23.22, jolloin kuu näyttää tumman punertavalta. Kuu ei pimene täysin, koska Maan ilmakehä taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle.

– Ilmakehä sirottaa valon sinisiä värisävyjä, mikä värjää myös päivätaivaamme siniseksi. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Mikäli maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä, Ursa kertoo tiedotteessa.

Kuunpimennystä voi Ursan mukaan seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista, toisin kuin auringonpimennyksen katselu.

Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli kuusi tuntia, mutta Suomessa siitä voidaan nähdä noin neljä ja puoli tuntia. Pimennyksen alussa tapahtuvat puolivarjopimennys ja osittaisen vaiheen alku jäävät käytännössä horisontin taa, koska Kuu nousee Suomessa kesken pimennyksen. Esimerkiksi Helsingissä Kuu nousee kello 21.52 ja Oulussa kello 22.37.

Erilaisia kuunpimennyksiä tapahtuu maailmassa 2–4 kertaa vuodessa, mutta vain osa niistä on täydellisiä pimennyksiä ja kaikki eivät näy Suomessa. Kuunpimennykset tapahtuvat aina täysikuun aikaan, kun Kuu on radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko.
Suomessa seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Ursan mukaan 21. tammikuuta vuonna 2019. Edellinen nähtiin syyskuussa 2015.