Törkeää huhun levitystä Leväsellä - poliisi ihmettelee touhua

Kuopion Leväsellä ei ole tapahtunut turvapaikanhakijoiden tekemää ryöstöä niin kuin muutama huhun levittäjä on aktiivisesti väittänyt.

- Tieto ei pidä paikkansa. Poliisille ei ole tällaista ilmoitettu, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Huhussa on kuvailtu aikaa, paikkaa, uhria ja poliisin toimia asiassa. Savon Sanomien tekemien tarkistusten mukaan huhupuheet eivät pidä miltään osin paikkaansa.

Törkeät väkivaltarikokset tulevat hätäkeskuksen ja poliisin tietoon ja niistä kirjataan rikosilmoitus. Poliisi myös tiedottaa vakavista tapauksista.

- Huhuja ei pidä levittää eteenpäin. Jos tiedossa on akuutti tapaus, asia tulee ilmoittaa poliisille.

Jos kuulee vain huhuja, niitä ei kannata levitellä netissä tai suullisestikaan.

Netin vihasivustoilla julkaistaan täysin keksittyjä juttuja niin rikoksista, poliiseista, mediasta kuin nykyään paljon turvapaikanhakijoistakin. Savon Sanomat tarkisti saamiaan keksittyjä vinkkejä ja ainakin osa niistä oli lähetetty erään länsisuomalaisen uusnatsin sähköpostista, vaikka "varmat tiedot" olivat koskevinaan Kuopiota.

Paikalliset tiedotusvälineet kertovat tarkistetut tiedot julki aina, jos vakavia rikoksia tulee ilmi.

Poliisi harmittelee sitä, että väärillä tiedoilla pelotellaan paljon paikallisia nuoria tai esimerkiksi lasten vanhempia.

- Riskinä on myös se, että jotkut ottavat nämä huhut tosissaan ja humalapäissään esimerkiksi kostavat keksittyjä tekoja. Sellaista on äkkiä kovat seuraukset tekijälle.

Poliisi neuvoo laitamaan jäitä hattuun uhossa ja valheiden levittelyssä.

Suurin osa kansalaisista jatkaa syksyään normaalisti, eikä kouhottamiselle tässäkään asiassa ole tarvetta.

Rikoskomisario Leevi Makkonen sanoo, että poliisi puuttuu edelleen mahdollisiin vihapuheisiin tai väkivaltaan, kohdistuipa se sitten turvapaikanhakijoihin tai kantaväestöön.

- Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kirjoitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota eikä pidä uskoa kaikkea sitä, mitä siellä väitetään tapahtuneen.

- Ennen kuin otat kantaa asioihin, niin kannattaa varmistaa, onko esitetyissä väitteissä oikeasti perää, Makkonen neuvoo.

- Kaikista vihapuheista ja laittomuuksista tulee tehdä poliisille rikosilmoitus.

Poliisi on myös itse kirjannut pitkin Suomea rikosilmoituksia pahimmista tapauksista kuten herjajulisteiden levittämisestä ja nettiuhkauksista.

Poliisin mukaan mieltä vaivaavista asioista voi kysyä poliisilta tai antaa palautetta ja vinkkejä asiattomista kirjoitteluista Itä-Suomen alueella sähköpostiin palaute.ita-suomi@poliisi.fi

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus ”ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi – "valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa"

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Keskusta haluaa syntyvyyden laskusta "säästyneet" lapsilisät korotuksina nykyisiin lisiin – eduskunnan ajankohtaiskeskusteluun lapsimyönteisestä politiikasta saatiin kytkettyä myös koulun joulujuhlat ja Postin palkat

EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.