Törkeästä virkarikoksesta tuomittu mies syyttää valituksessaan Kuopion poliisia

Törkeistä virkarikoksista vankeuteen tuomittu entinen Helsingin poliisin huumepoliisi Mikael Runeberg syyttää Helsingin hovioikeuteen jättämässä valituksessaan Kuopion huumepoliisia asiassa, josta hänet tuomittiin.

Runeberg tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa viime joulukuussa yhdeksästä virkarikoksesta, joista neljä oli törkeitä.

Yksi törkeistä virkarikoksista oli tapaus, jossa Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja hänen alaisenaan toiminut Runeberg käyttivät oikeuden mukaan virka-asemaansa poikkeuksellisen törkeästi väärin ja vaikuttivat toisten poliisien tekemään tutkintaan.

Tuomion mukaan Aarnio vaikutti Runebergiin vuonna 2012 niin, että tämä sopi Kuopion huumepoliisien hankkimien tietojen siirron itselleen.

Jos Kuopion huumepoliisin tutkinnassaan paljastamia teletietoja olisi tutkittu eteenpäin, ne olisivat johtaneet helsinkiläiseen Mari Romanoon. Aarnio pelkäsi Kuopion poliisien pääsevän hänen hasiksen levityksensä jäljille.

Romanoa kutsuttiin ison tynnyrijutun aikana ”Malmin naiseksi”, ja hän oli useaan otteeseen paljastua muille poliiseille, mutta käräjäoikeuden mukaan Aarnio ja Runeberg suojelivat häntä toimillaan.

Nimeää toisen vastuulliseksi

Runebergin valituksessa väitetään tietojen siirron ja koko asian olleen täysin Kuopion poliisin rikoskomisarion vastuulla.

Runebergin valituksen mukaan Kuopiossa oli alettu tutkimaan paikallisen pienen hasiskauppiaan jäljiltä ilmi tulleita kännykkänumeroita ja tunnistettu niiden omistaja Romanoksi. Runebergin mukaan hän rikosylikonstaapelina ei voinut ottaa juttua Helsinkiin tutkittavaksi.

Toisaalta hän valituksessaan myös väittää, että Kuopiossa tutkinnasta oli vasta alkutietoja, jotka eivät ylittäneet kenenkään mielestä vielä esitutkintakynnystä.

Kuopion poliisien kertoman mukaan Runebergin sanomisten perusteella Romanoon viittaavat alkutiedot siirrettiin Helsingin poliisille. Syynä oli käsitys, että Helsingin poliisi tutkii tapausta jo mahdollisena osana isoa niin kutsuttua Pihlajamäen hasisjuttua.

Kuopion huumepoliisit olivat tapahtuma-aikaan sidottuja toiseen paikalliseen isoon esitutkintaan.

Asian vääntö hovioikeuteen

Käräjäoikeuden mukaan juuri Aarnion ja Runebergin toimien takia asia jätettiin tutkimatta sekä Kuopiossa että Helsingissä.

Kuopion huumepoliiseja kuultiin lopulta todistajina Helsingin käräjäoikeudessa ja oikeus totesi pitävänsä Kuopion huumepoliisien kertomuksia totuudenmukaisina. Käräjäoikeuden mukaan mikään oikeudessa kuultu ei viitannut siihen, että heidän sanomisiaan olisi syytä epäillä.

Hovioikeuden valituksessa Runeberg vetoaa vain tarjonneensa virka-apua häneen yhteyttä ottaneelle rikoskomisariolle.

Runeberg tuomittiin käräjäoikeudessa 3,5 vuodeksi vankeuteen. Tuomio ei lainvoimainen eikä häntä ole määrätty vangittavaksi, vaan asia odottaa hovioikeuden käsittelyä.

Kuopion huumepoliisit kutsutaan todistajiksi myös hovioikeuden käsittelyyn, jonne syyttäjät ja tuomitut ovat jo nimenneet kuultavia ja esitettävää näyttöä. Esitettävän näytön listat täydentyvät vielä ennen oikeudenkäyntiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnio-oikeudenkäynnin muut tuomitut valittivat julkisuudesta ja pitkästä kestosta

Syyttäjät vaativat savolaisnaiselle tuomiota myös 240 kilosta hasista

Näin Aarnio häiritsi Kuopion huumepoliisien tekemää tutkintaa

Tässä kaikki Aarnio-vyyhdin syytetyt, tuomitut ja korvaukset

Oikeus määräsi vangitsemaan Aarnion ja Vilhusen heti