Tšekin pakolaistilanne on hyvin erilainen kuin Suomen: "Tšekki ei ole kovin monikulttuurinen maa"

Vaikka Euroopassa puhutaan paljon pakolaiskriisistä, tilanne ei ole suinkaan samanlainen joka puolella EU:ta. Tšekistä haki turvapaikkaa viime vuonna vain noin 1 500 ihmistä. Heistä lähes puolet tuli Ukrainasta.

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia yli 15-vuotiaista tšekeistä ei halunnut maahan pakolaisia Pohjois-Afrikasta ja Syyriasta. Noin 40 prosenttia ei olisi halunnut ottaa vastaan Ukrainasta tulevia pakolaisia.

– Tšekki ei ole kovin monikulttuurinen maa. Toinen syy saattaa olla, että muut sosiaaliset ongelmat, kuten pitkäaikaistyöttömyys, saattavat tuntua ihmisistä tärkeämmiltä, Ostravan yliopiston tutkija Kateřina Glumbíková pohtii.

– Ehkä kolmas syy on, että suhtautuminen romaneihin on Tšekissä aika negatiivista. Ihmiset ajattelevat, että koska romaneiden integraatiosta on huonoja kokemuksia, sama voisi toistua pakolaisten kohdalla.

Glumbíková puhui Kuopiossa ensimmäistä kertaa järjestetyssä turvapaikanhakijoiden integraatiota ja kotouttamista pohtivassa kansainvälisessä seminaarissa. Tilaisuus oli suunnattu sosiaalityön tutkijoille.

Seminaarin järjestelyistä vastaava Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen sosiaalityön professori Janet Carter Anand toteaa, että on tärkeää miettiä kansainvälisessä yhteistyössä, miten sosiaalityön käytännöt pystyisivät parhaiten vastaamaan kasvaneeseen turvapaikanhakijoiden määrään ja integraation tarpeisiin.

– Toivon, että seminaari saa jatkoa, ja että pystymme kehittämään paitsi käytännön työtä myös alan tutkimusta ja koulutusta, Anand sanoo.

Seminaari järjestetään Kuopiossa torstaina ja perjantaina.