THL: Viime kesän helleaalto aiheutti lähes 400 ennenaikaista kuolemaa

Viime kesän pitkä helleaalto lisäsi ikääntyneiden kuolleisuutta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL:n tuoreen selvityksen mukaan yli 65-vuotiaiden päivittäinen kuolleisuus kasvoi hellejaksolla keskimäärin 14 prosenttia tavanomaiseen verrattuna.

Selvityksen tulokset perustuvat alustaviin rekisteritietoihin. Kuolleisuutta tarkasteltiin viime vuoden heinä-elokuussa, kun helteitä esiintyi koko maassa.

Jatkuva helle uhkaa myös pitkäaikaissairaiden terveyttä.

–  Riskitekijöitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet, mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt sekä hermoston sairaudet, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.

Kaikkiaan viime kesän helle aiheutti noin 380 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. THL:n mukaan vaikutukset olivat samaa luokkaa kuin vuonna 2014 esiintyneen pitkän hellejakson aikana. Tuolloin helteen katsottiin aiheuttaneen 330 ihmisen ennenaikaisen kuoleman.

Laitoksissa lämpötilaraja 30 astetta

Virpi Kollanuksen mukaan helteiden aikana kuolleisuus lisääntyy ikäihmisten keskuudessa sekä kotona että hoitolaitoksissa.

–  Helteisiin varautumista olisi hyvä parantaa erityisesti hoitolaitoksissa, joihin sijoittuu kuumuuden haittavaikutuksille herkkää väestöä, Kollanus sanoo.

Asumisterveysasetuksen mukaan palvelutaloissa tai vanhainkodeissa sisälämpötila saa olla korkeintaan 30 astetta. THL muistuttaakin, että hoitolaitoksiin kannattaa asentaa esimerkiksi ilmastointilaitteita.

Myös kotona olevien ikäihmisten olot voivat muuttua helteiden aikana tukaliksi. Kollanuksen mukaan hellejakson aikana olisi hyvä lisätä kotihoidon käyntejä asiakkaiden luona.

–  Jos vanhuksen asunto kuumenee voimakkaasti, väliaikainen sijoittaminen hoitolaitokseen tai omaisten luo on yksi vaihtoehto, Kollanus sanoo.

Muidenkin riskiryhmien on hyvä varautua hellejaksoihin jo etukäteen.

–  Pitkäaikaissairauksista kärsivien kannattaa myös keskustella hoitavan lääkärin kanssa jo ennen lämpimän kauden alkua siitä, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin, Kollanus toteaa.

Jopa 40 hellepäivää

Ilmatieteen laitoksen mukaan viime kesä oli keskimäärin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Yhtä kuuma kesä toistuu Suomessa noin 20–30 vuoden välein.

Yli 25 asteen hellepäiviä oli maan eteläosissa jopa 40. On odotettavissa, että ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen jatkossakin entistä helteisempiä kesiä.

THL muistuttaa, että ilmastonmuutoksen lisäksi myös väestön ikääntyminen lisää helteen aiheuttamia terveyshaittoja tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Päätös pakkokaranteenista pitää tehdä jokaisen ihmisen osalta erikseen, sanoo julkisoikeuden apulaisprofessori

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Teollisuuden vientiongelmiin vastataan sähköveron alennuksella VM:n budjettiehdotuksessa

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.