THL vaatii: Jokaisen päästävä hoitoon jonottamatta

Jokaisen suomalaisen pitäisi päästä jonottamatta hoitoon, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL haluaa vahvistaa perusterveydenhuoltoa, jotta kaikille suomalaisille voidaan taata kiireetön hoito.

THL:n mukaan ongelmana on hoidon heikko saatavuus: odotusaika lääkärin vastaanotolle on kohtuuttoman pitkä, eikä tilanne ole kohentumassa.

Terveydenhuollon voimavarat olisi laitoksen mielestä kohdennettava niin, että potilaalla olisi myös mahdollisuus valita itse hoitopaikkansa.

Jos potilas valitsisi toisen palveluntuottajan, rahan tulisi seurata valinnan tekevää potilasta. Tuottaja saisi siis sovitun korvauksen potilaan hoitopaikan mukaan. Asiakas voisi puolestaan samalla maksulla hakeutua haluamaansa hoitopaikkaan riippumatta siitä, mikä taho palvelun tuottaa. Palveluiden tuottajia kannustettaisiin myös houkuttelemaan potilaita tarjoamalla heille hyvää saatavuutta ja laatua.

Työterveyshuollon pitäisi THL:n mielestä keskittyä perustehtäväänsä eli esimerkiksi työperäisten sairauksien ehkäisemiseen. Tätä nykyä työterveyshuollosta enin osa on sairauksien hoitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.