TS: Marokossa asuvat eläkeläiset kiertävät veroja

Suomalaisesta eläkkeestä perittävät verot voi kiertää käytännössä kokonaan siirtämällä kirjansa Marokkoon, kirjoittaa Turun Sanomat.

Marokosta on tilastojen mukaan tullut kohde, joka vetää puoleensa parhaiden työeläkkeiden saajia. Keskimääräinen Marokkoon maksettava eläketulo on lähes 3 300 euroa. Toistaiseksi kyse ei ole kovin suurista veromenetyksistä, sillä Marokossa asuu 40 suomalaista työeläkeläistä.

Suomen ja Marokon välisen verosopimuksen mukaan lähtömaalla ei ole verotusoikeutta eläkkeisiin. Marokkolaisviranomaiset eivät puolestaan kysele Suomesta maksettavia eläkkeitä.

- En voi sanoa varmaksi, kuinka moni eläkeläinen jättää verot maksamatta. Helppoa veronkierto joka tapauksessa on, sanoo Suomen Marokon-suurlähettiläs Antti Rytövuori lehdelle.

Suomen viranomaiset ovat yrittäneet tukkia porsaanreikää verosopimuksella, joka saatiin valmiiksi neljä vuotta sitten. Se on hyväksytty Marokon parlamentissa, mutta kuningas Mohammed VI ei ole allekirjoittanut sitä. Vastaavat sopimukset ovat odottaneet kuninkaan allekirjoitusta jopa 15 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.