TS: Ministeriö valvoo kehitysapulainoja nyt tiukemmin

Ulkoministeriö on kiristänyt kehitysavun korkotuen myöntämiskäytäntöjä ja valvontaa, kertoo Turun Sanomat. Ministeriön mukaan asiaan on vaikuttanut korruptiotapaus Costa Ricassa.

Suomen valtio myönsi seitsemän vuotta sitten korkotukiavustuksen 32 miljoonan euron lainalle, jolla Costa Rican kansaneläkelaitos osti sairaalavälineitä suomalaiselta Instrumentariumilta. Myöhemmin paljastui, että lainaprosessiin liittyi lahjontaa.

Costa Ricassa maan entinen presidentti ja kaksi virkamiestä ovat saaneet lahjonnasta pitkät vankeustuomiot. Suomessa keskusrikospoliisi epäilee kolmea Instrumentariumin entistä työntekijää törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä avustuspetoksesta.

Tapausta käsiteltiin viime viikonloppuna Saksan Stuttgartissa Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksessa. Liitto käytti Suomen Costa Ricalle antamaa apua esimerkkinä huonosti valvotusta kehitysapuhankkeesta.

Nykyisellä optiikkaliike Instrumentariumilla ei ole lahjusjupakan kanssa tekemistä, sillä optiikkaliike eriytettiin emoyhtiöstä vuonna 2002.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.